Naslovnica Žensko zdravlje Menstrualna čašica: prednosti i nedostaci

Menstrualna čašica: prednosti i nedostaci

Menstrualna čašica

Menstrualna čašica novija je alternativa menstrualnim ulošcima i tamponima, a osim što je ekološki bitno prihvatljivija opcija, njezino korištenje jednom kada se na nju naviknete bitno olakšava one dane u mjesecu.

Što je menstrualna čašica?

Menstrualna čašica izrađena je od medicinskog silikona ili lateksa, oblika je čašice i koristi se unutar vagine tijekom perioda menstrualnog krvarenja. S obzirom da se radi o proizvodu za višekratnu upotrebu, ona se uz pravilno održavanje može koristiti nekoliko godina i pritom postaje i financijski isplativija opcija za menstrualna krvarenja.

Materijal od kojeg je izrađena, medicinski silikon, sterilan je materijal, mekan i fleksibilan, pa nakon nekoliko dana eksperimentiranja s umetanjem vrlo brzo ćete doći do faze kada je umetanje jednostavno, a kod pravilno umetnute menstrualne čašice nećete ju ni osjetiti prilikom nošenja.

Čašica, za razliku od uložaka i tampona, ne upija, već samo prikuplja menstrualnu krv. Na tržišto postoje brojni oblici i mekoće čašica i potrebno je pronaći idealnu za vas, ovisno o tome jeste li vaginalno rodili ili ne i o položaju vašeg cerviksa.

Menstrualnu čašicu nije potrebno vaditi prilikom obavljanja male ili velike nužde, a valja napomenuti i da ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti (iako je većinu menstrualnih čašica potrebno izvaditi prije odnosa, postoji i nekoliko onih s kojima je moguće normalno imati odnose).

Prednosti menstrualne čašice

Brojne su prednosti menstrualne čašice u odnosu na menstrualne uloške i tampone, donosimo vam najveće benefite:

 • Menstrualna čašica sigurnija jer je ne može, za razliku do tampona, dovesti do sindroma tosičnog šoka.
 • Pražnjenje čašice rjeđe je od potrebe za promjenom tampona i uložaka. Ovisno o tome koliko obilne mjesečnice imate, ponekad je čašicu dovoljno prazniti svakih 10 ili više sati.
 • Kako se krv prikuplja u tijelu, nema neugodnih mirisa koji su prisutni kod korištenja uložaka i tampona.
 • Financijski je isplativija od troška uložaka i tampona koji su potrebni svaki mjesec, dok je čašicu uz pravilno korištenje i održavanje moguće koristiti godinama.
 • Čašica je znatno ekološki prihvatljivija opcija jer se iz mjeseca u mjesec ne stvara pregršt otpada od uložaka i tampona.
 • Još jedna vrlo važna prednost za žensko zdravlje jest činjenica da korištenje menstrualne čašice ne utječe na pH vaginalnog područja, što nije slučaj kod korištenja uložaka i tampona. Ujedno kod korištenja čašice nam problema sa suhoćom vagine, što je čest problem kod korištenja tampona.
 • Korištenje je jednostavno. Jednom kada se sprijateljite sa svojom čašicom jer pravilno umetnutu čašicu nećete osjećati moći ćete zaboraviti da su upravo oni dani u mjesecu. Nošenje menstrualne čašice omogućava da se bavite sportom, kupate u moru i sve one aktivnosti u kojima bi vas korištenje uložaka ili tampona ograničavalo. Od osobe do osobe ovisi koja čašica će joj odgovarati, ali i koji je idealan položaj za lakše umetanje. Kod nekoga je to u čučećem položaju, kod nekoga u polučučnju ili čak i ležeći.
 • S menstrualnom čašicom možete se kupati u moru ili bazenu bez bojazni da će doći do curenja.

Nedostaci menstrualne čašice

Kako se budete privikavali na korištenje menstrualne čašice, tako će i većina spomenutih nedostataka nestajati jer će pravilno umetanje i vađenje čašice postati tek jednostavna rutina. Najčešći nedostaci s kojima se žene susreću prilikom korištenja čašice su:

 • Otežano umetanje čašice često je glavni strah kod korištenja. Ovisno o vrsti i obliku čašice, u uputstvima ćete dobiti i prepručene načine umetanja, takozvani foldova, jer je čašicu potrebno “složiti” da oblik na vrhu nalikuje tamponu, a nakon pravilnog umetanja vrlo brzo će se čašica otvoriti u tijelu i uloviti vakuum i vi ste nakon toga mirni satima.
 • Otežano vađenje čašice također je jedan od nedostataka. Sve čašice na svom dnu imaju silikonski prsten ili dršku kako bi se čašica lakše izvadila kada bude potrebno pražnjenje. Važno je prvo lagano uvući prst uz samu čašicu kako bi vakuum popustio, a tak tada ju izvući van.
 • Neurednije pražnjenje čašice u odnosu na promjenu tampona ili uložaka također je jedan od nedostataka. Kako biste ispraznili i ponovno umetnuli čašicu potrebno je izvaditi ju čistim rukama, isprati pod mlazom vode i umetnuti ponovno. Za ovo je potreban čisti toalet i voda.
 • Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja prije nego pronađete vašu idealnu menstrualnu čašicu, stoga je poželjno prije kupovine posavjetovati se s vašim ginekologom koji vam može izmjeriti duljinu cerviksa (ako vi to ne možete) i upozoriti vas na neka odstupanja u anatomiji kao što su zabačena maternica, što može utjecati na odabir čašice.

