Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Jedanaesti mjesec razvoja bebe: Jurilicu je sve teže uloviti

Jedanaesti mjesec razvoja bebe: Jurilicu je sve teže uloviti

Niste se ni okrenuli, a beba je već velika jurilica koja je do sada možda čak i utrostručila porođajnu težinu. Vid i sluh su sada potpuno razvijeni, pa tako beba jasno vidi i ljude i predmete udaljene od nje i time okolina postaje još zanimljivija nego do sada. Osjet dodira i dalje se razvija, pa sada beba voli hvatati sve što dotakne, a često su im vrlo zanimljive aktivnosti u ovom periodu trganje papira, pa omiljene slikovnice držite na sigurnom!

Uz “mama” i “tata” beba će sve više u svoj rječnik dodavati i nove jednostavne riječi, najčešće su to članovi obitelji, kao što su baka, deda, teta ili neke jednostavne životinje ili njihovo glasanje koje dijete poznaje iz slikovnica. Beba će i dalje rado gugutati i tako voditi s vama ozbiljne razgovore, a sada već može razumjeti i kratke i jednostavne rečenice i naredbe poput “NE!” , “DOĐI!” , “MAHNI PA-PA!” i slično.

Dijete postaje sve društvenije, pa iz tjedna u tjedan većina mališana pokazuje sve veći interes za druženje sa velikima i malima. Dijete će biti puno opuštenije s poznatim licima, pa će s nepoznatima još neko vrijeme ignorirati neki intenzivniju interakciju. Puzanje i hodanje sada se isprepliću, ovisno od djeteta do djeteta, ali i ovisno o tome koliko je dijete sigurno u sebe i koliko brzo želi stići ka cilju.

Hranjenje je još u kaotičnoj fazi jer dijete sada može samostalno držati žlicu i često mu se ne sviđa pomisao da ga drugi hrane, no malo vježba i primijetit ćete velike napretke u samostalnom hranjenju. Kod djeteta već sada možete primijetiti dominantnost jedne ruke, što ukazuje na to hoće li biti ljevak ili dešnjak. Kako je zastupljenost krute hrane sve veća, pobrinite se da dijete jede raznoliko i upoznajte ga sa svim okusima. Ako dijete još uvijek doji ili jede adaptirano mlijeko, najčešće su to dva obroka, to sve više postaje hrana za umirivanje i utjehu.

Beba je sve veća spavalica, što i ne čudi s obzirom da je sve aktivnija, pa tako noćno spavanje više nije iscjepkano, a dnevni san traje oko tri sata tijekom jednog, dva ili tri spavanja. Rutina je djetetu vrlo važna, kako sa svime, tako i sa spavanjem, stoga pokušajte zadržati jednak svakodnevni ritam spavanja.

NASTAVI ČITATI: 12. mjesec razvoja bebe