fb_pixel
Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Trudnoća po tjednima

Trudnoća po tjednima

Prvo tromjesečje

1. tjedan trudnoće

Zbog ciklusa koji se razlikuju od žene do žene, početkom trudnoće smatra se prvi dan posljednje mjesečnice. 1. tjedan trudnoće tako je zapravo period vaše posljednje mjesečnice prije nego zatrudnite.

2. tjedan trudnoće

Iako u 2. tjednu trudnoće do stvarne trudnoće još nije došlo, tijelo se ovaj tjedan priprema za moguću oplodnju.

3. tjedan trudnoće

U redovitim ciklusima koji traju između 25 i 30 dana upravo u ovom tjednu najčešće nastupa ovulacija.

4. tjedan trudnoće

U 4. tjednu trudnoće započinje vrtoglavo brz embrionalni razvoj ploda. Krajem ovog tjedna već možete ugledati željeni plusić na testu, iako se prvi simptomi vjerojatno neće pojaviti još neko vrijeme.

5. tjedan trudnoće

U 5. tjednu trudnoće nastavlja se ubrzani razvoj organa i tkiva. Embrij se sastoji od 3 sloja od kojih svaki ima svoje zadatke u daljnjem razvoju. Krajem ovog tjedna moguće je da ćete već začuti prve malene otkucaje srca!

6. tjedan trudnoće

U 6. tjednu trudnoće bebino srce najčešće već snažno udara i to dvostruko brže nego vaše, između 120 i 160 otkucaja u minuti i tako će ostati sve do kraja trudnoće.

7. tjedan trudnoće

Iako je fetus u 7. tjednu trudnoće tek veličine šumske jagode, oči, uši, nos i usta se razvijaju, dlanovi su razvijeni i na njima je moguće primijetiti izdanke iz kojih će se vrlo brzo razviti prstići.

8. tjedan trudnoće

U 8. tjednu trudnoće bebino tijelo se počinje izduživati i postepeno gubiti oblik slova C. Dužina od tjemena do trtice u ovom tjednu doseže oko 15 milimetara te je sada plod veličine zrna graha.

9. tjedan trudnoće

U devetom tjednu beba je dvostruko veća od prošlog tjedna. Dužina od tjemena do dna trtice sada iznosi preko 2 centimetra, pa je sada veličine bobice grožđa.

10. tjedan trudnoće

U desetom tjednu trudnoće beba je dvostruko veća nego u prošlom tjednu i sada je veća od 3 centimetra i teži preko 4 grama.

11. tjedan trudnoće

U 11. tjednu trudnoće beba je već veličine prokulice. Od tjemena do trtice beba je dugačka više od 5 centimetara.

12. tjedan trudnoće

U dvanaestom tjednu trudnoće beba je dugačka između 5 i 6 centimetara i sada je otprilike veličine velike šljive.

13. tjedan trudnoće

U 13. tjednu trudnoće beba je dugačka između 6 i 7 centimetara, odnosno veličine je manjeg limuna.

14. tjedan trudnoće

Beba u 14. tjednu može izvoditi brojne grimase, mrštiti se, smijati, sisati palac i žmirkati. Tijelo još uvijek raste brže od glave kako bi dostiglo neravnomjeran razvoj u prvim tjednima trudnoće. Bubrezi nastavljaju samostalno lučiti urin, počinje proizvodnja crvenih krvnih zrnaca i počinje se stvarati žuč.

15. tjedan trudnoće

U petnaestom tjednu trudnoće bebi se formira nepce i razvijaju se okusni pupoljci. Iako je glava još uvijek neproporcionalna s ostatkom tijela, to će se uskoro promijeniti. Beba postaje sve pokretnija i elastičnija. Iako su kapci još spojeni, beba počinje pokazivati osjetljivost na svjetlost. Snimke s ultrazvuka pokazuju kako bebe prilikom usmjerenog svjetla u trbuh okreću glavu u drugom smjeru.

Drugo tromjesečje

16. tjedan trudnoće

U šesnaestom tjednu trudnoće nastavlja vrtoglavi rast bebe. Dok se ona do sada razvijala i organi su poprimale svoje funkcije, sada počinje dobivanje na težini. U samo nekoliko tjedana koji su pred vama beba će udvostručiti težinu.

17. tjedan trudnoće

U sedamnaestom tjednu trudnoće tijelo i udovi bebe su toliko narasli da su sada već gotovo proporcionalne veličine u usporedbi s veličinom glave. Mekane i krhke kosti počinju svoju transformaciju iz hrskavice u koštano tkivo.

18. tjedan trudnoće

U osamnaestom tjednu bebine uši smještaju se u potpunosti na svoje mjesto i dolazi do okoštavanja sitnih kostiju unutrašnjeg uha. Paralelno se u mozgu razvijaju centri za obradu zvučnih signala, pa ovaj tjedan dolazi do velikog napretka u bebinom sluhu.

19. tjedan trudnoće

U 19. tjednu trudnoće beba je dugačka oko 16 centimetara i teži oko 250 grama te je sada velika poput prosječnog manga.

