Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Trudnica Seks u trudnoći: kada ga izbjegavati?

Seks u trudnoći: kada ga izbjegavati?

Seks u trudnoći

Seks u trudnoći često je tabu tema, a osim toga, ponekad trudnica ili partner imaju strah da bi seks mogao nauditi bebi, pa svjesno ili nesvjesno prorjeđuju ili potpuno izbjegavaju odnose, što svakako nije dobro za vašu intimu. Ako nemate nikakvih tegoba i komplikacija u trudnoći nema razloga za apstinencijom.

Kada je sigurno imati seksualne odnose u trudnoći?

U pravilu, u svim urednim trudnoćama bez komplikacija seks je dozvoljen sve do puknuća vodenjaka, odnosno početka trudova. Seks ne može povrijediti bebu jer je ona dobro zaštićena plodnom vodom, vodenjakom i maternicom. Nije neuobičajeno prorijediti odnose ako imate problema sa mučninama i izraženim umorom u prvom tromjesečju, no s medicinske strane ne postoje prepreke za to u urednim trudnoćama. Orgazam izaziva kontrakcije maternice, no one su toliko slabe da ih beba jedva može osjetiti, a za trudnoću su bezobasne.

Pred kraj trudnoće često se seks spominje u kontekstu mogućeg izazivanja početka trudnova, pa se trudnicama koje su prenijele predviđeni termin poroda seks čak i savjetuje. Napominjeno, ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji bi potvrdili da seks doista može potaknuti porod.

Kada je potrebno izbjegavati seks u trudnoći?

Ako imate određene tegobe u trudnoći, ako postoje određene komplikacije ili ako se iz nekog razloga vodite kao rizična trudnoća, tada je svakako potrebno sa vašim liječnikom savjetovat se prije seksualnih odnosa. Ako vam se oni ne preporučuju, liječnik će to sigurno napomenuti. Provjerom vrata maternice, ali i praćenjem ostalih simptoma kao što su krvarenja ili bolovi, liječnik će procijeniti postoje li neki od pokazatelja na povećan rizik od prijevremenog poroda.

Povijest bolesti koja uključuje probleme s prethodnim trudnoćama ili prethodne spontane pobačaje razlog su za oprez u prvom tromjesečju. Kada taj narizičniji period trudnoće prođe, provjerite s liječnikom postoje li i dalje rizici zbog kojih bi se savjetovalo suzdržavanje od seksualnih odnosa.

Kod žena koje su zatrudnjele nekim od oblika medicinski potpomognute oplodnje (najčešće je to slučaj kod in vitro oplodnje) svakako se savjetuje apstinencija dok se na ultrazvuku ne potvrdi djetetovi otkucaji srca.

Užitak tijekom odnosa

Mnoge trudnice svjedoče intenzivnijim orgazmima i većem užitku u seksu tijekom trudnoće. Razlog tome svakako je veća prokrvljenost genitalnog područja, pa je samim time i osjetljivost u tom području povećana i užitak veći, a postizanje orgazma lakše.

Osjećaj kod nekih trudnica jest drugačiji, ponekad može doći do blagih grčeva tijekom ili nakon odnosa, no ako nedugo nakon odnosa nestanu, tada nema razloga za zabrinutost.

Povećana osjetljivost prisutna je i kada su u pitanju grudi, no kod nekih trudnica su one gotovo cijenu trudnoću bolne na dodir pa to zapravo “odmaže” uživanju u izmjenjivanju nježnosti.

Nemojte se zabrinuti ako seksualna želja bude slaba ili nikakva, pogotovo ako imate izražene simptome kao što su mučnine, povraćanje, pretjerana osjetljivost na mirise i povećan umor. Sasvim je logično da vam tada baš i neće biti do seksa. Tada se posvetite odnosu s partnerom, pričajte i objasnite mu kako se osjećate. Moguće je da će seksualna želja varirati iz dana u dan, ovisno kako se trenutno osjećate.

Muški partneri često u trudnoći osjećaju jačanje libida. Osim bujanja grudi koje im svakako neće smetati, većina muškaraca trudnički trbuh smatra privlačnim. Moguć je eventualni strah da ne povrijede bebu, pa to svakako neka bude jedna od tema vaših razgovora kako biste objasnili partneru da seksom ne možete naškoditi bebi.

Opadanje libida pred porod

Osim slabljenja libida u prvom tromjesečju koje je povezano sa simptomima trudnoće, ali i vašim navikavanjem na činjenicu da ste trudni, libido često opada i mjesec ili dva pred porod. Kako trbuh raste, trudnica će sve teže pronaći pozu u kojoj joj je ležanje udobno, pa samim time i poza za uživanje u seksu sve je manje. Osim toga, pripreme za bebu, a i sam porod često će odvlačiti misli.

Spolno prenosive bolesti u trudnoći

Iako nema potrebe za kontracepcijom u svrhu zaštite od trudnoće, ne treba zaboraviti zaštiti se od spolno prenosivih bolesti ukoliko niste u monogamnoj vezi sa zdravim partnerom. Ako partner ima herpes na usni, izbjavajte oralni seks, a za zaštitu od ostalih spolno prenosivih bolesti ako kod partnera postoje, koristite kondome tijekom odnosa.

Idealne poze za ugodan seks u trudnoći

Važno je osluškivati svoje tijelo i ovisno o stupnju trudnoće, veličini trbuha i vašem raspoloženju prilagoditi poze u kojima se osjećate ugodno. Predlažemo neke od najčešćih poza koje je moguće prakticirati u trudnoći:

  • Ukoliko prakticirate misionarsku pozu podbacite jastuk ispod vaše zdjelice kako partner ne bi stvarao prevelik pritisak na vaš trbuh.
  • Dok partner leži na leđima, vi sjedite na njemu i tako lako kontrolirate dubinu penetracije.
  • Dok su oba partnera u ležećem položaju i partneru ste okrenuti leđima penetracija je plića i često trudnicama ugodnija.
  • Lezite na kraj kreveta, a partner neka kleči pred vama. Trbuh tako nije opterećen.
  • Partner sjedi na stolcu, a vi mu sjedite u krilu. U ovoj pozi nema nikakvog opterećenja za trbuh.
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o seksu u trudnoći?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte video i saznajte više o seksu nakon poroda!