8. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće

U 8. tjednu trudnoće bebino tijelo se počinje izduživati i postepeno gubiti oblik slova C. Dužina od tjemena do trtice u ovom tjednu doseže oko 15 milimetara te je sada plod veličine zrna graha.

Beba

Nastavlja se razvoj bebinih očiju te sada zatamnjenja na mjestima gdje će se razviti oči prekrivaju kapci. Iako udovi nisu u potpunosti razvijeni, već sada počinju s razvojem prstići. Iako to još ne možete osjetiti, beba je već vrlo aktivna. Produžetak kralježnice nalik repu već počinje nestajati kako se beba izdužuje.

Živčane stanice koje se već neko vrijeme stvaraju u mozgu sada se počinju povezivati živcima. Ušne školjke polako počinju nalikovati pravom obliku ušiju.

Trudnica

Prekomjeran umor koji je prisutan od samog početka trudnoće još uvijek se ne smanjuje, samo je lagana prednost što ste se do sada na neprestanu premorenost naviknuli, pa se lakše podnosi.

Ako još nemate mučnine, ne veselite se prerano, još uvijek se ovaj simptom trudnoće stigne pojaviti.

Nastavite sa zdravim životnim navikama, konzumirajte dovoljno voća i povrća, izbjegavajte cigarete i alkohol! Ne dajte da vas učestali odlasci na toalet sprječavaju u zdravoj navici konzumiranja mnogo vode.

Ovaj tjedan započinju ozbiljnije fizičke promjene, pa ćete možda početi primjećivati promjene na svom tijelu zbog odjeće koja steže i postaje neudobna. Ne mora nužno biti da će se prva promjena uočiti na trbuhu, grudi su te koje do ovog tjedna mogu narasti za cijeli konfekcijski broj, pa ne čudi činjenica da vam omiljena odjeća postaje neudobna.

Jeste li znali?

Ako niste do sada, vrijeme je da se naručite na pregled kod ginekologa!

NASTAVI ČITATI: 9. tjedan trudnoće

Misliš da znaš sve o osmom tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Koje testove je potrebno napraviti u trudnoći? Pogledaj video i saznaj više!

Imaš komentar na članak?