Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Deveti mjesec razvoja bebe: Pričljivko napreduje

Deveti mjesec razvoja bebe: Pričljivko napreduje

Beba je stigla na svijet prije devet mjeseci! Zvuči nestvarno da je vrijeme tako proletilo? Kao podsjetnik tu su brojni skokovi u razvoju i stvari koje je vaša beba savladala i naučila u proteklim mjesecima. Kako je beba aktivna i pokretna, vjerojatno je i kretajući detektor zabranjenih stvari. Osim toga, igračke sve češće lete daleko jer osim obuhvata rukama igračke dijete sve bolje i baca stvari  u vis i u dalj. Stvar nije zabrinjavajuća sve dok se radi o plišancima! Često će bebi biti zanimljivo i da sama ode po igračku koju je bacila.

Beba počinje prepoznavati igračke, pa će vam često prstom pokazati ili donijeti igračku kada ju upitate gdje je autić ili medo. Nova igra koja će svakako bebi biti zanimljiva jest učenje glasanja životinja, osobito ako glasanje popratite pripadajućom slikom ili crtežom. Mumljanje i brbljanje svojim jezikom bebin je cjelodnevni posao, a sve češće će se u nerazumljivim riječima pronaći i riječi poput mama, tata, baka, deda ili teta.

Najbolji načini za potaknuti djetetov razvoj zapravo su vrlo jednostavni, budite prisutni. Omogućite djetetu dovoljno prostora za neometano kretanjem i komunicirajte s njime. Mnogo toga beba će početi imitirati iz vašeg ponašanja, pa tako možda već sada primijetite kako stavlja ručicu na uho imitirajući pričanje na mobitel. Djetetu nisu potrebne najnovije skupe igračke, već samo vi!

Beba će sada već stabilno sjediti, a ako još nije vrijeme je da počne učiti držanje žlice i vježbati samostalno hranjenje. Isprva će biti neuredno i kaotično, no vrlo brzo ćete primijetiti napredak. Iako često roditelji ne mogu odoljeti kupovini brojnih modernih cipelica i papučica, bebi one za sada ne trebaju, barem ne u kući. Za ovu fazu djetetovog razvoja birajte što tanji i mekaniji džon, obične kožne papučice ili obuću u tankim potplatom preko kojeg dijete može bolje osjetiti podlogu. Upravo dobro prepoznavanje podloge pomoći će djetetu u prohodavanju.

NASTAVI ČITATI: Deseti mjesec razvoja bebe