Naslovnica Žensko zdravlje Klamidija: simptomi i moguće komplikacije

Klamidija: simptomi i moguće komplikacije

Klamidija

Klamidija je bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis i najčešće se prenosi spolnim putem, pa se ujedno smatra jednom od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Osim spolnim putem, klamidija može prijeći i sa zaražene trudnice na novorođenče tijekom vaginalnog poroda.

Kako prepoznati klamidiju?

Klamidija se smatra podmuklom bolešću jer može dovesti do kronične infekcije kod koje nema simptoma, pa ju je samim time nemoguće prepoznati dok se ne aktivira, a upravo u tom obliku se klamidija pojavljuje u čak 70% slučajeva. Tada se otkriva kada je već zahvaćenom veće područje. Infekcija klamidijom može uzrokovati niz bolesti kod žena i miškaraca, od klamidijskog konjuktivitisa do raznih komplikacija s urogenitalnim traktom.

Kod zaraženih osoba klamidija se nalazi u urinu, spermi i vaginalnoj sluzi, pa se prenosi oralnim, analnim i vaginalni odnosima.

Simptomi klamidije

Kod žena

Najčešći simptomi kod žena su bolovi u abdomenu, svrbež, bol prilikom mokrenja, obilan iscjedak i bol i krvarenje prilikom spolnih odnosa.

Kod muškaraca

Najčešći simptomi kod muškaraca su bol u spolovilu, upala rektuma, utečenost i bol u testisima, bolno mokrenje i iscjedak.

Komplikacije

Do komplikacija dolazi ukoliko se klamidija ne pojavi s jasnim simptomima, pa period neliječene infekcije bude duži. Tada su komplikacije mnogobrojne i mogu dovesti do potpunog steriliteta.

Kod žena može doći do smanjene plodnosti, prekida trudnoće, izvanmaternične trudnoće, začepljenja jajovoda i upale zdjelice, dok kod muškaraca može doći do upale testisa, sjemenovoda, prostate i mokraćne cijevi i smanjene plodnosti.

Klamidija kod trudnica može dodatno zakomplicirati stvari, pa osim već spomenutih simptoma i komplikacija, može doći i do zaraze djeteta u slučaju vaginalnog poroda. Ako se novorođenče zarazi, može doći do teške upale pluća i klamidijskog konjuktivitisa kod djeteta.

Dijagnosticiranje

Utvrđivanje postoji li infekcija klamidijom vrlo je jednostavno, uzimanjem brisa vrata maternice ili brisa uretre u biokemijskom laboratoriju se utvrđuje priusutnost bakterije klamidije.

Liječenje

Nakon dijagnosticirane klamidije oboljelima se prepisuju antibiotici, najčešće azitromicinom ili doksiciklinom. Važno je terapiju provoditi kod oba partnera, suzdržavati se od spolnih odnosa prilikom liječenja kako bi se smanjila opasnost od ponovnog prenošenja bolesti s jednog partnera na drugog. U slučaju snažne upale moguće je uvođenje dodatnih lijekova prema preporuci liječnika kako bi se posljedice na reproduktivni sustav umanjile maksimalno.