29. tjedan trudnoće

29. tjedan trudnoće

Beba je u 29. tjednu trudnoće dugačka oko 38 centimetara i teži između 1000 i 1250 grama.

Beba

Beba je iz tjedna u tjedan sve snažnija, pa neka vas ne iznenade sve snažniji udarci. Iako beba ima sve manje mjesta, zasada još ima dovoljno prostora za igru u vašem trbuhu. Beba se sve intenzivnije deblja, pa bi od sada mogla dobivati čak 200 grama na težini svakog tjedna.

Tijelo je gotovo potpuno proporcionalno s veličinom glave. Oči koje su otvorene počinju treptati i kada su otvorene može se primijetiti kako beba promatra oko sebe. Masno tkivo se nastavlja skupljati pod bebinom kožom koja je sve glađa i dobiva sve prirodniju boju. Organi se nastavljaju razvijati, osobito pluća. Mišići također nastavljaju sa razvojem, mozak svojim rastom potiskuje meku ljubanju prema van i već sada kontrolira disanje i temperaturu tijela.

U ovom periodu trudnoće bebi je potrebna veća količina kalcija kako bi se kosti mogle pravilno stvrdnjavati u narednim tjednima. Shodno tome i trudnica bi trebala unositi više kalcija u organizam kako ga ne bi nedostajalo ni bebi.

Trudnica

U 29. tjednu bebini udarci mogu uzrokovati snažnu bol. Ovisno o tome kako je beba okrenuta, razlikuje se i jačina udaraca i količina nelagode. Udarci u rebra i kralježnicu obično su najbolniji dok udarac u mjehur može dovesti do nekontroliranog otjecanja urina.

Udarci su dosta česti, pa liječnici često savjetuju trudnicama da prate djetetovu aktivnost. Ako uočite duže periode bez aktivnosti savjetuje se posjetiti liječnika kako biste bili sigurni da je sve u redu. Pritom treba ostati smiren jer kako beba raste, tako ima sve manje prostora za aktivnosti u trbuhu, pa to može biti razlog smanjene aktivnosti.

Ležanje na lijevom boku i držanje nogu na povišenom moglo bi bitno olakšati vrtoglavice, povremene mučnine, žgaravicu i oticanje nogu. Maternica sve više stvara pritisak na želudac, pa se mogu javiti i problemi sa probavom poput učestalih vjetrova i zatvora. Utjecaj hormona dodatno usporava probavi što rezultira žgaravicom. Protiv ovih tegoba borite se zdravom prehranom bogatom vlaknima i dovoljnim unosom vode.

Pritisak maternice na crijeva često dovodi i do pojave hemoroida.

Jeste li znali?

Beba već sada počinje stvarati svoju osobnost, karakter se razvija i ispoljava u reakcijama na svjetlost, tamu i zvukove iz okoline.

NASTAVI ČITATI: 30. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o 29. tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte video i saznajte više o umornim nogama u trudnoći!