20. tjedan trudnoće

U 20. tjednu trudnoće beba uči gutati, odnosno počinje vježbati taj refleks, što će bitno olakšati probavu kasnije. Otpadne tvari od sada se nakupljaju u bebinim crijevima i izlučit će se tek netom prije ili nakon poroda u obliku mekonija, crne bebine kakice.

21. tjedan trudnoće

U 21. tjednu trudnoće beba je dugačka otprilike 19 centimetara od trtice do tjemena, odnosno između 25 i 28 centimetara od tjemena do stopala. Beba sada teži oko 350 grama i veličine je velike mrkve.

22. tjedan trudnoće

U 22. tjednu trudnoće beba je dugačka oko 28 centimetara od tjemena do stopala i teži otprilike 400 grama.

23. tjedan trudnoće

U 23. tjednu trudnoće beba je teška nešto manje od 500 grama i dugačka između 28 i 30 centimetara, veličine prosječnog patlidžana.

24. tjedan trudnoće

U 24. tjednu trudnoće beba nastavlja vježbati svoja pluća, pa je njezino sadašnje disanje udisanje amnionske tekućine u pluća i izbacivanje iste. U plućima se sada formiraju cjevčice koje će prihvaćati i izbacivati zrak nakon rođenja te počinje proizvoda tenzida koji će pomoći bebi disati.

25. tjedan trudnoće

U 25. tjednu trudnoće razvijaju se i otisci prstiju, a beba počinje usvajati određene rutine, odnosno periode budnosti i aktivnosti i periode spavanja i odmora. Beba je svjesna svog tijela, pa već sada može rukama uhvatiti nožice i privući tijelu. Iako je spol određen na samom početku trudnoće, tek sada genitalije postaju potpuno razvijene.

26. tjedan trudnoće

U 26. tjednu trudnoće nastavlja se razvoj bebinog sluha. Živci u bebinim ušima su sve razvijeniji, pa je beba sve osjetljivija na zvukove iz okoline. Beba već sada može čuti vaš razgovor sa sugovornikom. Istraživanja su pokazala da već u ovom tjednu beba na zvukove iz okoline reagira ubrzanim pulsom.

27. tjedan trudnoće

Beba u 27. tjednu trudnoće već ima raspored svojih rutina, pa već možete primijetiti da beba spava svaki dan u gotovo isto vrijeme. Bebe često vole biti aktivne upravo u periodu kada mame miruju, a mogu razlikovati i razinu svjetlosti koja dopire iz okoline.

Treće tromjesečje

28. tjedan trudnoće

Bebine trepavice gotovo su potpuno razvijene i beba sada može otvoriti oči i treptati. Razvija se bebin vid, a šarenice su već ispunjene pigmentom. Sisanje prsta i meškoljenje i dalje je glavna aktivnost vaše bebe.

29. tjedan trudnoće

U ovom periodu trudnoće bebi je potrebna veća količina kalcija kako bi se kosti mogle pravilno stvrdnjavati u narednim tjednima. Shodno tome i trudnica bi trebala unositi više kalcija u organizam kako ga ne bi nedostajalo ni bebi.

30. tjedan trudnoće

U 30. tjednu trudnoće beba je dugačka više od 39 centimetara i teži između 1200 i 1400 grama.

31. tjedan trudnoće

Beba je u 31. tjednu trudnoće potpuno pokretna i udovi su proporcionalni s glavom i trupom. Kako je beba posljednjih nekoliko tjedana rasla i debljala se vrtoglavom brzinom, postupno bi se to moglo usporiti, možda već od ovog tjedna.

32. tjedan trudnoće

U 32. tjednu trudnoće beba je dugačka između 42 i 45 centimetara i teži više od 1,5 kilograma.

33. tjedan trudnoće

U 33. tjednu trudnoće beba je dugačka između 42 i 44 centimetra i teži otprilike 1900 grama.

34. tjedan trudnoće

U 34. tjednu trudnoće beba je dugačka između 43 i 46 centimetara i teži oko 2 200 grama.

35. tjedan trudnoće

U 35. tjednu trudnoće beba je dugačka između 43 i 47 centimetara i teži oko 2 400 grama.

36. tjedan trudnoće

U 36. tjednu trudnoće beba je dugačka više od 45 centimetara i teži nešto više od 2 500 grama.

37. tjedan trudnoće

Razvoj bebe do 37. tjedna trudnoće gotovo je potpuno završio. Velike su šanse da je čak i razvoj pluća završen i da je beba spremna za samostalno disanje i za život izvan maternice.

38. tjedan trudnoće

U 38. tjednu trudnoće beba je dugačka gotovo 50 centimetara i teži više od 3 kilograma.

39. tjedan trudnoće

U 39.tjednu trudnoće beba teži između 3 i 3,5 kilograma i dugačka je otprilike 51 centimetar.

40. tjedan trudnoće

U 40. tjednu trudnoće beba je dugačka između 49 i 52 centimetra i teži između 3.5 i 4 kilograma. U posljednjim tjednima dobivanje na kilaži i dužini ovisi i o genetici pa su moguća i veća odstupanja od prosječnih dužina i težina.

41. tjedan trudnoće

Beba je 41. tjednu trudnoće otprilike veličine kao i prošlog tjedna. Dobivanje na težini sve je manje.

Izdvojeni sadržaj

Razvoj bebe

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj