14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće

U 14. tjednu trudnoće beba je dugačka gotovo 9 centimetara.

Beba

Beba u 14. tjednu može izvoditi brojne grimase, mrštiti se, smijati, sisati palac i žmirkati. Tijelo još uvijek raste brže od glave kako bi dostiglo neravnomjeran razvoj u prvim tjednima trudnoće. Bubrezi nastavljaju samostalno lučiti urin, počinje proizvodnja crvenih krvnih zrnaca i počinje se stvarati žuč.

Iako to još ne osjećate, beba je u 14. tjednu trudnoće izuzetno pokretna, a kako bude rasla sve više ćete te udarce osjećati. Lanugo, paperjaste sitne dlačice, počinju rasti i prekrivati bebino tijelo. Uloga lanugo dlačica je zaštita bebe, odnosno zadržavanje verniksa na koži. Vernik je masna sirasta tvar koju luči bebina koža i ona, kao i lanugo dlačice, kako se bude bližio datum poroda polako će nestajati. Kod nekih beba prilikom poroda će biti prisutni, dok će većina beba ipak biti rođena bez lanugo dlačica i verniksa na koži.

Trudnica

U četrnaestom tjednu trudnoće trudnice ulaze u najljepši period trudnoće. Ako ste imali izražene mučnine, one bi sada mogle polako nestajati. Spavat ćete bolje, pa ćete imati više energije za uživanje u trudnoći, što baš nije bilo slučaj na početku trudnoće. Hormoni polako dolaze u ravnotežu pa ćete se osjećati znatno poletnije i bolje.

Moguće je da uočite laganu začepljenost nosa, što nije neobično za ovaj period trudnoće i naziva se trudnički rinitis. Nove promjene koje ćete uskoro uočiti, osim iskakanja trudničkog trbuščića, svakako su linea negra (tamna linija koja se može početi stvarati po sredini trbuha od pupka prema stidnoj kosti), iskakanje žila na grudima i postepeno tamnjenje bradavica.

Jeste li znali?

Maternica je u ovom tjednu veličine grejpa, pa se počinje nazirati trudnički trbuh, što će dovesti do posebnih emocija kod budućih roditelja.

NASTAVI ČITATI: 15. tjedan trudnoće

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o četrnaestom tjednu trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Očevi na porodu? Pogledaj video i saznaj više!