32. tjedan trudnoće

32. tjedan trudnoće

U 32. tjednu trudnoće beba je dugačka između 42 i 45 centimetara i teži više od 1,5 kilograma.

Beba

U 32. tjednu trudnoće bebini udarci su na vrhuncu. Iako su vjerojatno bolni i učestali, imamo utješnu činjenicu za vas. Beba je sada već toliko velika da je pitanje dana kada će joj u maternici postati pretijesno za velike akrobatske točke. I dalje ćete osjećati bebine pokrete, no oni će postupno postajati sve blaži. U ovom periodu trudnoće beba će se(dok još ima prostora) okrenuti glavicom prema dolje i tako ostati do poroda. Ako se beba još nije okrenula, nema razloga za zabrinutost jer za to još ima dovoljno vremena, a možda beba odluči u zadnji tren ponovno promijeniti položaj ili ipak ostati u položaju na zadak.

Bebina koža sada je već glatka i mekana i nabori su potpuno nestali. Za to je zaslužno nakupljeno masno tkivo koje će bebi i nakon rođenja pomoći u održavanju tjelesne temperature. No, to ne znači da se debljanje neće nastaviti i narednih tjedana. Svi dijelovi tijela su proporcionalni, a ruke i noge su već sada bucmaste. Kosa se i dalje razvija i raste, a beba sada već ima nokte na rukama i nogama.

Beba redovito otvara i zatvara oči. Osim što čuje zvukove iz okoline, posebno reagira upravo na vaš glas. Plućne alveole počinju biti obložene surfaktantom, tvari koja će spriječiti sljepljivanje alveola prilikom udisanja i omogućiti normalno disanje.

Trudnica

Zajedno s bebom raste i vaša maternica, pa povremeni grčevi nisu ništa neobično. Pritisak na organe je sve veći zbog nedostatka prostora, pa će mokrenje biti sve učestalije, a pritisak na želudac će rezultirati sve manjim obrocima. Vrlo brzo ćete se zasititi, ali ćete češće osjećati glad, pa će manji i češći obroci biti jedino rješenje. Uz to, nije neobična ni pojava žgaravice, a disanje bi zbog pritiska na pluća moglo biti sve pliće i sve teže.

Volumen krvi se do 32. tjedna trudnoće povećao za čak 40 do 50% u odnosu na period prije trudnoće, pa je poželjno redovito kontrolirati krv kako biste izbjegli anemiju. Bolna leđa ostaju vaš vjerni suputnik sve do kraja trudnoće. U ovom periodu trudnoće obično je planiran i treći obvezni ultrazvučni pregled gdje će liječnici provjeriti položaj djeteta i posteljice, izgled posteljice i količinu plodne vode. Na nalazima biste mogli uočiti zbunjujuć kratice poput FL, AC, THQ, HC, FRO I BPD, a one označavaju promjere djetetove glave, trbuha i bedrene kosti i uspoređuju ih sa zadanim vrijednostima. U slučaju odstupanja i sumnji na veliku ili premalu djetetovu kilažu trudnicu će se uputiti na mjerenje protoka krvi u maternicu i pupkovinu.

Jeste li znali?

U 32. tjednu trudnoće studije su pokazale da bebe već sada sanjaju!

NASTAVI ČITATI: 33. tjedan trudnoće