Naslovnica Žensko zdravlje Umnjaci: Sve što trebate znati

Umnjaci: Sve što trebate znati

Umnjaci: Sve što trebate znati

Umnjaci, bez obzira na svoje tako raskošno ime koje su dobili jer rastu upravo u mudrim i umnim godinama, mnogo češće nam zadaju glavobolje no što ih povezujemo s mudrošću.

Što su umnjaci?

Umnjaci su treći kutnjaci, takozvane “osmice” i obično niču nakon 18. godine, iako mogu početi raditi probleme i u znatno kasnijim godinama. Umnjaci koji iz bilo kojeg razloga uzrokoju bol te dovode do čestih upala najčešće se vade kako bi se spriječile daljnje upale koje su neizbježne. S evolucijom se čeljust čovjeka postupno smanjivala, kako je hrana koju jedemo postajala sve mekša i kako sve manje žvačemo, no broj zubi je ostao isti, stoga nije neobično da prostora u zubima za umnjake često nema dovoljno. Kod dijela ljudi danas više ni nema korijena umnjaka, a pretpostavlja se kako će u sljedećim generacijama takvih “sretnika” biti sve više.

Najčešći uzroci tegobe kod nicanja umnjaka

Rijetki su slučajevi kada umnjaci niknu bez većih tegoba, a čak i u tim slučajevima mogu stvarati probleme kasnije, kada zbog svog položaja njihovo temeljito čišćenje bude otežano, pa zbog toga često dolazi i do stvaranja karijesa upravo na umnjacima, osobito na stražnjem dijelu koji ne možemo vidjeti golim okom, a gdje se najčešće počinje nakupljati hrana koja dovodi do daljnjih komplikacija.

U slučajevima kada umnjak nema prostora za niknuti, on probleme počinje stvarati i prije nego se zub počne nazirati ispod zubnog mesa. Osim čestog oticanja i bolnih upala koje je potrebno liječiti antibioticima, zub koji nema prostora za niknuti može napraviti štetu i na okolinim zubima, kao i na samoj kosti.

U situacijama kada umnjak nikne, ali niče nepravilno i raste prema van ili unutra, također može doći do problema jer se umnjak kako bi napravio sebi mjesta utiskuje u zube ispred sebe. Osim što prostor među zubima tada postaje sve manji, samim time se sve teže čisti, pa je rizik od karijesa veći, pritisak na zub može utjecati i na pomicanje svih zuba u čeljusti, ali i na rast čeljusne kosti.

Najčešće tegobe uzrokovane umnjacima

Tegobe koje umnjaci uzrokuju mogu biti vrlo neugodne i (ukoliko se zub ne izvadi) često i dugotrajne. Najčešće su:

  • Oticanje zubnog mesa
  • Snažni bolovi
  • Upala zubnog mesa
  • Utrnutost desni
  • Neugodan zadah
  • Neugodan okus u ustima

Kada primijetite ove simptome, svakako se odmah javite svom stomatologu. Osim ovih najčešćih simptoma nicanja umnjaka, tu su i drugi simptomi koji dolaze kao posljedica upale izazvane umnjacima, a to su:

  • Crvenilo desni
  • Krvarenje desni
  • Otečena čeljust
  • Glavobolje

Glavobolje nisu neobične dok traje rast umnjaka zbog njegovog pritiska na kosti, pa bolovi mogu zahvatiti cijelu glavu. Osim konzultacija sa stomatolog, savjetuje se uzimati i lijekove protiv bolova ako glavobolje postanu jake i neizdržive. Narodni lijek koji se često savjetuje kod glavobolja i bolova uzrokovanih umnjacima jest ispirati usnu šupljinu više puta dnevno otopino soli u vodi, koja osim smanjenja bolova djeluje antibakterijski na upaljeno područje.

Kada posjetiti stomatologa?

