12. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće

U dvanaestom tjednu trudnoće beba je dugačka između 5 i 6 centimetara i sada je otprilike veličine velike šljive.

Beba

U 12. tjednu trudnoće počinje osjetan razvoj bebinih refleksa. Kapci se stežu, prstići su gotovo neprestano u pokretu, kao i  cijele ručice i nožice. Još jedan veliki korak u razvoju svakako je početak rada bubrega. Beba počinje gutati dio plodne vode i izlučivati urin ponovno u plodnu vodu. To ne narušava sterilne uvjete u maternici jer sve otpadne tvari ionako se izlučuju kroz pupčanu vrpcu.

Izgled bebine glave sve više nalikuje našoj. Uši polako dolaze na svoje mjesto, kao i oči i razvijeni nosić. Iako je to još na ultrazvuku nemoguće primijetiti, beba već sada proizvodi brojne grimase.

Trudnica

U dvanaestom tjednu trudnoće povećavaju se šanse da će mučnine prestati, ako do sada još nisu. No, žgaravica bi vam mogla predstavljati sve veći problem. Osim danju, kada problem možete pokušati riješiti češćim i manjim obrocima, dostatnim količinama vode i izbjegavanjem kave, žgaravica često muči trudnice i noću. Kako biste onemogućili povratak želučane kiseline u jednjak spavajte na lijevom boku i, ako je potrebno, na povišenom.

Do ovog tjedna trudnoće maternica je osjetno povećana pa ju već ginekolog na pregledu može opipati malo iznad stidne kosti. No, to ne mora značiti da je trudnički trbuščić vidljiv. Obično u ovoj fazi počinje rast koji će se vidjeti i “na van”.

Jeste li znali?

Razvoj refleksa omogućava divne stvari. Iako vi to još ne možete osjetiti, kada stavite ruku na trbuh beba sada ima reflekse reakcije na vaš podražaj, pa je u tim trenucima i kretanje pojačano.

NASTAVI ČITATI: 13. tjedan trudnoće