Naslovnica Zanimljivosti Kako kožu tijela održati hidratiziranom i elastičnom sve do poroda?

Kako kožu tijela održati hidratiziranom i elastičnom sve do poroda?

Koža u trudnoći prolazi velike promjene, kako zbog djelovanja hormona, tako i uslijed rastezanja i važno je pravilno ju njegovati kako biste izbjegli nepoželjne i trajne posljedice.

Najčešći problemi s kožom u trudnoći

Brojne promjene u organizmu svake žene tijekom trudnoće dovode i do promjena na koži. Dok su kod nekih trudnica promjene na koži prisutne stalno, kod nekih su tek kratkotrajne i kada se ustabile hormoni dolazi do potpune normalizacije.

Najčešći problemi s kožom u trudnoći:

  • Problemi s pigmentacijom – Djelovanje hormona može dovesti do brojnih hiperpigmentacija, najčešće se to događa upravo na dijelovima tijela koji su i inače jače pigmentirani, kao što su bradavice, genitalno područje i trbuh, takozvana linea negra, linija na trbuhu koja često kod trudnica postaje tamna, no nestaje vrlo brzo nakon poroda. Pigmentacije na licu u obliku mrljica na licu, najčešće iznad gornje usne i na obrazima mogu se umanjiti ili spriječiti korištenjem visokog zaštitnog faktora tijekom izlaganja suncu. Žutica je još jedna moguća promjena pigmentacije kože koja se ponekad javlja u zadnjim mjesecima trudnoće kao posljedica promjene jetrene funkcije, no odmah nakon poroda se povlači.
  • Promjene na madežima – Osobe sklone pojavi brojnih madeža u trudnoći trebaju dodatnu pažnju posvetiti kontroli madeža jer može doći do njihove promjene i stvaranju novih madeža.
  • Promjene u vezivnom tkivu kože – Do ovih promjena najčešće dolazi u predjelu trbuha gdje se koža najviše rasteže uslijed rasta bebe i dodatnog rastezanja kože, no slično se može dogoditi u na grudima i bedrima. U slučaju nedovoljne elastičnosti kože dolazi do pojave strija koje mogu biti jedva vidljive ili veće i dublje i crvene do ljubičaste boje. Osim nasljedne sklonosti i opće stanje kože utječe na pojavu strija.
  • Promjene u krvnim žilama – Ove promjene izraženije su kod trudnica koje su i prije trudnoće imale problema sa pucanjem kapilara i izraženim venama na nogama. Još jedna negativna posljedica povećanog pritiska na krvne žile u trudnoći jest pojava hemeroida.
  • Svrbež kože – Ovaj neugodan simptom javlja se kod više od 20% trudnica i uzrok se može skrivati u nedovoljnoj hidratizaciji kože ili ipak gestacijskoj urtikariji. Ako ne pomažu ulja i kreme, tada se potrebno javiti liječniku.

Utjecaj hormona na stanje kože

Hormoni u trudnoći imaju velik utjecaj na cijeli organizam, pa tako i na naš najveći organ – kožu. Srećom većina promjena s kojima se trudnice susreću uglavnom je bezazlena i uspješno se rješava vrlo jednostavnim metodama kao dio svakodnevne brige o organizmu i koži.

Zadržavanje tekućine pod utjecajem hormona može dovesti do pogoršavanja stanja kože lica i do pojave akni. Madeži mogu narasti, pojaviti se hiperpigmentacije, a koža često postaje dodatno osjetljiva, pa nisu isključeni ni povremeni osipi i svrbež kože.

Osim zbog rastezanja kože i uslijed djelovanja hormona zbog pojačanog rada nadbubrežne žlijezde dolazi do većeg rizika za pojavu strija. Zbog povećanog obujma krvi može doći do pojačane izraženosti vena na nogama, a kod trudnica se iz istog razloga može pojaviti i crvenilo dlanova u drugoj polovici trudnoće.

Strije – Najčešći problem s kojim se trudnice susreću

Najveći dio trudnica kao glavni problem s kožom u trudnoći navodi nepoželjne strije. Osim što dokazano neke žene imaju veću genetsku predispoziciju za ove neželjene linije na koži, rizik za njihov nastanak povećava i djelovanje hormona, ali i nedovoljna elastičnost kože gdje uslijed širenja kože dolazi do njezinog pucanja.

Linije su isprva crvene ili ljubičaste i vrlo uočljive, no nakon poroda, kada se hormoni smire, a koža polako počne vraćati u stanje prije trudnoće, one će s vremenom posvijetliti i biti bitno manje vidljive. Ono što svaka trudnica može učiniti jest utjecati na stanje kože njegom iznutra i izvana i tako pokušati umanjiti rizike za neželjene posljedice pretjeranog rastezanja kože.

Kako utjecati na stanje kože iznutra?

Zdrav način života neophodan je za dobrobit majke i bebe tijekom trudnoće, kako bi se beba pravilno razvijala i rasla, a buduća majka se osjećala što bolje. No često se zaboravlja koliko dobrobiti zdrav način života može donijeti i koži.

Zdrava prehrana bogata svježim voćem i povrćem i unos dovoljno tekućine (svakako najbolje vode) imaju velik utjecaj na stanje kože, pa tako koža koja dobiva sve što joj je potrebno iznutra postaje pravilno hidratizirana i samim time elastičnija.

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kada ste se pobrinuli da vaša koža putem prehrane i zdravog načina života dobije sve što joj je potrebno, sada se treba pobrinuti i da ju kvalitetno njegujete izvana. Tržište je puno brojnih proizvoda za trudnice i često je pravi izazov odabrati ono najbolje!

Pobrinite se da vašoj koži pružite što hranjiviju njegu, pritom joj dodatni užitak pružajući nježnom masažom koja će potaknuti bolju prokrvljenost.

Kozmetika Afrodita u svojoj ponudi ima odlične proizvode za trudnice, mame i bebe, danas donosimo naše favorite za njegu kože u trudnoći:

MOM NATURAL 100 % prirodan maslac protiv strija ima intenzivnu formulu 100% prirodnog podrijetla koja pomaže spriječiti nastanak strija, ali i poboljšava izgled kože ukoliko su se strije već pojavile. Karite maslac i hladno prešano ulje makadamije poboljšavaju elastičnost vezivnog tkiva, istovremeno djelujući njegujuće i umirujuće na kožu. Odličan izbor za trudnice, ali i novopečene mame za njegu tijela nakon poroda.

BABY & MOM NATURAL Potpuno prirodna mast kombinacija je visokohranjivih sastojaka kao što su kakao i karite maslac, ulje jojobe, kokosa, bijele limnante i pčelinji vosak, čime postaje idealan kandidat za njegu osjetljive kože, kako trudnica, tako i dojilja i novorođenčadi. Vosak omogućava zadržavanje vlage u koži, pa svi njegujući sastojci još duže pružaju sve svoje dobrobiti koži malih i velikih. Koliko je formulacija nježna dovoljno nam govori i to da se ova mast preporučuje i za korištenje na pelenskom području beba, ali i kao zaštita kože kod niskih temperatura i vjetra.

BABY & MOM NATURAL 100 % Prirodno ulje badema ne sadrži pafarine, silikone i sintetičke mirise, već na potpuno prirodan način njeguje kožu trudnica, mama, ali i vaših malih bebica već od prvog dana. Visokohranjiva kombinacija ulja odličan je izbor za njegu kože u trudnoći, nakon poroda, ali i za njegu najnježnije bebine kože. Osim kao prevencija strija, može se koristiti i za nježne masaže i pomoć kod tjemenice.