Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Dvanaesti mjesec razvoja bebe: Veliki prvi rođendan je pred vratima

Dvanaesti mjesec razvoja bebe: Veliki prvi rođendan je pred vratima

Veliki prvi rođendan je sve bliže, beba odlučuje hoće li u novu godinicu upuzati ili ušetati. Kao i prošli mjesec beba kao spužva upija zvukove i boje iz okoline. Već sada može prepoznati zabranjeno voće, pa nije isključeno da će za vama ponavljati isključivo riječi koje nikako nije primjereno da beba izgovara. Sve zanimljivije je bebi zajedničko čitanje slikovnica, promatranje sličica, ali sada već ozbiljno uživa i u slaganju predmeta kao što su puzzle za najmanje ili velike kocke. Beba je sve bolja i u igrama za razvoj motorike kao prepoznavanje oblika i ubacivanje u za taj oblik predviđene otvore na igračkama ili improvizirano na običnoj kutiji.

Riječi koje sastavlja sve je više, pa pokušajte ispravno izgovarati riječi i što manje tepati djetetu jer će mu tako biti lakše pravilno naučiti izgovarati riječi. Sada će vam već znati prstom pokazati što želi. Dijete sada mnogo sjedi, pa će vam se činiti kao da vam život prolazi na podu jer je to idealna podloga za dijete jer je ono tako stabilno i ne postoji opasnost od pada s visine i ozljeđivanja. Ako dijete još ne hoda, ne brinite, razvoj i prohodavanje su vrlo individualni i razlikuju se od djeteta do djeteta. Kada ono bude spremno, krenut će s prvim koracima.

Dijete sve više jede krutu hranu, a priprema za njega je sve jednostavnija jer može jesti sve kao i vi, samo naravno bez dodavanja ljutine i soli. Kao i sa svime i sa hranjenjem ovisi kako vam je “pao grah”. Neka djeca su svejelice i od početka ne rade probleme i jedu sve, ako ste ipak rodili izbirljivca, opet nema razloga za zabrinutost sve dok vaše dijete lijepo i pravilno napreduje i raste.

Promjene u spavanju u odnosu na prethodni mjesec nema, beba noću spava bez većih prekida, dok preko dana spava oko 3 sata u više navrata.

NASTAVI ČITATI: Logoped – kada i zašto ga posjetiti?

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!