Naslovnica Žensko zdravlje Strije: kako izbjeći pojavu strija?

Strije: kako izbjeći pojavu strija?

Strije

Strije su oštećenja vezivnog tkiva koja se na koži pojavljuju uslijed pucanja kože. Njihovo uklanjanje gotovo je nemoguće, stoga pokušajte pravilno preventivom smanjiti rizik od njihove pojave.

Što su strije?

Svaka strija malen je ožiljak na mjestu gdje je koža pukla zbog manjka elastičnosti ili pretjeranog i naglog rastezanja kože. Kako bi se strije izbjegle glavna zadaća je hidratizirati kožu izvana (kreme,ulja) i iznutra (unos dovoljno tekućine, prvenstveno vode). Kod pojavnosti strija prisutan je i genetski faktor, pa ponekad ni sva preventiva neće biti dovoljna da ih u potpunosti izbjegnete.

Kako strije izgledaju?

Kada do strija dođe, one su isprva često tamne, ljubičaste i vrlo uočljive. Srećom, neće takve i ostati. S vremenom strije blijede i postaju manje vidljive. Ljubičasta boja u svježim strijama se pojavljuje zbog brojnih kapilara u ožiljku. Starije strije gotovo su potpuno bijele, pa ih je svakako teže uočiti od onih svježih.

Kada dolazi do pojave strija?

Iako ih najčešće povezujemo s trudnoćom, do strija može doći i izvan trudnoće, počevši od puberteta, kod naglog debljanja ili mršavljenja ili nekih drugih hormonalnih disbalansa.

Kod žena se najčešće pojavljuju na području trbuha, nogu i stražnjice, a kod muškaraca na području ramena i ruku i to uglavnom uslijed vježbanja i jačanja tih ciljanih mišića. Kod pojave strija na trbuhu kod muškaraca uglavnom dolazi kod osoba s viškom kilograma.

Kako izbjeći pojavu strija?

Iako ih je ponekad nemoguće izbjeći, vrijedi pokušati. Pravilnom njegom kože u kombinaciji sa zdravim načinom života možete postaviti dobre temelje za zdravu i elastičniju kožu.

Najbolji načini kako izbjeći strije su:

 • Svakodnevno unosite dovoljno tekućine, najbolje vode.
 • Hranite se zdravo, neka prehrana bude bogata voćem i povrćem, zdravim izborom mesa, a siromašna masnim grickalicama, teškom i prerađenom hranom i slatkišima.
 • Unos alkohola i kofeina smanjite maksimalno koliko možete i koža će vam biti zahvalna.
 • Vitamin C i E vaš su saveznik u borbi za zdravu i lijepu kožu, pa svakako obratite pažnju na unos namirnica u kojima se mogu pronaći ovi vitamini.
 • Prilikom tuširanja ne koristite sapune koji isušuju, već ulja za kupanje ili hidratantne gelove za tuširanje koji će već prilikom samog tuširanja onemogućiti dodatno isušivanje kože.
 • Nakon tuširanja kritična mjesta gdje su rizici za pojavu strija najveći, dok su još vlažna tretirajte uljima ili nekim mlijekom za tijelo koji će nahraniti kožu.
 • Za njegu kože možete koristiti i prirodna ulja (koja su u trudnoći svakako bolji izbor) kao što su maslinovo i bademovo.
 • Redoviti pilinzi skinut će mrtve stanice kože s vašeg tijela i ulja ili kreme će bolje prodrijeti u kožu.
 • Masažom ciljanih područja poboljšavate cirkulaciju i povećavate elastičnost kože, stoga uvijek imate dovoljno vremena za kvalitetno nanošenje ulja ili losiona nakon tuširanja ili kupanja.

Kako tretirati strije kada se pojave?

 • Voćne (AHA) kiseline bit će vas saveznik nakon što se strije pojave (ako se pojave). One potiču obnavljanje tkiva iznutra i mogu pokazati dobre učinke ako se radi o relativno svježim strijama.
 • Frakcijski radio valovi i frakcijski laser medicinski su način uklanjanja strija, no osim što je često potreban veći  broj tretmana da bi se postigao željeni razultat (a rijetko je moguće strije u potpunosti ukloniti), cijene ovim tretmana poprilično su visoke.
 • Najjeftiniji i najčešći način tretiranja novonastalih strija jest njegom kod kuće. Pratite korake gore navedene za izbjegavanje pojave strija i koža će s vremenom izgledati sve bolje, a strije će biti sve manje uočljive.
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o strijama?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj više o strijama u trudnoći!