10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće

U desetom tjednu trudnoće beba je dvostruko veća nego u prošlom tjednu i sada je veća od 3 centimetra i teži preko 4 grama.

Beba

Kako beba raste, tako polako “prerasta” najosjetljiviju fazu trudnoće. Svi organi postoje, a sada kreće faza u kojoj će oni postepeno sazrijevati i rasti sve do poroda. Neki od njih, poput mozga, jetre, crijeva i bubrega već sada polako vrše svoju funkciju.

Živci se sada protežu i preko cijele leđne moždine, a koža, koja je još prozirna, počinje dobivati na sebi sitne paperjaste dlačice. One će rasti, no kako se bude bližio termin poroda polako će nestajati.

Trudnica

Veličina maternice se od začeća do 10. tjedna trudnoće gotovo udvostručila, pa biste uskoro mogli početi primjećivati promjene na vašem tijelu.

Ako se osjećate dobro, svakako se savjetuje lagana tjelesna aktivnost, poput lagane šetnje ili joge koji će vam pomoći da ostanete u dobroj formi koja će vam svakako trebati kada beba naraste i kralježnica i noge će morati nositi znatno teži teret.

Jeste li znali?

Iako srce kuca već neko vrijeme, neće ga biti moguće odmah čuti na ultrazvuku. Možda je upravo ovaj tjedan taj kada ćete začuti prve otkucaje!

NASTAVI ČITATI: 11. tjedan trudnoće