Naslovnica Žensko zdravlje Homeopatija: postupak i trajanje liječenja

Homeopatija: postupak i trajanje liječenja

Homeopatija

Homeopatija je oblik alternativnog liječenja. Iako se uglavnom povezuje s novim metodama liječenja, homeopatija se provodi još od antičkog doba.

Što je homeopatija?

Iako ne postoje znanstveni dokazi da homeopatija kao oblik alternativnog liječenja djeluje, popularnost homeopatskih lijekova posljednjih desetljeća kontinuirano raste. Glavni uzrok tome može biti taj što homeopatija ne može imati negativan utjecaj na organizam, a ujedno se može koristiti uz druge metode liječenja koje vam je prepisao liječnik.

Upravo sve češće povezivanje standardnih lijekova sa “kemijom”, ljudi se često okreću alternativnim oblicima liječenja, pa tako i homeopatiji. Prednost ovog oblika liječenja, čak i ako ne dovodi do izliječenja, jest što u usporedbi s ostalim lijekovima nema neugodne simptome i ne nosi sa sobom posljedice na cijeli organizam. U kombinaciji sa standardnim lijekovima ljudima daje osjećaj da si “povećavaju šanse” za uspješno i brzo ozdravljenje.

Princip funkcioniranja homeopatije kao oblika liječenja

Homeopatija “radi” na potpuno suprotnom principu u odnosu na klasičnu medicinu. Kod medicine je uobičajena praksa liječiti simptome. Homeopatija ne pokušava izliječiti simptome, već pokušava otkriti uzrok koji je doveo do pojave simptoma i djelovati izravno na njega.

Homeopati tvrde da se ovim oblikom liječenja ne liječi bolest, već pacijent, a za njih je bolest tek određena neravnoteža u organizmu, kada sve u organizmu bude dovedeno u ravnotežu, tada će i pacijent ponovno biti zdrav.

Postupak liječenja homeopatskim pripravcima

Kod homeopatskog liječenja postoje dva načina liječenja. Prvi je uzimanje minimalne doze lijeka kako bi se organizam potaknulo na borbu protiv bolesti. Druga metoda je namjerno izazivanje simptoma. Tada se na primjer kod povišene temperature izaziva dodatno povišenje temperature kako bi se organizam počeo boriti u obliku znojenja. Tu metodu često prakticiramo ispijanjem toplog čaja kod povišene temperature i dodatnim zamotavanjem u toplu deku i toplim oblačenjem što dovodi do znojenja i prirodnog pada povišene tjelesne temperature.

Psihološko stanje bolesnika pritom se isto uzima kao važan faktor. Također, vrlo je važno u obzir uzeti i opće stanje organizma, jer ako je organizam slab, prva metoda sigurno neće djelovati jer tijelo nema snage samo se boriti protiv bolesti.

Kod određivanja terapije u obzir je potrebno uzeti fizičko i psihičko stanje bolesnika, ali i trenutne emocije, okolinu i razinu stresa kojoj je bolesnik izložen. Tek nakon toga propisuje se određena terapija u obliku krema, destilata, otopina, homeopatskih kuglica i ostalo.

Homeopatski lijekovi

Nakon detaljne analize organizma za pacijenta se priprema individualna terapija. Homeopatski lijekovi izrađuju se od supstanci biljnog i životinjskog porijekla i sadrže vitamine, minerale, hormone, ali i dijelove konvencionalnih lijekova. 

Osim homeopatskih pripravaka homeopatija provodi liječenje i kristalima, magnetima, zvukom i slično. Kako homeopatski pripravci sadrže vrlo niske razine konvencionalnih lijekova, njih mogu koristiti sve skupine bolesnika, čak i one najosjetljivije, kao što su stariji i djeca.

Trajanje liječenja

S obzirom da se homeopatskom terapijom pokušava organizam nagnati na samoizliječenje i samo trajanje liječenja traje duže no liječenje konvencionalnim lijekovima. Kako ova metoda liječenja nije priznata od strane liječnika i često se spominje u kontektstu placebo efekta vrlo je važna osoba procjena kada je moguće pokušati liječenje homeopatijom, a kada se odmah treba okrenuti konvencionalnoj medicini.

Kako homeopatija ne isključuje i ne utječe na djelovanje konvencionalnih lijekova, može se koristiti kombinacija obje metode liječenja bez dodatnih nuspojava.

Kada se okrenuti homeopatiji?

Kako liječenje homeopatijom često ne dovodi do željenog poboljšanja, prihvatljivo je za korištenje kod blažih obolijenja koje ne mogu dovesti u opasnost bolesnika.

Homeopatija se uglavnom koristi kod liječenja blažih tegoba ili u kombinaciji s konvencionalnom medicinom kada ona dovodi do brojnih nuspojava, a da pritom ne donosi dovoljno poboljšanja.

Također, homeopatija se fokusira na duševno ozdravljenje i vjerovanje da je izvor simptoma u neravnoteži organizma, a ne samoj bolesti, pa ostavljamo vama da prosudite koliko i kada je prikladna za korištenje kao metoda alternativne medicine. Čak i sami homeopati nikada ne savjetuju prestanak uzimanja terapije.

Homeopatski pripravci najčešće se koriste za liječenje sljedećih bolesti:

 • Alergije
 • PMS
 • Gripa
 • Probavne tegobe
 • Ublažavanje simptoma menopauze
 • Gljivične infekcije
 • Glavobolje
 • Artritis
 • Umor
 • Nesanicu
 • Akne
 • Kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

Homeopatija u Hrvatskoj

Homeopatija je u Hrvatskoj regulirana Zakonom o lijekovima. Homeopatski pripravci ne smiju imati istaknutu indikaciju, odnosno namjenu i moraju sadržavati upozorenje na ambalaži da terapijske indikacije nisu dokazane. Najčešći oblici homeopatskih pripravaka u Hrvatskoj su kuglice, kapi i tablete, iako postoje, ali u manjoj mjeri, u obliku sirupa, otopina, praha i masti. Ne postoje standardizirani pripravci, već se on određuje individualno prema stanju bolesnika.

Homeopatija u svijetu

U brojnim zemljama, kako u Europi, tako i u SAD-u i Kanadi, homeopatija je priznata kao alternativna standardnom liječenju i prakticirati je mogu liječnici homeopati specijalno educirani za ovaj oblik alternativne medicine.

U Australiji je situacija potpuno suprotna. Vladina zdravstvena organizacija je nakon brojnih istraživanja i analize znanstvenih dokaza o učinkovitosti homeopatije došla do procjena da ne postoji zdravstveno stanje u kojem bi homeopatija dokazano mogla pomoći pri izliječenju bolesnika. Štoviše, osobe koje koriste homeopatske pripravke za liječenje sebe ili svojih bližnjih, smatra se da ozbiljno ugrožavaju zdravlje ako odbijaju paralelno koristiti standardne metode liječenja koje preporučuje konvencionalna medicina.

Zaključak o homeopatiji

Bili pristalica alternativnih metoda liječenja ili ne, vrlo je važno imati na umu da homeopatija nije znanstveno utemeljena metoda liječenja i većina liječnika neće se složiti s vama ukoliko se odlučite za ovaj oblik liječenja.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o homeopatiji?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Što je homepatija? Pogledaj video i saznaj više!