Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Deseti mjesec razvoja bebe: Beba sve više pokazuje sklonosti prema ljudima i...

Deseti mjesec razvoja bebe: Beba sve više pokazuje sklonosti prema ljudima i igračkama

Beba je u 10.mjesecu i još uvijek je glavni zabavljač u vašem domu. Osim što zapaža stvari brzinom munje, otprilike jednako brzo uspijeva i dohvatiti zabranjeno ili odjuriti u drugu prostoriju. Istraživanje i upoznavanje svega oko sebe bebin i dalje je bebin glavni posao. Beba sada već jasno iskazuje naklonost, pa već sigurno znate koje su joj najdraže igračke, koju slikovnicu najviše voli i koje igre ju najviše vesele.

Dijete sve više oponaša, pa osim zvukova iz prirode, moći ćete primijetiti da ponekad ponavlja za vama neke jednostavnije riječi ili oponaša vaše kretnje. Osim što ćete primijetiti da vas dijete pažljivo gleda prije nego vas počne imitirati, ono će pažljivo pratiti i vašu reakciju nakon što ponovi riječi ili kretnje nakon vas.

Hranjenje je sve jednostavnije, nadamo se da je beba do sada naučila jesti komadiće i uživati u zdravoj hrani. Ako se kod djeteta javlja nagon za povraćanjem kod hranjenja komadićima, pokušajte sa sitnijim komadima umiješanima u kašice što bi moglo potaknuti dijete na žvakanje. Iako je ova faza dok dijete uči samostalno jesti vrlo neuredno, isplatit će se kada vidite kako beba kroz koji tjedan jede samostalno i bez previše nereda.

Dok je noćno spavanje sada kod većine djece bez buđenja, djeca dobi 10 mjeseci uglavnom imaju jedno dnevno spavanje. Ako je beba aktivna vjerojatno će joj još uvijek biti potrebna dva dnevna odmora. Opet, s druge strane, ima i beba koje vrlo brzo gotovo potpuno izbacuju dnevni san, no tada se noćno spavanje znatno produžuje. Ako smanjujete broj spavanja prvo se savjetuje izbaciti ono prijepodnevno, jer će tako dijete biti odmorno i aktivno tijekom poslijepodneva i dovoljno umorno za noćni spavanac.

NASTAVI ČITATI: 11. mjesec razvoja bebe