7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće

Iako je fetus u 7. tjednu trudnoće tek veličine šumske jagode, oči, uši, nos i usta se razvijaju, dlanovi su razvijeni i na njima je moguće primijetiti izdanke iz kojih će se vrlo brzo razviti prstići.

Beba

U ovom tjednu trudnoće nastavlja se razvoj očiju, ušiju, nosa i usta. Koliko brzo se razvija mozak najbolje svjedoči podatak kao se svake minute u mozgu fetusa razvije novih 100 000 živčanih stanica.

U obrisima je sada moguće uočiti izdanak nalik na mali rep. To je zapravo nastavak kralježnice koji će kako se fetus bude razvijao potpuno nestati.

Nastavlja se razvoj crijeva, te se dio njih pretvara u pupčanu vrpcu kroz koju će sve do poroda beba primati hranjive tvari i kisik od mame.

Trudnica

Iako se to po vašem trbuščiću još ne može primijetiti, maternica se već do sada udvostručila. Kroz koji tjedan ćete početi uočavati kako vas omiljene hlače stežu, a i osjećaj neprestane naduosti postat će gotovo svakodnevan.

Mučnine mogu započeti i u ovom tjednu, a možda budete jedna od sretnica koju će ovaj simptom trudnoće potpuno izbjeći. Ako do mučnina dođe, shvatit ćete da je naziv “jutarnje mučnine” samo obmana riječima jer su sve samo je jutarnje. Do 15. tjedna trudnoće mučnine se obično smiruju.

Učestalo mokrenje postaje iz tjedna sve izraženije i tako će se nastaviti sve do kraja trudnoće.

Jeste li znali?

Unos omega-3 masnih kiselina vrlo je važan za uspješan razvoj mozga i očiju. Ako smatrate da prehranom ne unosite potrebnih minimalno 200 mg omega-3 masnih kiselina, razmislite o dodatcima prehrani.

NASTAVI ČITATI: 8. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o sedmom tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Koje vitamine uzimati u trudnoći? Pogledaj video i saznaj više!