Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Peti mjesec razvoja bebe: Početak bebine verbalne komunikacije

Peti mjesec razvoja bebe: Početak bebine verbalne komunikacije

Peti mjesec donosi vam osjetne promjene u bebinom napretku. Komunikacija osmijesima, plačem, mrštenjem i samoglasnicima se nastavlja. No sada beba počinje i sastavljati neke samo njoj razumljive riječi, čime za roditelje ovo postaje još zabavniji period. Mišići su još razvijeniji no što je to bilo prošli mjesec, pa osim što se beba uzdiže kada je na trbuhu i zadržava položaj, sada već dovoljno može kontrolirati trup i njegove kretnje da bebino klimanje sve više počinje nalikovati na puzanje. Neke bebe već u ovom periodu započnu s puzanjem, dok neke za to još uvijek nisu spremne. I to je savršeno u redu i nije znak da s vašom bebom nešto nije u redu ako još ne pokazuje interes za puzanje.

Isto je i sa sjedenjem. Ako se beba uspije posjesti, u ovom periodu će moći ostati u tom položaju vjerojatno tek nekoliko sekundi i to je sasvim u redu. Uz potporu beba sada već može sjediti, no ne preporučuje se dugo ju ostavljati u tom položaju sve dok to samostalno ne bude mogla. Uz sjedenje većini beba je velika novost u petom mjesecu od rođenja okretanje sa trbuha na leđa. Ova faza započet će okretanjem iz ležećeg položaja na bok, a s vremenom će doći i do punog okreta.

Polako ali sigurno bebe idu ka tome da u tom okrenut budu samostalne i bliži se trenutak kada više nećete moći ni na sekundi ostaviti bebu bez nadzora. Sa sve intenzivnijim kretanjem sve je veća potreba  i da zaštitite sve oštre rubove namještaja kako se beba ne bi ozlijedila, kao i potreba za zaštitama za ormariće kako beba ne bi krenula u istraživanje zabranjenog. Ogradica za igru postaje vaš najbolji prijatelj!

Bebin vid još se razvija i iako ona još ne može jasno vidjeti udaljene predmete, sada može razlikovati dvije nijanse jedne boje i vidjeti predmete na drugom dijelu sobe. Primarne boje, odnosno crvena, plava i žuta još uvijek najviše zaokupljaju bebinu pažnju. Bebin rječnik iz dana u dan je bogatiji za neke nove, vama nepoznate, riječi, no u narednom periodu mogli biste iz bebinih usta začuti i dugo željeno ma-ma i ta-ta. Iako beba još ne zna značenje izgovorenog, roditelje svejedno veseli!

Beba počinje razumijevati zvukove oko sebe, a kroz naredni period mogla bi početi reagirati i “odazivati se” na vlastito ime okretanjem glave. Čak i naredbu kao što je NE! beba bi mogla uskoro razumjeti.

NASTAVI ČITATI: Šesti mjesec razvoja bebe