Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Drugi tjedan razvoja bebe i uživanje u masiranju trbuščića

Drugi tjedan razvoja bebe i uživanje u masiranju trbuščića

Bebin drugi tjedan života svakako će biti lakši od prošlog tjedna. Svi članovi obitelji su se polako priviknuli na novi život, a beba je sve budnija. U ovom tjednu kada obratite pažnju moći ćete primijetiti veliku promjenu u urođenim refleksima. Beba će ovaj tjedan znatno više protezati ručice i nožice , a intenzivnije pružanje ruku u zrak ili prema vama moglo bit biti znak da je beba gladna. Ako pokušavate dojiti, a još niste uspostavili dovoljnu proizvodnju mlijeka, ne očajavajte. Bebin želudac je još uvijek vrlo mali, kao i količina koju može istovremeno pojesti.

Ako beba počinje plakati, uz standardne zvukove novorođenčeta koje ste mogli primijetiti već prošli tjedan, možda počinje problem  s grčevima. Svakako obratite pažnju je li plač povezan s obrocima koje je dijete unijelo i ako je, pripazite nekoliko dana na hranu koju vi jedete, a koja također može dovesti do grčića. Pokušajte razmišljati o tome da kolike ne mogu nauditi djetetu i ne bole ga, samo su neugodne i ne postoji drugo instant rješenje njego čekati da prođu, pripaziti na prehranu i eventualno na preporuku pedijatra uvesti kapi koje mogu olakšati bebinu probavu.

Masiranje trbuščića najbolja je terapija za cijelu obitelj koju možete zamisliti. Bebi će pomoći kod grčeva, a mami i tati će biti prava antistres terapija. Pogotovo ako je i vaš tata još uvijek preplašen, ovo će biti idealan način za zbližavanje i obostrano uživanje.

I dalje će vam se činiti da je beba neprestano gladna, pogotovo zato što je ovaj tjedan manje uspavana, no svi ćete to vrlo brzo uloviti ritam i postat će jednostavnije.

Za sve savjete obratite se patronažnoj sestri, ona vam može biti od velike koristi.

Trik koji bi vam mogao olakšati ovaj tjedan:

Ako beba često i neutješno plače, a sve više vjerujete da plač nije povezan s grčevima, pokušajte bebi pustiti bijeli šum, zvuk koji će bebu podsjetiti na zvukove iz materice i time će većinu beba umiriti.

NASTAVI ČITATI: Treći tjedan razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!