Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Drugi mjesec razvoja bebe: Počinje samostalno podizanje glavice

Drugi mjesec razvoja bebe: Počinje samostalno podizanje glavice

Razvoj bebe u drugom mjesecu se nastavlja. U ovom mjesecu, ovisi o bebi hoće li se to dogoditi koji tjedan prije ili kasnije, beba će početi samostalno držati glavicu i ona će većinu vremena biti vrlo stabilna. Samim time i iz tjedna u tjedan se povećava bebina zainteresiranost za okolinu i sve više toga joj postaje zanimljivo, pa reagira i na zvukove i glasove iz okoline, kao i na boje i predmete.

Do kraja ovog mjeseca beba bi vas mogla počastiti i prvi osmijehom koji će vam pomoći da sve neprospavane noći postanu manje teške. Beba još uvijek treba spavati na leđima, na ravnoj i tvrdoj podlozi kako bi se smanjio rizik od SIDS-a. Preko dana bebicu smijete stavljati na trbuščić dok ste uz nju jer će tako beba vježbati kako glavicu što duže zadržati u zraku, ali i razvijati ostaje mišiće.

Dok je beba na trbuhu i njezina želja da se okrene na bok ili leđa je veća te će postepeno sve više iskušavati načine da u tom naumu i uspije. Ako se beba buni i nezadovoljna je dok je na trbuščiću, tada pričekajte koji dan i pokušajte ponovno.

Vodite računa o rasporedu cijepljenja i provjerite je li vaše dijete cijepljeno protiv tuberkuloze za slučaj da vas o tome nisu obavijestili u bolnici odmah nakon poroda.

Beba će zainteresiranost za okolinu pokazivati na brojne načine, pa će tako gledati vas u lice, pokreti ruku i nogu su kontrolirani i ubrzavaju se u trenutcima kada bebi pričate i kada je posebno zadovoljna. Beba će reagirati na vaš glas čak i ako pričate nešto na drugoj strani prostorije i okretat će glavu prema vama. Dok pričate beba će pratiti vaše pokrete usana i biti usredotočena na vas, baš kao da vas sve razumije! Kako je bebi zanimljiv i ostali svijet, a ne samo vi, sve više će joj odgovarati uspravno nošenje dok je okrenuta od vas. Ako ste aktivna mama ergonomska nosiljka za bebu mogla bi vam bitno olakšati život.

Beba dok mirno spava oči su joj zatvorene i nema motoričkih aktivnosti, dok u aktivnim fazama sna možete primijetiti da beba povremeno trepne ili makne rukama ili nogama. Kako se boje da će mnogo toga propustiti spavanje često su bebe u fazama kada se bore sa snom, pa poluotvorenih očiju padaju i san i naglo se bude kada su umorne.

Bebe se u ovoj fazi razvoja najčešće još uvijek bude jednom ili dva puta tijekom noći, što je sasvim normalno. Ako ipak vaša spavalica odluči ranije krenuti sa cjelonoćnim spavanjem, nema potrebe za buđenjem ako beba dobro dobiva na kilaži i lijepo se razvija. Ponekad ćete se osjećati nemoćno ako beba plače iako je sita i naspavana, no plač je ponekad samo način da privuče vašu pažnju. I uvijek pali, zar ne?

NASTAVI ČITATI: Treći mjesec razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!