40. tjedan trudnoće

40. tjedan trudnoće

U 40. tjednu trudnoće beba je dugačka između 49 i 52 centimetra i teži između 3.5 i 4 kilograma. U posljednjim tjednima dobivanje na kilaži i dužini ovisi i o genetici pa su moguća i veća odstupanja od prosječnih dužina i težina.

Beba

Beba je potpuno razvijena, kosti lubanje još ne srastaju kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal. Ako beba netom nakon poroda bude imala pomalo spljoštenu glavu to znači da su se kosti lubanje preklopile, no one se vraćaju na svoje mjesto već kroz dan-dva.

Otprilike 15% bebine ukupne težine čini masno tkivo koje je beba nakupljala posljednjih tjedana. Tijekom poroda posteljica gubi svoju funkciju i polako se odvaja od maternice. Nakon poroda djeteta, bit će potrebno poroditi i posteljicu. Prvi kontakt majke i bebe potiče stezanje materice, pa to ujedno olakšava izbacivanje posteljice. Nakon prvog bebinog udaha pupčana vrpca više nema svoju funkciju. Liječnici posljednjih godina savjetuju odgađanje rezanje pupčane vrpce neko vrijeme dok sva pupčana krv ne ispulsira i ne završi u bebinom krvotoku.

Trudnica

Kako je porod pred vratima, važno je postaviti si realna očekivanja. Porod možda neće ići kako ste isplanirali, no važno je da ostanete pribrani kako biste u suradnji s medicinskim osobljem olakšali i sebi i bebi. Beba kada se rodi neće biti predivna kao u filmovima, vjerojatno će biti prekrivena krvlju, sluzi, a možda i verniksom. Beba prepoznaje vaš glas još iz trbuha pa joj pričajte već od prvih minuta.

Faze poroda su faza otvaranja koja je najduža i najbolnija jer se čeka da budete otvoreni i tek tada počinje faza poroda djeteta, odnosno tiskanje i izgon. Nakon poroda bebe slijedi porađanje posteljice koje uglavnom traje kratko i nije bolno.

Ako ste još u fazi iščekivanja poroda, nema razloga za zabrinutost, dok ste vi i dijete pod liječničkim nadzorom i osjećate se dobro, bitno je da ostanete što opušteniji i smireniji.

Jeste li znali?

U 40. tjednu trudnoće porodi se otprilike 70% trudnica!