Naslovnica Žensko zdravlje Spolne bolesti – najčešće bolesti i načini liječenja

Spolne bolesti – najčešće bolesti i načini liječenja

Spolne bolesti

Spolno prenosive bolesti, bez obzira na dostupnost lijekova i kontracepcijskih sredstava koji sprječavaju prenošenje bolesti tijekom odnosa, su i dalje velik problem. Glavni uzrok tome svakako je spolno neodgovorno ponašanje. Velik broj partnera, nepravilno korištenje kondoma i rano stupanje u odnose glavni su ralozi za visok postotak oboljelih od spolno prenosivih bolesti.

Učestalost spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti drugi su najčešći uzrok obolijevanja kod žena. Dok su ulcerativne spolne bolesti gotovo iskorijenjene, u današnje vrijeme najučestalije su spolne bolesti virusnog uzročnika. Sifilis je gotovo u potpunosti iskorijenjen, klamidija se u posljednja dva desetljeća smanjila za više od 90%, što su odlične brojke. No, nasuprot tome, HPV je gotovo epidemijska bolest, kao i herpes koji najčešće pogađa adolescente.

Rizik obolijevanja od spolno prenosivih bolesti

U rizičnoj skupini za češće obolijevanje od spolno prenosivih bolesti su:

 • Neinformirana i nezrela populacija (najčešće adolescenti)
 • Nezaštićeni odnosi
 • Promiskuitet
 • Analni seks
 • Oralni seks (prijenos oralnog herpesa ili gonoreje)
 • Loša zdravstvena zaštita
 • Nepravilno korištenje zaštite prilikom odnosa
 • Nedovoljna informiranost (neke spolne bolesti mogu se prenijeti i uz korištenje kondoma zbog prijenosa virusa na mjestima koje kondom ne prekriva)

Posljedice neliječenih spolno prenosivih bolesti

Važno je imati na umu da spolno prenosive bolesti, osim izravne opasnosti za zdravlje sa manje ili više izraženim neugodnim simptomima, mogu biti uzrok neplodnosti. Infekcije nakon upale jajovoda i jajnika često ostavljaju ožiljke na tkivu, pa tamo mogu dovesti do začepljenja jajovoda. Osim rizika za neplodnost, tu je i opasnost od ponavljajućih pobačaja uzrokovanih nekom spolno prenosivom bolešću ili izvanmaterničnom trudnoćom. Spolno prenosive bolesti poput HPV-a dokazano utječu na razvoj karcinoma cerviksa. 

U slučajevima gdje žena zaražena spolno prenosivom bolešću uspije zatrudnjeti i iznijeti trudnoću, javlja se opasnost od zaraze bebe prilikom poroda te rizik za zdravlje potomstva. Tada se uz dodatne mjere opreza i pojačane kontrole u trudnoći savjetuje i porod carskim rezom kako bi se spriječio prelazak bolesti na bebu prolaskom kroz porođajni kanal.

Način prenošenja spolno prenosivih bolesti

Iako sam naziv ove skupine bolesti može zavarati, spolno prenosive bolesti ne prenose se samo vaginalnim seksualnim odnosima, što je obično prva pomisao. Načini prenošenja zaraze su sljedeći:

 • Vaginalno
 • Analno
 • Oralno
 • Neposrednim kontaktom s kože na kožu

Upravo posljednji način prijenosa zaraze je najmanje poznat, a bolesti kao što su HPV ili herpes virus jednostavno se prenose s kože na kožu ili sluznicu. Ovim virusima se možete zaraziti čak i uz korištenje kondoma jer je virus prisutan i na koži koja nije pokrivena kondomom tijekom odnosa.

Najčešće spolno prenosive bolesti

Donosimo popis najčešćih spolno prenosivih bolesti:

HPV – Humani papiloma virus

Humani papiloma virus– najraširenija spolno prenosiva bolest. Gotovo svi spolno aktivni ljudi u nekom periodu života zaraze se ovim virusom. Kod zdravih osoba uglavnom imunitet sam odradi svoje i pobijedi ovaj virus. Postoji više od 200 vrsta HPV virusa i njih nešto više od 10 može uzrokovati genitalne bradavice ili neke vrste karcinoma, kao što su karcinom cerviksa, penisa i usta. Uz spolno odgovorno ponašanje, važno je redovito kontrolirati svoje zdravlje, pa tako redovitim PAPA testovima na vrijeme se mogu uočiti promjene uzrokovane HPV-om.

