6. tjedan trudnoće

6. tjedan trudnoće

U 6. tjednu trudnoće bebino srce najčešće već snažno udara i to dvostruko brže nego vaše, između 120 i 160 otkucaja u minuti i tako će ostati sve do kraja trudnoće.

Beba

Bebin vrtoglavi rast i razvoj se nastavlja. Beba u ovom tjednu doseže oko 6 milimetara dužine. Tijekom ovog tjedna od oblika mjehurića počinje nalikovati na zrno graha. Uočavaju se tamne mrlje na mjestima gdje će se razviti oči, nos i usta, a na mjestu budućih ušiju pojavljuju se maleni izdanci.

Razvoj crijeva, kostiju, mišića i mozga traje, a tijelom počinje kolati krv.

Trudnica

Trudnički simptomi polako postaju sve izraženiji. Mučnine su sve intenzivnije, oticanje maternice laganim pritiskom na mjehur već sada čini odlaske na toalet znatno češćima. Već sada možete uočiti nagle promjene raspoloženja za koje su zaslužni hormoni.

Osjetljivost grudi se iz dana u dan povećava, s vremenom će bradavice postajati sve tamnije. Neprestani umor u prvom tromjesečju nije ništa neuobičajeno, ako možete idealno bi bilo životni ritam prilagoditi promjenama koje osjećate i usporiti tempo.

Jeste li znali?

Iako je razvoj ploda tek započeo, već u ovom tjednu mogu se razaznati oči, nos, usta i uši.

NASTAVI ČITATI: 7. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o šestom tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Više o imunitetu trudnice pogledaj u videu!