23. tjedan trudnoće

23. tjedan trudnoće

U 23. tjednu trudnoće beba je teška nešto manje od 500 grama i dugačka između 28 i 30 centimetara, veličine prosječnog patlidžana.

Beba

Kako beba raste, njezini udarci su sve snažniji i gotovo ih je nemoguće ne osjetiti. Sluh je sve bolje razvijen, pa beba jasno razaznaje zvukove, kako one u vašem trbuhu, tako i zvukove iz okoline. Zvukove na koje se beba navikne dok je u trbuhu, neće ju plašiti ni nakon poroda. Lagana glazba može opustiti i bebu. Razgovarajte s bebom, jer ona će s vremenom moći prepoznati glasove roditelja. S obzirom da su muški glasovi dublji, vjerojatno će na njih i intenzivnije reagirati.

Beba je sve svjesnija okoline, pa su igre ručicama i pupčanom vrpcom sve češće. Razvijaju se i krvne žile u plućima kao priprema za disanje.

Trudnica

Već u 23. tjednu trudnoće mogu početi Braxton Hicksove kontrakcije, poznate i kao lažni trudovi. Dolaze kao lagani grčevi i stezanje maternice, no nisu opasni ni za trudnicu ni bebu. Od pravih trudova se razliku po jačini, ali i po utjecaju na cerviks. Dok ga pravi trudovi omekšavaju i skraćuju, to nije slučaj kod lažnih trudova. Kod svake trudnice se javljaju u različito vrijeme, a mogu i potpuno izostati.

Ova faza trudnoće, osobito ljetnim trudnicama, može donijeti i oticanje i zadržavanje vode. Krajem dana oticanje je najizraženije, pogotovo kod trudnica koje dugo sjede ili stoje na mjestu. Za vrijeme sjedenja se savjetuje ispružiti noge, a poželjno je i periodično prošetati i protegnuti noge.

Izbjegavajte slanu, masnu i jako začinjenu hranu, a vrlo je bitno da je smanjite unos vode kada primijetite oticanje jer se stanje može još pogoršati. Kada organizam detektira smanjen unos tekućine, zadržavat će ju sve više. Ležanje na lijevom boku, podignute noge, ali i zdravu prehranu i dovoljan unos tekućine mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Ako uočite otečenost cijelog tijela, svakako se posavjetujte s liječnikom jer teži oblik oticanja može biti povezan s preeklampsijom.

Jeste li znali?

U 23. tjednu trudnoće beba počinje štucati zbog gutanja plodne vode, a osjet dodira je toliko razvijen da je na ultrazvuku moguće uočiti kako se beba igra pupčanom vrpcom.

Misliš da znaš sve o 23. tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj više o lažnim trudovima!

Imaš komentar na članak?