Stomatologa je potrebno posjetiti odmah kada primijetite oticanje zubnog mesa ili bolove povezane s nicanjem umnjaka. U slučajevima blaže upale zubnog mesa zbog rasta umnjaka, stomatolog može predložiti čišćenje i dezinfekciju upaljenog džepića, dok će kod jačih upala biti potrebno uzimanje antibiotika.

RTG-om čeljusti utvrdit će se oblik i smjer rasta umnjaka, kao i to postoji li u čeljusti dovoljno mjesta za njegov nesmetan rast. RTG snimka jasno će pokazati treba li pustiti umnjak da potpuno izraste ili će biti potrebno vađenje, posebno u slučajevima kada on može nanijeti štetu i okolnim zubima i kosti.

Alveotomija – vađenje umnjaka

Ako je RTG snimkom utvrđeno da prostora za normalno izbijanje umnjaka nema, tada se kao opcija otvara mogućnost vađenja umnjaka. Naravno, sve dok umnjak miruje, nema potrebe za njegovim vađenjem. Još jedan od razloga kada je vađenje zuba najbolja opcija jesu ponavljane jake upale uzrokovane nicanjem umnjaka.

Sam zahvat vađenja umnjaka obavlja se pod lokalnom anestezijom od strane oralnog kirurga. Umnjak kojem kost priječi put ka normalnom nicanju uglavnom se uklanja zajedno sa problematičnim dijelom kosti. Zahvat vađenja umnjaka obavlja se tak nakon što se uzimanje antibiotika upala zahvaćenog područja u potpunosti smiri.

Kako postupati nakon vađenja umnjaka?

Nakon zahvata moguće je blago oticanje, lagano krvarenje neposredno nakon zahvata i bolovi koji se potpuno smiruju kroz nekoliko dana do najviše dva tjedna. Važno je je iritirati dodatno oštećeno područje, pa budite vrlo oprezni prilikom pranja zuba, izbjegavajte trljanje jezikom oštećenog tkiva, ali i konzumiranje hrskave i grube hrane koja bi vas mogla povrijediti. Kuhana, kašasta hrana, obavezno mlaka a ne vruća, u prvim danima nakon zahvata svakako je najbolji izbor. Nakon svakog obroka važno je dobro isprati usnu šupljinu vodom kako biste izbacili moguće zaostale komadiće hrane u blizini rane. Pušačima se savjetuje suzdržavati se od pušenja cigareta barem tjedan dana nakon zahvata, a svakako je poželjno izbjegavati i slatke napitke s obzirom da šećeri pogoduju razvoju bakterija, ali i alkoholna pića kako ne bi dodatno iziritirali oštećeno tkivo. Izbjegavajte pijenje na slamku jer tako zbog stvaranja vakuuma povećavate rizik od ponovnog krvarenja.

Hladni oblozi redovito stavljani s vanjske strane obloga mogli bi ublažiti bol i otok, a savjetuje se i uzimati lijekove protiv bolova kako biste lakše podnijeli oporavak. Blago krvarenje u prvim satima nakon zahvata nije neobično, no ako i 24 sata nakon zahvata krvarite, svakako se obratite stomatologu. Po preporuci stomatologa, obično kod kompliciranijeg vađenja umnjaka, ponekad je potrebno uzimati i antibiotike nakon zahvata. 

Za ispiranje usne šupljine savjetuje se koristiti otopinu soli u vodi, čaj od kadulje ili neki antiseptik po preporuci liječnika koji djeluju protuupalno. Nakon zahvata preporučljivo je barem 2 dana izbjegavati ozbiljniju fizičku aktivnost kako bi se smanjio rizik od krvarenja. Lijekovi protiv bolova su dobrodošli, no važno je izbjegavati uzimanje Aspirina i Andola koji mogu pojačati krvarenje. Šavovi (ako ih ima ) obično se skidaju 2 tjedna nakon zahvata i do tada bi rana svakako trebala zarasti i bolovi nestati.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o umnjacima?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Strah od zubara? Pogledaj video i saznaj više!