22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće

U 22. tjednu trudnoće beba je dugačka oko 28 centimetara od tjemena do stopala i teži otprilike 400 grama.

Beba

Razvoj mozga nastavlja rasti i tako će biti sve do 5. godine života. Razvija se osjet opipa, pa ćete uskoro na ultrazvuku moći primijetiti igre rukama i opipavanje vlastitog lica. Formirane oči, uši i usne, razvijeni udovi i koža koja je iz tjedna u tjedan sve manje prozirna odaje da fetus sve više nalikuje na ono novorođenče koje ćete jednog dana držati u rukama.

Bore na licu i tijelu će iz tjedna u tjedan nestajati kako će beba dobivati na težini. Razvijaju se pluća i gušterača koja je jako važna za proizvodnju hormona. Lojne žlijezde se nastavljaju razvijati.

Ispod zubnog mesa formiraju se mliječni zubići, a uz lanugo dlačice po tijelu, na glavi nastavlja rasti mlada kosa.

Trudnica

U 22. tjednu trudnoće ulazite u fazu kada je najveća opasnost od fiziološke anemije u trudnoći. Ako bude za to potrebe, liječnik će vam prepisati tablete željeza. Raznovrsna prehrana bogata crvenim mesom, zelenim lisnatim povrćem, mahunarkama i jajima također može pomoći.

Kako je trbuh sve veći, rastu i šanse za pojavu strija. Najčešće se javljaju na trbuhu i grudima jer tu dolazi do najvećeg širenja kože tijekom trudnoće. Ovisno o njihovoj dubini mogu biti od svijetloružičaste do gotovo smeđe boje. Iako veliki utjecaj ima genetika, redovito hidratiziranje kože izvana i iznutra može pomoći koži da bude elastičnija i možda i izbjeći strije.

Jeste li znali?

Osim brojnih krema i ulja, u borbi protiv strija vrlo je važno konzumirati dovoljno tekućine, najbolje vode.