Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Četvrti tjedan: Bebi postaju premaleni novorođenački outfiti

Četvrti tjedan: Bebi postaju premaleni novorođenački outfiti

Razvoj bebe u četvrtom tjednu i dalje se nastavlja. Sada već možete primijetiti i da bebi postaju maleni novorođenački outfiti jer je sada već napredovanje s kilažom osjetno.

Beba je sve jača, podizanje glavice sve je izraženije, a osim toga i stvari i osobe iz njezine okoline bebi postaju sve zanimljiviji, pa sve više pogledom prati predmete i ljude i zadržava pogled na onome što joj je zanimljivo. Iz tjedna u tjedan majke primjećuju velike pomake, pa uskoro možete očekivati i prvo mumljanje i izražavanje revolta kada bebi nešto ne odgovara.

I dalje će beba kada je gladna to izražavati pružanjem ručica, ali sada već zna plakati i kao velika beba. Ako primjećujete pojačan nemir koji bi mogao biti povezan s grčićima pokušajte pripaziti na namirnice koje konzumirate ukoliko dojite. Ako djetetu odgovorite na njegovo mumljanje ono će se zainteresirati za daljnju komunikaciju s vama. Važno je dok govorite bebi da ju držite blizu lica kako bi mogla pratiti vaš izraz lica, a i vi ćete tako moći bolje uočiti bebino prepoznavanje vašeg glasa.

Ne sramite se potražiti pomoć ako su noći i dalje bez sna, vjerujemo da će mama ili prijateljica rado uskočiti kako biste ulovili malo sna koji će vam vratiti snagu. Ako beba loše spava i često plače, za savjet pitajte i patronažnu sestru kako biste bili mirniji da je beba u redu. Dajte si vremena i nećete se stići ni okrenuti a bebica će već biti velika!

NASTAVI ČITATI: Drugi mjesec razvoja bebe

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!