9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće

U devetom tjednu beba je dvostruko veća od prošlog tjedna. Dužina od tjemena do dna trtice sada iznosi preko 2 centimetra, pa je sada veličine bobice grožđa.

Beba

Oči i kapci su razvijeni, no još uvijek su jako razmaknute, no to će se do kraja trudnoće promijeniti kako se lubanja bude dalje razvijala i beba rasla. U desnima se tijekom ovog tjedna počinju razvijati korijenu zuba.

Započinju s razvojem i vanjski spolni organi, no još dosta tjedana će proći prije nego će se putem ultrazvuka moći sa sigurnošću utvrditi spol.

Glava je trenutno nesrazmjerno velika u odnosu na ostatak tijela i savijena prema naprijed, no to nije ništa neobično. Sada započinje bebino debljanje i ubrzan rast tijela.

Trudnica

U ovom tjednu ćete već moći uočiti jeste li od onih sretnica koje će uživati u divnoj koži i kosi tijekom trudnoće ili će vas ipak pratiti problemi sa tenom. S obzirom na različito djelovanje hormona na svaki organizam, oba ishoda su potpuno normalna i uobičajena.

Tjedni koji su pred vama bit će obilježeni najvišom razinom beta HCG hormona trudnoće, pa će i promjene raspoloženja, ali i ostali simptomi koji ukazuju na trudnoću biti najizraženiji. S početkom drugog tromjesečja obično se situacija smiruje, pa i mučnine prestaju kod većine trudnica.

Jeste li znali?

U 9. tjednu trudnoće posteljica je potpuno razvijena i uspješno prenosi kisik i hranjive tvari do bebe.

NASTAVI ČITATI: 10. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o devetom tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Koje pretrage je potrebno napraviti za vrijeme trudnoće? Pogledaj video i saznaj više!