38. tjedan trudnoće

38. tjedan trudnoće

U 38. tjednu trudnoće beba je dugačka gotovo 50 centimetara i teži više od 3 kilograma.

Beba

Beba je gotovo potpuno spremna za život izvan maternice i završne pripreme pri samom su kraju. Lanugo dlačice su u većini slučajeva već potpuno otpale, nakupine verniksa moguće je uočiti samo u pregibima kože. Kosa, obrve i trepavice potpuno su razvijene, a beba već sada može snažno stisnuti šakice, u što ćete se uskoro i uvjeriti. Bebin vid je razvijen, no boja očiju će se u potpunosti formirati tek nekoliko tjedana nakon poroda. Bebe rođene sa smeđim očima vjerojatno će imati smđe oči, no kod beba sa sivim i plavkastim očima boja kroz nekoliko tjedana može prijeći u plavu, zelenu, sivu ili čak kestenjasto smeđu.

Kako se porod bliži, posteljica počinje polako zastarijevati jer djetetovi organi uspješno vrše svoje funkcije. U posljednjim danima/tjednima počinje nakupljanje otpadnog materijala u bebinim crijevima koji će se izlučiti netom nakon rođenja. Mekonij je prepoznatljiv po zeleno-crnoj boji i uobičajen je za bebino prvo punjenje pelena. Ako se uoči mekonij u plodnoj vodi prije poroda, bit će potrebno ubrzati porod kako bi se izbjeglo gutanje mekonijske vode i eventulane infekcije.

Trudnica

Izdržali ste, kraj trudnoće je pred vratima! Sretno iščekivanje je na samom kraju i sada je već pitanje dana kada može doći do poroda. Nesanica, pritisak, grčevi i probavne tegobe iz dana u dan će vam se činiti sve gorima, pa posljednji dani/tjedni trudnoće mogu trajati kao čitava vječnost. Nije uzalud izreka kako svaki mjesec trudnoće u prosjeku traje 30-ak dana, samo posljednji mjesec trudnoće traje 350 dana. Vjerojatno će vam se tako činiti.

U posljednji tjednima trudnoće smanjit će vam se tek, pa se nećete više debljati. Eventualno dobivanje na težini uglavnom će biti od zadržavanja vode pred kraj trudnoće što može dovesti do oticanja ruku i nogu. Sada se već vjerojatno pojavljuju lažni trudovi, no važno je znati kada počnu oni pravi da će biti osjetno bolniji i da ni odmor ni topli tuš neće olakšavati bol. Naglo oticanje cijelog tijela može biti znak ozbiljne preeklampsije i u tom slučaju je potrebno odmah se javiti liječniku.

Od ovog tjedna kontrole će biti sve češće, vjerojatno u tjednim razmacima. Više pažnje će se posvećivati praćenju bebinih otkucaja, ali i praćenje vaše mišićne aktivnosti, eventualnih lažnih ili pravih trudova i bilježenje kako beba na njih reagira.

Jeste li znali?

Tek manje od 5% trudnica rodi na planirani termin poroda. Neka vam utjeha bude činjenica da ipak 90% trudnica rodi u tjednu unutar planiranog datuma termina.

NASTAVI ČITATI: 39. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o 38. tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Što je porod u vodi? Pogledaj video i saznaj više!