Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Treći tjedan razvoja: Beba sve više reagira na okolinu

Treći tjedan razvoja: Beba sve više reagira na okolinu

U trećem tjednu vaša bebica je sve živahnija i dok leži na leđima čak ćete moći primijetiti kako pokušava uzdići glavicu. Možda joj to uspije već do kraja tjedna, a možda o narednim tjednima. Valja imati na umu da je svaka beba drugačije i uglavnom uspoređivanje s drugim bebama mamama donosi isključivo novi stres, a sada ga i ovako imate dovoljno, zar ne?

Beba sve više reagira na podražaje iz okoline, kako na zvukove, tako i na boje i ljude, osobito one čiji glas prepoznaje kao što je to slučaj s maminim i tatinim. Već ovaj tjedan možete primijetiti kako okreće (ili barem pokušava okrenuti) glavu lijevo i desno dok leži na leđima. Beba sve rjeđe ima nagle i grčevite pokrete a pokreti rukama i nogama su sve mirniji i nježniji, što je samo još jedan znak da se razvija bebina kontrola nad udovima, odnosno da je beba sve jača i mišići sve snažniji.

Još jedna promjena koja će vam iz tjedna u tjedan davati do znanja koliko velik napredak beba postiže svakako je i napredovanje u spavanju i hranjenju. Beba polako počinje stvarati neke svoje rutine, a kako želudac raste tako će i beba sve duže nakon hranjenja ostajati sita, a ujedno i noću duže spavati. Beba još iz trbuha jako dobro poznaje vaš i tatin glas , pa pričajte bebi. Bez obzira što vas ne razumije, ona će znati uživati u vašem glasu.

A dok beba lijepo napreduje, vi ne zaboravite misliti malo i na sebe. Bez obzira koliko posla željeli napraviti kada beba zaspi, ovo je period kada morate olabaviti malo kriterije kako biste ostali zdravog razuma i donekle odmoreni. Ujedno se ne sramite tražiti pomoć. Više ljudi no što vi to mislite iz vaše okoline vam je spremno pomoći , samo zatražite tu pomoć jer možda su i oni izgubljeni i ne znaju što i kako uopće može olakšati vaš život trenutno.

Trik koji bi vam mogao pomoći u ovom tjednu:

Kada ništa ne može umiriti bebu, pokušajte ju prisloniti na sebe, kožom na kožu da beba može osjetiti vaše otkucaje srca.

NASTAVI ČITATI: Četvrti tjedan razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!