36. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće

U 36. tjednu trudnoće beba je dugačka više od 45 centimetara i teži nešto više od 2 500 grama.

Beba

U 36. tjednu trudnoće bebina kosica već je narasla, a obraščići su već debeljuškasti. Osim nakupljanja masnog tkiva, beba vježba mišiće na licu i sisanjem palca već u trbuhu čime ujedno jača refleks sisanja. Kosti su već sve razvijene osim kostiju lubanje. Razlog tome je da bi se kosti mogle prilagoditi prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Nakon poroda bebina glavica može izgledati izduženo, poput jajeta, no kroz nekoliko dana kosti se vraćaju na svoje mjesto i počinje proces zarastanja kostiju koji završava kasnije tijekom djetetovog života. Bebina koža je još uvijek prekrivena verniksom te tako štitit kožu od isušivanja s obzirom da se neprestano nalazi u plodnoj vodi.

Već ovaj tjedan beba je spremna za porod, kako položajem, tako i uznapredovalim razvojem. Ako se beba još uvijek nije okrenula glavicom prema dolje liječnik ukoliko smatra da je moguće (i potrebno) može nježnim pokretima pokušati okrenuti bebu. Lanugo dlačice gotovo su u potpunosti otpale, no kod ranije rođenih beba bit će ih moguće uočiti u predjelu vrata i leđa. Zbog nedostatka prostora udarci će biti sve rjeđi, no njihov intenzitet i dalje će jačati jer beba i dalje dobiva u prosjeku 30 grama svakog dana. Beba je gotovo “u terminu”. Porodom u terminu smatra se porod između 38. i 42. tjedna trudnoće, a bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće smatraju se prijevremeno rođenim bebama.

Trudnica

Rast bebe ostavlja sve manje prostora vašim organima. Neprestani pritisak i lagana nelagoda nisu ništa neobično u posljednjim tjednima trudnoće. Želudac je također osuđen na manjak prostora, pa će biti gotovo nemoguće pojesti cijeli obrok odjednom. Podijelite obroke u više manjih pa češće jedite i unosite tekućinu. Osim što ćete tako uspješno održavati sitost i izbjeći napadaje gladi, ujedno ćete čestim i malim obrocima izbjeći žgaravicu koja je čest podstanar kod trudnica u posljednjim tjednima trudnoće. U 36. tjednu trudnoće maternica doseže najvišu točku u trudnoći, pa bi osim nelagode moglo biti prisutno i otežano i plitko disanje. Utjeha neka vam bude činjenica da se kod većine trudnica pred porod beba spusti niže u zdjelicu, pa će samim time i pritisak na organe biti manji.

Spuštanje trbuha donijet će sa sobom neke nove (ne tako ugodne) simptome, pa će se pojačati pritisak na zdjelicu i mjehur, mokrit ćete još češće, a pritisak na noge učinit će hodanje otežanim i noge bolnima. “Lažni trudovi”, odnosno pripremne kontrakcije bit će sve češće. Obično se smiruju nakon toplog tuša ili opuštanja uz čaj, ako primijetite da su sve češće i intenzivnije i ne smiruju se, tada se radi o pravim trudovima i vaš datum poroda se ozbiljno približio. Pregledi kod liječnika bit će sve češći,

Jeste li znali?

Većina trudnica uživa u trudnoći u svojoj bujnoj i sjajnoj kosi. Razlog tome jest djelovanje hormona na korijen vlasi. Izjednačava se faza rasta folikula, pa kosa izgleda gušće i zdravije. Nakon poroda sinkronizacija rasta nestaje i kosa postaje kao prije trudnoće. Primijetit ćete pojačano opadanje, no ono je zapravo samo otpadanje zaostalih vlasi koje nisu otpale tijekom trudnoće.

NASTAVI ČITATI: 37. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o 36. tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Više o kosi u trudnoći pogledajte u videu!