Herpes

Herpes se najčešće pojavljuje kod mlađe populacije i može se javiti uz jake, blage ili bez simptoma. Najčešće se nakon zaraze herpesom pojavljuje vodenasti mjehurić u ustima, na spolnim organima ili anusu, već nekoliko dana nakon zaraze. Jednom kada ste zaraženi herpesom, on ostaje u vašem tijelu cijeli život, no pravilnim postupanjem i načinom liječenja može se spriječiti zaraza partnera i ponovljeno izbijanje simptoma. Kod osoba slabijeg imuniteta herpes može stvoriti velike probleme, pa osim izbijanja klasičnih mjehurića napunjenih vodom, može se pojaviti i visoka tjelesna temperatura, bolovi i oticanje limfnih čvorova.

Micoplasma i ureaplasma

Mycoplasma genitalium i Ureaplasma urealiticum javljaju se uz blage ili nikakve simptome. Otkrivaju se laboratorijskim testovima prvog mlaza prvog jutarnjeg urina. Liječenje antibiotikom propisuje liječnik i potrebno je kod oba partnera, kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti.

Klamidija

Najčešće je raširena među mladima. Može biti bez simptoma, no može se javiti i peckanje i bol kod mokrenja, iscjedak, zatvaranje sjemenovoda, kronična upala zdjelice i može dovesti do neplodnosti ili velikih komplikacija u trudnoći. Uspješno se liječi antibioticima.

Gonoreja

Do prije 20-ak godina ovo je bila najrasprostranjenija spolno prenosiva bolest. Simptomi su uočljiviji kod muškaraca. Kod mokrenja javlja se snažna bol i pečenje, a mokrenje je učestalo. S vremenom se javlja gnojni iscjedak iz spolovila. Kod žena zaraza gonorejom dovodi do upale jajovoda, a neliječenja može dovesti do potpuno začepljenja jajovoda i trajne neplodnosti. Gonoreja se uspješno liječi antibioticima. 

Sifilis

Do otkrića antibiotika teška i smrtonosna spolno prenosiva bolest, srećom danas vrlo rijetka. Prenosi se prilikom spolnih odnosa. Dovodi do fizičke invalidnosti, ali i velikih psihičkih problema.

Gljivične infekcije

Najčešće candida, simptomi su vrlo uočljivi, javlja se bijeli sirasti iscjedak popraćen svrbežom i bolovima. Može se javiti nakon uzimanja antibiotika ili oralnih kontraceptiva, kod bolesnika s dijabetesom. Uspješno se liječi odgovarajućom terapijom. 

HIV

Zarazna bolest, progresivna i dugotrajna. Virus humane imunodeficijencije oštećuje imunološki sustav zaraženih i napredovanjem simptoma dolazi do AIDS-a. Bolest je neizlječiva, virus se prenosi spolnim odnosom, s majke na dijete i kod upotrebe korištenih igala i šprica kod konzumacije droge. Od zaraze virusom HIV-a do AIDS-a obično prođe i više od 10 godina. Prvi simptomi uglavnom se javljaju u vidu povišene tjelesne temperature i simptomima sličnim gripi. Potom postupno se javlja oticanje limfnih čvorova i češće infekcije. Bolest je neizlječiva i smrtonosna, ali se danas poznatim terapijama može produžiti životni vijek oboljelih. 

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, obratite se u najkraćem mogućem roku liječniku:

 • Učestalo mokrenje
 • Peckanje prilikom mokrenja
 • Iscjedak
 • Genitalne bradavice
 • Genitalne ranice, mjehurići ili krastice
 • Osip ili prištići po spolovilu
 • Bolovi u zdjelici, rektumu i mošnjama

Ženama sa spomenutim tegobama savjetuje se posjetiti ginekologa, dok muškarci mogu liječnika opće medicine zatražiti potrebne testove kako bi se utvrdilo je li prisutna zaraza nekom od spolno prenosivih bolesti.

Dok je neke bolesti moguće otkriti već iz uzorka krvi, za druge je potreban uzorak prvog mlaza prvog jutarnjem urina ili vaginalni brisevi, odnosno brisevi uretre.

Testiranjem krvi mogu se otkriti hepatitis, HIV i sifilis. 

Brisom cerviksa može se dokazati prisutnost klamidije, ureaplasme, mycoplasme, gonoreje, sifilisa i HPV-a.

Brisom uretre može se dokazati prisutnost HPV-a, klamidije, gonoreje, sifilisa, ureaplasme, mycoplasme i trihomonasa.

Brisom rektuma mogu se otkriti gonoreja i klamidija.

Testiranjem uzorka urina (obavezno prvi mlaz) može se dokazati prisutnost klamidije, ureaplasme i mycoplasme.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o spolnim bolestima?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj više o spolnim bolestima!