Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Treći mjesec razvoja bebe: Uživanje na trbuščiću

Treći mjesec razvoja bebe: Uživanje na trbuščiću

Beba je ušla u treći mjesec i vrtoglavi rast i razvoj se nastavlja. Beba se proteže u visinu, ali i nastavlja dobivati na kilaži iz mjeseca u mjesec. Kako je sve svjesnija ljudi i predmeta iz okoline i komunikacija s okolinom je sve izraženija. Kako su i ručice i nožice sve snažnije, beba u položaju gdje leži na trbuhu osim što uspijeva podići glavu, sada se i rukama uspješno drži u položaju oko 45 stupnjeva izdignutog tijela od podloge. Osim za jačanje gornjeg dijela trupa ruku, ovaj položaj je odličan i za noge i kukove jer se u ovom položaju pravilno istežu.

Beba je sve svjesnija vlastitih ruku, pa sve češće možete primijetiti kako se igra njima, promatra ih i pokrete prati pogledom. Osim toga i igračke na vrtuljku iznad krevetića ili podloge za igru kada poprimaju poseban značaj i beba ih pokušava uloviti i igra se njima. Iako je kod većine beba nicanje zubića još daleko, već sada je moguće uočiti da beba sve više ruke, kao i predmete stavlja u usta, a tako zapravo samo istražuje.

Zajedno sa bebom raste i njen želudac, pa su periodi između dva hranjenja sve duži, a samim time i roditelji su odmorniji i bolje naspavani. Beba sada noću možda spava i do 7 sati u komadu, uz nekoliko kraćih dnevnih spavanja. Tijekom noćnih buđenja pokušajte ne reagirati odmah jer često bebu nešto trgne iz sna, no ona sama kroz minutu-dvije ponovno zaspe.

Znamo da su vid i sluh kod novorođenčadi dosta nerazvijeni, no beba vidi sve jasnije i čuje sve bolje, pa tako sve više reagira i okreće se prema zvuku koji čuje ili bojama koje joj se svide. Ako budete imali sreće, u ovom mjesecu će plač pretežito zamijeniti zarazan bebin smijeh, a i samoglasnici postaju vaš glavni oblik komunikacije.

Ono najvažnije je da i vi uživate zajedno s bebom u svakom skoku u razvoju, svakoj novog naučenoj radnji jer ovaj izrazito težak no predivan period i prebrzo će biti iza vas.

NASTAVI ČITATI: Četvrti mjesec razvoja bebe