Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Sedmi mjesec razvoja bebe: Sve bliže sjedenju

Sedmi mjesec razvoja bebe: Sve bliže sjedenju

U sedmom mjesecu bebina komunikacija postaje sve kompleksnija, a beba sve stabilnija. Na svoj specifičan način beba će u periodu koji je pred njoj pokušati pronaći način za kontrolirati svoju okolinu. Da, sada ćete već moći primijetiti je li vaša beba tvrdoglava, mirna ili neumorna. Beba postaje sve više znatiželjna, pa će sve lakše biti potaknuti ju na kretanjem. Odmicanje igračaka da bi ih dohvatila, igra skrivača ili bilo kakva igra s bebom na podu bit će bebi izuzetno zanimljivi.

Beba je sve brža u puzanju, okretanju i istraživanju, pa je potrebno i sve više opreza. Ako još niste, vrijeme je da zaštitite ormariće, oštre rubove i utičnice prije nego ih beba otkrije. Svi znamo da oni odlično namirišu stvari koje su zabranjene.

Kako sada beba samostalno sjedi i hranjenje je znatno jednostavnije, a i otvaraju se brojne nove mogućnosti za igre s bebom. Beba može jesti i piti vodu samostalno i to joj je vrlo zanimljivo. Ako se beba polako uzdiže na noge i stoji na mjestu, nije ju potrebno u tome sprječavati. Tako dolazi do jačanja mišića nogu, što je samo još jedan oblik dobre pripreme za početak hodanja koje će nastupiti u narednim mjesecima.

Ako još nisu, uskoro bi mogle krenuti muke po zubićima. Prvi znakovi su svakako pojačano slinjenje, a uz to beba može biti nervozna, sve trpa u usta i tako pokušava ublažiti nelagodu koju joj zubići stvaraju. Može doći i do proljeva, pa čak i povišene tjelesne temperature dok zubić koji je to naumio ne nikne.

Beba vas sve više razumije, pa će na naredbe zabrane gotovo trenutno reagirati. Vjerojatno neće predugo potrajati, uživajte!

NASTAVI ČITATI: Osmi mjesec razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!