Kako održavati i čistiti menstrualnu čašicu?

Prvo korištenje

Prije prvog korištenja vrlo je važno pročitati uputstva, informirati se o menstrualnoj čašici i temeljito ju sterilizirati. To možete učiniti u mikrovalnoj ili najbolje prokuhavanje 5-7 minuta na štednjaku. Vrlo je važno da u posudi bude dovoljno vode kako čašica ne bi dodirivala stijenke vruće posude jer tako može doći do oštećenja čašice. Nakon prokuhavanja potrebno ju je temeljito isprati.

Prije i nakon svake mjesečnice

Prije prvog korištenja svakog mjeseca, kao i nakon što mjesečnica završi, savjetuje se ponoviti proces sterilizacije menstrualne čašice i potom je potpuno suhu spremiti u odgovarajuću kutijicu ili vrećicu koju ste dobili uz čašicu.

Tijekom mjesečnice

Kod pražnjenja čašice tijekom ciklusa nije potrebno menstrualnu čašicu sterilizirati, no vrlo je važno prije vađenja čašice temeljito oprati ruke. Nakon što sadržaj iz menstrualne čašice ispraznite u toalet, čašicu je dovoljno temeljito isprati toplom vodom prije ponovnog umetanja. Za povremeno čišćenje tijekom ciklusa kada ste u svojoj kupaonici možete čašicu oprati i nekim blagim sapunom (specijalizirana sredstva za čišćenje menstrualnih čašica ili sapuni za intimnu higijenu).

Tko smije koristiti menstrualnu čašicu?

Ograničenja zbog dobi i činjenice jeste li ili niste rađali ne postoje, no postoje određenja druga stanja koja bi mogla biti prepreka ka korištenju menstrualne čašice, a to su:

 • Upala rodnice
 • Upala vrata maternice
 • Nedavne operacije u području reproduktivnih organa
 • Žene koje nisu bile spolno aktivne (isključivo iz razloga što bi zbog himena moglo biti otežano umetanje čašice)

Kako pronaći idealnu menstrualnu čašicu?

Na tržištu postoji velik broj menstrualnih čašica različitih proizvođača i razlikuju se obliku, bojom, ali i tvrdoćom materijala. Svi proizvođači imaju najmanje 2 veličine menstrualnih čašica namijenjene ženama koje nisu vaginalno rodile i ženama koje imaju iza sebe vaginalni porod. Nadalje, neki proizvođači imaju i čašice prilagođene po dužini ženama s kraćim ili dužim cerviksom.

Dodatni faktori koji mogu utjecati na odabir idealne menstrualne čašice su:

 • Godine starosti
 • Koliko je obilno krvarenje
 • Koliko su jaki mišići zdjeličnog dna
 • Duljina rodnice
 • Jeste li rodili vaginalno ili ne
 • Prethodne infekcije

Što sve trebate znati prije korištenja menstrualne čašice?

 • U periodu privikavanja na menstrualnu čašicu preporučuje se nositi i uložak kako biste bili sigurniji u slučaju da čašica nije dobro umetnuta i procuri.
 • Ovisno o tome koliko obilno krvarite sami ćete najbolje procijeniti periode kada je potrebno pražnjenje. U pravilu se savjetuje na svakih 5-8 sati isprazniti ju, a ne držati čašicu bez pražnjenja duže od 12 sati.
 • Ako i dalje osjećate čašicu, to može biti znak da vam oblik ne odgovara ili da nije pravilno umetnuta.
 • Iako će se ispočetka pravilno umetanje i vađenje čašice činiti kao vrlo teško, već nakon jednog ili dva ciklusa postat će vam uobičajena rutina.

Pravilno umetanje i vađenje menstrualne čašice

 • Vrlo važno i prije umetanja i vađenja temeljito oprati ruke.
 • Čašicu je prije umetanja potrebno saviti i tako savijenu umetnuti u rodnicu.
 • Dok je nekim ženama umetanje i vađenje najlakše dok sjede na toaletu, nekima olakšava cijeli proces kada čuče ili leže.
 • Kada je savijena čašica umetnuta, na način kojim umećete tampon, ona bi se polako trebala otvoriti kada je na svom mjestu. Ako se čašica nije otvorila, primite lagano vrh čašice, odnosno drškicu namijenjenu za lakše vađenje čašice i samo ju lagano zarotirajte u jednu stranu. To bi trebalo pomoći lakšem namještanju čašice.
 • Kada je čašica na svom mjestu lagano povucite čašicu kako biste se uvjerili da je se otvorila i da je ulovio vakuum jer samo tako možete biti sigurni da neće curiti.
 • Od vađenja čašice vrlo je bitno prst prisloniti uz čašicu i lagano pritisnuti na jednoj strani, a tek potom ju polako izvući. Tako će čašića otpustiti vakuum i vađenje će biti lako i bezbolno.
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!