Naslovnica Žensko zdravlje Psorijaza: što ju uzrokuje i kako se liječi?

Psorijaza: što ju uzrokuje i kako se liječi?

Psorijaza

Psorijaza je kronično kožno oboljenje i manifestira se kroz crvenilo kože i lokalna zadebljanja koja dovode do ljuskanja kože.

Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična bolest kože. Bolest nije zarazna i nikako se ne može prenijeti s osobe na osobu. Najčešće se crvenilo i ljuskanje kože, karakteristično za psorijazu, javljaju na koljenima, laktovima, šakama i vlasištu, no mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela.

S obzirom da se radi o kroničnoj bolesti, podrazumijeva se da se radi o dugoročnoj bolesti, odnosno nije moguće provesti liječenje i očekivati da se bolest neće ponovno pojaviti. Psorijaza se javlja u otprilike 1-3% svjetske populacije, a najčešća je kod osoba između 20 i 40 godina starosti.

Ako se bolest drži pod kontrolom i vodi računa o stanju kože i pravilnoj njezi psorijaza ne mora bitno utjecati na kvalitetu života. Konkretan lijek za psorijazu ne postoji, no postoje brojni tretmani koji dokazano postepeno popravljaju stanje kože, sve do potpunog nestanka crvenila i ljuskica. Cilj svih tih tretmana jest usporiti rast stanica, čime se automatski smanjuje i stvaranje ljuskica.

Bolest se najčešće javlja u fazama, nakon svakog naglog javljanja bolesti nastupa postepeno smirivanje. Najčešći okidači koje možemo povezani s javljanjem psorijaze uglavnom su stres, infekcije, lijekovi, konzumacija cigareta i alkohola, ali i boravak na hladnom zraku zimi koji dovodi do sušenja i oštećenja kože.

Što uzrokuje psorijazu?

Pravi uzrok psorijaze još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, no ono što znamo jest da je psorijaza zapravo reakcija organizma na neke pogrešne signale koje dobiva od imunološkog sustava. Tada stanice koje se bore protiv bakterija i virusa počinju napadati zdrave stanice u organizmu i dolazi do neravnoteže.

Imunološki sustav burno reagira, dolazi do proširenja krvnih žila i povećanja bijelih krvnih stanica što dovodi do povećane proizvodne zdravih stanica kože i povećanjem proizvodnje T stanica i bijelih krvnih zrnaca. Proces redovite obnove kože tada se rapidno ubrzava i umjesto nekoliko tjedana, koža se intenzivno obnovi u svega nekoliko dana. Tada, umjesto postepenog gubljenja i ljuskanja mrtvog sloja kože koje u procesu redovite obnove niti ne primjećujemo, dolazi do stvaranja debelih i uočljivih ljuski na koži i to se neprestano događa sve dok se ne započne s liječenjem.

Genetski uzročnik: U većini slučajeva dokazana je genetska predispozicija za psorijazu, stoga ju možemo smatrati nasljednom bolešću. Još uvijek nije u potpunosti otkriveno kako točno geni utječu na pojavu psorijaze, no učestalost pojave u obiteljima gdje ima slučajeva psorijaze ukazuju na to da je rizik za pojavu kod njih veći. Neka istraživanja su dokazala da u slučaju kada oba roditelja imaju psorijazu, dijete ima čak 50% šanse da će i ono imati psorijazu.

Infektivni uzročnik: Virus HIV-a, iako nije izravni uzročnik, povećava rizik za pojavu psorijaze. Isti slučaj je i kod bakterijskih infekcija, osobito streptokoka.

Stres kao uzročnik: Osim što može biti okidač za pojavu psorijaze, stres može i pogoršati trenutno stanje kod osoba kod kojih je psorijaza već prisutna.

Lijekovi kao uzročnik: Uzimanje pojedinih vrsta lijekova može aktivirati psorijazu ili pogoršati njezino trenutno stanje. Također, nagli prekid uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi) može izazvati ozbiljne simptome i nagli povratak bolesti.

Način života kao uzročnik: Rizik za pojavu psorijaze povećava i nezdrav način života. Tu možemo ubrojiti pušenje, konzumaciju alkohola, ali i nezdravu prehranu.

Simptomi psorijaze

Simptomi kod pojave psorijaze mogu se razlikovati ovisno o težini oboljenja, te ovise o fazi bolesti u kojoj se trenutno nalazite. Psorijaza se može javiti na vrlo maloj površini ili zahvatiti velik dio tijela. Kako psorijaza nije zarazna, tako ni ne možete proširiti ju svojim tijelom. Simptomi se mogu javiti naglo ili postepeno, nema pravila. Aktivna faza bolesti može trajati tjednima ili mjesecima i odjednom se smiriti. Čak ni tada ne može se procijeniti koliko često i u kojem intenzitetu će se bolest opet vratiti.

Najčešći simptomi su: 

 • Crvene mrlje za koži
 • Pojava ljuskica na mjestima crvenila
 • Postepeno se na mjestima ljuskanja stvaraju zadebljanja
 • Koža postaje suha, može doći do njenog pucanja, pa čak i lokalnog krvarenja
 • Svrbež, peckanje i bol zahvaćenog područja
 • Najčešća pojava ljuskica na području laktova, koljena i vlasišta
 • Mogućnost pojave na području pregiba kože, kao što su pazusi, predio ispod dojki, na spolnim organima
 • Područja zahvaćena psorijazom na rukama i nogama mogu se javiti u obliku ljuskicam, ali i u obliku mjehurića ispunjenih gnojem
 • Psorijaza se može javiti i na noktima i to u obliku zadebljanja i odlizanja noktiju od mesa
 • Kod 7% ljudi sa psorijazom može doći do razvoja psorijatičnog artritisa, a najčešće se prepoznaje po otečenom zglobovima (uz sve ostaje simptome psorijaze)

Dijagnosticiranje psorijaze

Psorijaza se dijagnosticira na osnovu prethodne tipične slike bolesti, uz klasične simptome potvrđene kliničkim pregledom, uglavnom se rade i patohistološki nalazi kako bi se potvrdile sumnje na psorijazu. Kada je to potrebno, biopsijom se može potvrditi da se radi o psorijazi.

