39. tjedan trudnoće

39. tjedan trudnoće

U 39.tjednu trudnoće beba teži između 3 i 3,5 kilograma i dugačka je otprilike 51 centimetar.

Beba

Iako je beba razvijena, odlučila je još malo vremena provesti na toplom i sigurnom? Posljednje pripreme su u tijeku! Pluća su sada razvijena, verniks i lanugo dlačice nestaju. Beba i dalje nakuplja masno tkivo ispod kože što će joj pomoći u regulaciji tjelesne temperature nakon rođenja. Verniks i propale lanugo dlačice nataložit će se zajedno sa ljuskicama kože u bebinim crijevima u obliku mekonija.

Beba ima 300 razvijenih kostiju, dok odrasli imaju 206, što znači da sa rastom pojedine kosti se spajaju i srastaju zajedno. Čak i bebina lubanja srasta tek kasnije u životu djeteta, što olakšava mogućnost preklapanja kostiju i olakšava prolazak glavice kroz porođajni kanal.

Utjecaj hormona na bebu može biti primjetan u obliku otečenih genitalija i grudi. Moguće je čak primijetiti i lučenje mlijeka iz grudi u rijetkim slučajevima. Vrlo brzo nakon poroda ovi simptomi nestaju kada se beba “očisti” od vaših hormona.

Trudnica

Kontrole kod liječnika sve su češće, pa se pomno prati faza razvoja bebe, ali i stanje posteljice i kvaliteta i kvantiteta plodne vode. Bez obzira na nedostatak prostora ipak svakodnevno trebate osjetiti barem 10 bebinih kretnji. Sada je moguće primijetiti i lagano otjecanje plodne vode, pa u slučaju takvih sumnji svakako to napomenite liječniku. Ako primijetite nedostatak aktivnosti bebe, oticanje ili krvarenje, svakako se obratite liječniku što prije. U suprotnom, pokušajte dobrim filmom ili knjigom mislim odvratiti od nestrpljivog iščekivanja poroda.

Jeste li znali?

Kako se porod bliži i plod je sve niže, tako se skraćuje cerviks, a ušće maternice omekšava. Sada su već mogući i vaginalni pregledi kako bi liječnik utvrdio priprema li se tijelo za skori porod ili ćete još morati pričekati.

NASTAVI ČITATI: 40. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o 39. tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Kada se ide na carski rez? Pogledaj video i saznaj više!