Naslovnica Žensko zdravlje Hipertenzija (visok krvni tlak)

Hipertenzija (visok krvni tlak)

Hipertenzija (visok krvni tlak)

Hipertenzija je medicinski pojam za povišen krvni tlak uzrokovan genetskim ili okolišnim faktorima, a podrazumijeva veće ili jednake sistoličke vrijednosti tlaka 140 mmHg, odnosno jednake ili više vrijednosti dijastoličkog tlaka 90 mmHg.

Zbog čega dolazi do hipertenzije?

Točan razlog zašto dolazi do hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka, u većini slučajeva se ne može sa sigurnošću utvrditi. Zabrinjavajuća je i činjenica da je hipertenzija dijagnosticirana kod vrlo malog broja ljudi, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj probleme s tlakom ima više od milijun i pol ljudi. Samim time, dok ne dođe do konkretne dijagnoze, nemoguće je krenuti sa određenim koracima koji bi mogli spriječiti komplikacije i prirodnim putem sniziti tlak.

Na visok krvni tlak utjecaj ima volumen tekućine u tijelu, bubrežni problemi, problemi sa živčanim sustavom, udio soli u organizmu.

Simptomi hipertenzije

 • Glavobolje
 • Oslabljen vid
 • Mučnine i povraćanje
 • Lupanje srca
 • Anksioznost
 • Malaksalost i konstantan umor
 • Krvarenje iz nosa
 • Zujanje u ušima
 • Pojačano znojenje i u stanju mirovanja
 • Bol u prsima
 • Drhtavica

Kako regulirati hipertenziju?

Ako se ne radi o izrazito visokim vrijednostima moguće je za početak pokušati tlak regulirati promjenom načina života. Izbacivanje alkohola, cigareta i previše kave prvi je korak. Potom je potrebno regulirati prehranu. Svoje obroke trebalo bi temeljiti na svježem voću i povrću i kuhanom mesu i ribi.

Zašto je hipertenzija opasna?

Hipertenzija, odnosno visok krvni tlak, opasan je jer znatno povećava rizik od dobivanja moždanog ili srčanog udara. Visok krvni tlak stvara veći pritisak na krvne žile nego što je preporučljivo i dovodi zdravlje u opasnost i znatno je opasniji od niskog tlaka jer opterećuje krvne žile, a ujedno ih i oštećuje. Osim krvnih žila, hipertenzija oštećuje i bubrege i može dovesti do njihovog zatajenja, a može uzrokovati i oštećenja na mozgu i gubitak vida.

Glavni problem zbog kojeg je hipertenziju teško otkriti jest to što se povećava postepeno, pa osoba ne osjeća odjednom zabrinjavajuće simptome već se na njih postepeno privikava. Najčešće se pojavljuje kod pretilih osoba, pušača, alkoholičara, dijabetičara i osoba koje konzumiraju prevelike količine soli.

Primarna (esencijalna) hipertenzija

Hipertenzija koja se javlja postepeno i s godinama postaje sve veća, a simptomi sve izraženiji. Može biti posljedica genetike, nezdravog načina života i učestalog stresa.

Sekundarna hipertenzija

Hipertenzija kojoj je jasno utvrđen točan uzrok i vrijednosti tlaka su znatno više nego što je to slučaj kod primarne hipertenzije. Uglavnom se razvija iznenada i povezana je s određenim bolestima ili lijekovima. Najčešći uzroci sekundarne hipertenzije su bolesti bubrega ili nadbubrežne žlijezde, urođeni problemi s krvnim žilama, konzumacija određenih lijekova (analgetici, kontraceptivi, dekongestivi), konzumacija droga ili preeklampsija u trudnoći.

Kako prevencijom izbjeći hipertenziju?

Pravilnom prehranom, kretanjem, izbjegavanje stresa, cigareta, alkohola i droga uvelike se može prevenirati i izbjeći hipertenziju. Konzumirajte dovoljno voća i povrća, izbjegavajte masnu, previše zasoljenu i začinjenu hranu. Konzumirajte dovoljno tekućine kroz dan, prvenstveno vode. Ne pretjerujte s kavom i čajevima koji sadrže kofein.

Tjelesna aktivnost najbolji je način za poboljšanje rada srca i širenje krvnih žila. Osim što ćete se osjećati bolje i zdravije, kretanje je pravi put prema idealnoj tjelesnoj masi. Ako imate koji kilogram viška, osim za zglobove, ti kilogrami su opterećenje i za vaše krvne žile i srce. Ovisno o trenutnom zdravstvenom stanju, godinama i kilogramima, prilagodite i tjelesnu aktivnost. Za početak će i svakodnevne lagane šetnje činiti veliku razliku.

Liječenje hipertenzije

Kod većine bolesnika prvi korak ka izlječenju će biti promjena životnih navika i skidanje viška kilograma. Kod velikog dijela oboljelih već i ovi koraci dovedu do izlječenja i uzimanje lijekova nije ni potrebno. Naravno, važno se nastaviti pridržavati zdravih navika i redovito kontrolirati.

Cilj kod početka liječenja hipertenzije jest spustiti krvni tlak ispod 130/85 mmHg. Kod osoba s većim rizikom (prisutnost još neke bolesti i slično) cilja se i na nešto niži tlak, otprilike 120/80 mmHg.

Liječenje je dugotrajno i postepeno te je recept za uspjeh svakako slušati savjete liječnika, ali i redovito se konzultirati s njime. Ponekad se utvrdi da preporučeni lijek ne odgovara pacijentu i potrebno je isprobati novu terapiju koja će pacijentu bolje odgovarati. Zato je potrebno osluškivati i svoje tijelo i znati reagirati.

Najbolji pokazatelj kako vaš organizam reagira na lijek jest redovito mjeriti tlak. Ispočetka je poželjno to činiti više puta dnevno, dok je kasnije, kada se pronađe idealna terapija, dovoljno tlak mjeriti jednom tjedno ili rjeđe.

Kao primarni lijekovi za liječenje hipertenzije koriste se ACE inhibitori, AT II antagonisti, beta blokatori, blokatori kalcijevog kanala i diuretici, a po potrebi je moguće uvesti i dodatne lijekove.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o visokom krvnom tlaku?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!