Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Osmi mjesec razvoja bebe: Motorički napredak sve izraženiji

Osmi mjesec razvoja bebe: Motorički napredak sve izraženiji

Beba ima već osam mjeseci? Sada vaš život sve više počinje nalikovati na jednu pravu avanturu. Beba je pokretna, voli dohvatiti sve što je u njenoj blizini pa je ovo vrlo naporan i izazovan period za roditelje jer dijete mora biti pod neprestanim nadzorom. Sada bi vam mogao dobro doći neki prijenosni vrtić ili ogradica kako biste mogli bebu spustiti na sigurno kada morate odjuriti u kupaonicu ili provjeriti ručak.

Ako nije do sada beba će vjerojatno tijekom ovog mjeseca početi uzdizati se na noge i tako stajati uz namještaj. Faza prohodavanja je vrlo individualna i dok neke bebe možda prohodaju već sada, nekima će to postati zanimljivo tek iza napunjene godine ili nakon 14-15 mjeseci starosti. Ne opterećujte se time dok god beba motorički dobro napreduje, dobiva na kilaži, komunicira i vesela je. Brojne bebe čak i preskoče fazu puzanja pa odmah krenu sa hodanjem uz namještaj. Faza hodanja uz namještaj može potrajati, a beba kada ostane bez oslonca odmah će se posjesti i nastaviti puzati.

Uz vid i sluh i razvoj motorike se nastavlja, pa sada beba ne samo da jasno može vidjeti igračku na drugom dijelu sobe, već može i vrlo brzo do nje dopuzati. U ovoj fazi lopte postaju sve zanimljivije bebama, kako za bacanje, tako i za vježbu hvata. To dodatno potiče razvoj prstiju i šaka.

Bebe spavaju noću sa sve manje ili bez noćnih buđenja, dok su dnevna spavanja svedena na jedan ili dva puta. Nekada će beba odspavati sat ili dva, dok će biti dana kad će se probuditi odmorna već nakon 20-ak minuta. Nastavlja se konzumiranje krute hrane pa majčino ili adaptirano mlijeko imaju sve manje značenje u djetetovoj prehrani. Sada kada je beba upoznala sve okuse možda će vam u ovom periodu jasno davati do znanja mrštenjem ili pljuvanjem koja hrana joj se nikako ne sviđa.

Kako je beba sve pokretnija, uz zaštitu oštrih rubova, svakako se pobrinite da sve opasne kemikalije, sredstva za čišćenje i kozmetiku držite izvan dohvata bebinih ručica.

NASTAVI ČITATI: Deveti mjesec razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!