Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Trudnica Tumačenje snova u trudnoći

Tumačenje snova u trudnoći

Tumačenje snova u trudnoći

Snovi su još jedna od čari trudnoće. Bilo bi to u redu da trudnice sanjaju svoju bebicu, uređenje sobe i slične stvari, no najčešće su snovi u trudnoći potpuno ludi i nestvarni i teško je uopće dokučiti zašto sanjate takve stvari. Tumačenje snova svakako nije lak posao.

Kada počinju neobični snovi u trudnoći?

Trudnice imaju neobične snove već od početka trudnoće. Ovo je jedna od stvari koja ne prestaje, štoviše, moguće je da će kako se porod bude bližio snovi samo postajati još intenzivniji. Iako su snovi ponekad i ugodni, uglavnom će vas proganjati snovi povezani s povećanom odgovornošću i drugačijim načinom života koji je pred vama, osobito ako se radi o prvoj trudnoći.

Jedan od glavnih razloga zašto u trudnoći sanjamo ludo i neprestano najčešće je vezan (kao i sve neobične pojave u trudnoći) uz vrtlog hormona koji se događa u vašem tijelu. Progesteron je glavni odgovorni hormon za neobična zbivanja u vašim snovima. Osim toga, česta noćna buđenja zbog učestalog mokrenja pomažu pamćenju snova, san je lagan i često isprekidan i zbog toga trudnice češće pamte svoje snove.

Snovi po tromjesečjima trudnoće

U prvom tromjesečju će snovi biti povezani sa suočavanjem s činjenicom da ste trudni i unutarnjim borbama hoćete li biti dobra majka. Nije neobično sanjati bebu, da ste ju negdje izgubili ili zaboraviti, što upravo iskazuje vaš strah. Također, razmišljanje o tome kako će proteći porod sada je svježe i nije čudno da sanjate porod i sve neobično vezano uz njega.

U drugom tromjesečju snovi postaju fokusirani malo na vaše tijelo. Uzbuđenost oko prinove se polako slegla i počinjete razmišljati o vašem tijelu i tome koliko ste atraktivni. U drugom tromjesečju trudnoće nisu neobični seksualni snovi jer trudnice počinju brinuti o gubitku privlačnosti. Naravno, beba, stanovanje i svi ostali segmenti potrebi za sigurnost djeteta i dalje su prisutni u snovima.

U trećem tromjesečju ponovno se redovito pojavljuju snovi vezani uz porod. Kada sanjate dijete, sanjate konkretnije nego do sada, hranite bebu, presvlačite pelene, smijete se i zajedno gugućete. Moguće je sanjati i dijete kako je već odraslo i s njime možete komunicirati.

Razlika u odnosu na snove prije trudnoće

Ako prije niste pamtili što ste sanjali (jer sanjali svakako jeste), sada će se to promijeniti. Većinu snova ćete jasno pamtiti i o njima razmišljati tijekom dana. Snovi će se činiti stvarniji i realističniji nego ikada prije. Također, svaki san koji je povezan sa vašim majčinstvom ili bebom svakako će okupirati više vaše pažnje no što su to činili vaši snovi prije trudnoće koji nisu imali neku značaju važnost u vašem životu.

Snovi prije trudnoće uglavnom nikada nisu uzastopce noćima i noćima vezane uz sličnu tematiku, pa ih stoga i ne pamtimo.

U trudnoći su snovi uvijek nekako povezani s trudnoćom, bilo direktno:

 • Sanjate bebu ili odraslo dijete
 • Maštate kako će beba izgledati
 • Sanjate spol djeteta
 • Sanjate vas i partnera kao roditelje
 • Sanjate porođaj
 • Sanjate da ste izgubili dijete

ili indirektno:

 • Sanjate brojne situacije u kojima gubite kontrolu, slobodu
 • U snovima se pojavljuje osjećaj straha i uzbuđenja
 • Bježite od nečega u snovima
 • Padate u ponor bez izlaza
 • Sanjate vaš dom, uređenje i pripreme za dolazak prinove

Svi ovi snovi, bili oni manje ili više ugodni, projekcija su vašeg podsvjesnog straha i nesigurnosti i nikako ne znače ništa loše. Zbog ludovanja hormona češće su i noćne more iz kojih se trudnice bude uznemirene, uz lupanje srca, znojenje i drhtavicu. Razgovarajte s partnerom o vašim snovima, nerijetko i očevi sanjaju slične snove prije dolaska prinove, iz istih razloga kao i buduće majke.

Značenje neobičnih snova u trudnoći

Ako sanjate raznolike snove i ako vam je to zanimljivo, savjerujemo proučavanje sanjarica ili izradu svoje vlastite. Ako želite, možete svako jutro nakon buđenja zapisati svoj novi san i to može postati vrlo zabavna i lijepa uspomena jednog dana. Snovi koji vas sada plaše jednog dana će biti razlog da se dobro nasmijete kada trudnoća bude iza vas i kada će lakše biti objektivno sagledati sve prosanjano i bolje pojmiti da je ipak sve to samo san i nema veze s realnošću.

Snovi su samo iskrivljena projekcija onoga što vas u podsvijesti muči i ne ukazuju na budućnost, važno je da ste toga svjesni kada vas snovi ozbiljno uznemire.

San da ste negdje zaboravili ili izgubili bebu nikako ne znači da bi vam se to moglo dogoditi u stvarnosti, već samo da ste zabrinuti hoćete li znati i moći biti dobar roditelj.

Snovi o zatočenosti također nisu neuobičajeni i uglavnom se povezuju s gubitkom slobode kakvu ste imali prije djeteta i privikavanjem na istu.

Seksualni snovi često su projekcija vaših razmišljanja o tome kako se vaše tijelo mijenja i brigom hoće li to utjecati na vaš odnos s partnerom. Ovi snovi pojavljuju se i kao projekcija straha od gubitka intimnosti kada stigne dijete, ali mogu biti i rezultat izostanka spolnih odnosa (zbog medicinskih ili nekih drugih razloga).

Što možemo naučiti iz snova?

Svaki neobičan san na neki način ukazuje na stvari koje vas u podsvijesti muče. Dozvolite sami sebi da nešto naučite iz vlastitih snova. Pokušajte dokučiti čega se plašite i što vas brine i utjecati na rješavanje tih strahova. Razgovarajte s partnerom i prijateljicama, niste sami u svojim neobičnim snovima i ne trebate se sramiti izreći ih na glas. Vrlo je malo trudnica koje ne prolaze kroz iste faze. Iz svojih snova, koliko god nerealni bili, ipak možete naučiti koje su vaše nesigurnosti kojih se trebate riješiti.

Kod planiranih trudnoća češći su lijepi snovi gdje se mašta o djetetu i njegovu odrastanju, dok kod neplaniranih trudnoća češće dolazi do noćnih mora i burnih snova jer je buduća majka pod većim stresom i veći je strah kako će se nositi s majčinstvom.