Bolest se uglavnom klasificira kao blaga, umjerena ili teška, ovisno o jačini izraženosti simptoma, ali i tome u kojoj mjeri bolest utječe na svakodnevni život bolesnika.

Kod procjene intenziteta bolesti promatraju se sljedeći parametri:

 • BSA (Body Surface Area) koji označava postotak područja kože zahvaćene psorijazom
 • PASI (Psoriasis Area and Severity Index) koji označava procijenjenu težinu simptoma, uzimajući u obzir zadebljanje, crvenilo, ljuskanje i opseg zahvaćenosti tijela psorijazom
 • DLQI (Dermatology Life Quality Index) koji označava u kojoj mjeri bolest utječe na kvalitetu života pacijenta.

Iako liječenju treba pristupiti individualno, pa tako pratiti i individualno simptome i utjecaj bolesti na osobu, prema ovim indeksima mnogo je lakše procijeniti težinu bolesti, konkretno, blaga psorijaza ima BSA, PASI, DLQI indekse jednake ili manje od 10.

Liječenje psorijaze

Za liječenje psorijaze, osim u iznimno teškim slučajevima, uglavnom nije potrebno bolničko liječenje. Ambulantno se vrše pregledi, biopsija i određuje terapija. Liječenje se vrši simptomatsko, odnosno djeluje se na simptom po simptom.

 1. Korak liječenja: Za početak liječenja potrebno je ukloniti stvorenje ljuske. Ljuske se sa tijela uklanjaju 3-5%-tnom salicilnom kiselinom u vazelinu, dok se s vlasišta uklanjaju maslinovim uljem (sličan postupak kao kod uklanjanja tjemenice kod beba, natopiti vlasište, dopustiti ljuskicama da omekšaju i tek tada ih postepeno i nježno uklanjati).
 2. Korak liječenja: Lokalna terapija se nakon uklanjanja ljuskima započinje nekim od lijekova (kortikosteroidi lokalno, katrani, cignolin, D3 derivati, tazaroten, fototerapija ili naftalan).
 3. Korak liječenja: Sustavna terapija (ovisno o zahvaćenosti, korištenje fotokemoterapije, retinoida, metotreksata ili ciklosporina).
 4. Korak liječenja: Ovaj korak može biti presudan u danjem tijeku bolesti, a podrazumijeva promjenu načina života. Kvalitetna i dobro izbalansirana dijeta, dovoljno fizičkog odmora, izbjegavanje stresa i dovoljno kretanja od velike su važnosti za daljnji tok bolesti.

Kod blagih oblika bolesti često će biti dovoljno samo liječenje kremama ili mastima, dok će kod težih oblika biti potrebna kombinacija krema/masti i oralnih lijekova i/ili fototerapije.

Kako je psorijaza bolest koja može bitno utjecati na kvalitetu života, kod težih oblika bolesti u klasično liječenje ponekad je potrebno uključiti i psihološku terapiju. Komunikacija s drugim oboljelima i podjela iskustava može biti od velike važnosti za bolesnika.

Uz uzimanje preporučene terapije, za olakšanje i poboljšanje stanja savjetuje se:

 • Svakodnevno kupanje ili tuširanje kako bi ljuskice omekšale
 • Brisanje nakon tuširanja neka bude nježno, nikako grubo što bi dodatno nadražilo kožu
 • Koristite prirodne sapune ili one preporučene od strane liječnika
 • Koristite hidratantne kreme ili ulja nakon kupanja koje će spriječiti daljnje isušivanje kože
 • Umjereno izlaganje suncu može pomoći, no nikako ne valja pretjerivati
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete
 • Unosite dovoljno sirovog voća i povrća
 • Detoksikacija organizma je vrlo važna, stoga je bitno unositi dovoljno vode i čajeva
 • Izbjegavanje stresa

Prirodno liječenje psorijaze

Uz standardno preporučeno liječenje i neke prirodne metode mogu pomoći kod ublažavanja stanja, a to su:

 • Zelena glina za oralnu upotrebu
 • Čaj od korijena čička
 • Pripravci koji sadrže češnjak, koprivu, neven i orah
 • Ulje crnog kima oralno ili lokalnom primjenom na zahvaćenom području
 • Kantarionovo ulje pomaže kod nanošenja na oboljela područja i ubrzava zacijeljivanje
 • Ulje noćurka i boražine pomaže kod svi oblika dermatitisa, pa tako i kod psorijaze
 • Sikavica je odličan antioksidans koji daje vrlo dobre rezultate kod liječenja psorijaze
 • Aloe vera je poznata po svojim umirijućim učincima za liječnje svih upalnih stanja kože, pa stoga pomaže i kod psorijaze

Psorijatični marš

Po pojmom psorijatičnog marša podrazumijevamo povezanost psorijaze i pridruženih bolesti, pa tako psorijaza dovodi do povećane sklonosti sljedećim bolestima:

 • Reumatoidni artritis
 • Upalne bolesti crijeva
 • Šećernoj bolesti
 • Pretilosti
 • Hipertenziji
 • Kardiovaskularne bolesti (infarkt, moždani udar)
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!