11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

U 11. tjednu trudnoće beba je već veličine prokulice. Od tjemena do trtice beba je dugačka više od 5 centimetara.

Beba

Bebino tijelo u 11. tjednu trudnoće gotovo je potpuno formirano. Razvijene su šakice kojima beba može micati. Udaranje rukama i nogama je započelo, no udarci su još uvijek preslabi da biste ih mogli osjetiti.

Nastavlja se razvoj zubića u desnima, a ispod gotovo prozirnih kapaka počinju se polako razvijati šarenice. Počinje razvoj i okusnih pupoljaka!

Beba već sada sisa, štuca, guta, udiše i izbacuje male količine plodne vode što je odlično za razvoj pluća.

Trudnica

U jedanaestom tjednu trudnoće mogli biste ugledati trunku utjehe kada mučnine počnu slabiti. No, slatkim mukama tu nije kraj, upravo u ovom tjednu mučnine bi mogli zamijeniti žgaravica i problemi sa probavom. Uskladiti hranu koja sadrži mnoštvo vlakana i pospješuje probavu sa hranom koja je iritira želudac i ne izaziva mučnine, mogao bi postati pravi izazov u tjednima pred vama.

Dok nekim trudnicama u trenutnim tegobama pomaže mineralna voda ili đumbir, druge se kunu u bademe ili dvopek. Nažalost, morat ćete sami metodom pokušaja i pogrešaka utvrditi što vašem organizmu najviše odgovara. Unosite više malih obroka kroz dan, izbjegavajte jaku i začinjenu hranu, prakticirajte spavanje na lijevom boku, dovoljno se gibajte i pokušajte uživati u ovom blaženom stanju, koliko god ponekad bilo teško.

Nije neobično ako još uvijek niste počeli dobivati na kilaži. Ovisno o izraženosti mučnina i ostalih tegoba, mnogo je trudnica koje u ovom periodu čak i gube na kilaži.

Jeste li znali?

U jedanaestom tjednu trudnoće beba počinje štucati. Iako će kasnije bebino štucanje trudnica osjetiti poput laganog škakljanja, sada to još ne može osjetiti.

NASTAVI ČITATI: 12. tjedan trudnoće