Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Razvoj bebe po mjesecima Četvrti mjesec razvoja bebe: Sve češće ćete uživati u bebinom osmijehu

Četvrti mjesec razvoja bebe: Sve češće ćete uživati u bebinom osmijehu

Vaša beba iz dana u dan je sve veća i sve više se smije i neverbalno komunicira s vama. Većinu vremena bebine ručice će joj biti u ustima, a kada to nije slučaj u ustima će vjerojatno biti igračke ili neki drugi predmeti koje pronađe u svojoj okolini. Zato je vrijeme za dodatni oprez kako beba ne bi dohvatila nešto sitno što bi mogla progutati ili čime bi se nekako mogla povrijediti. Neko nepisano pravilo je da sve što možete ubaciti u jednu šalicu je presitno da bi se beba time igrala.

Kako je beba sve snažnija, tako su i mišići sve bolje kontrolirani i pokreti vrlo koordinirani, što možete primijetiti ako bebi pružite igračku ili bočicu, beba će istovremeno pružiti obje ruke prema željenom predmetu. Osim što laganije igračke već može uspješno i zadržati u rukama, sada ih počinje i tresti, pa ako niste do sada, vrijeme je za nabavku neke mekane zvečke jer će bebi sigurno biti zanimljiva.

Zajedno sa šarenim i bučnim igračkama, u ovom periodu bebama postaju vrlo zanimljiv i nakit i kosa, pa oprezno birajte frizuru i nakit (osobito naušnice) kada se igrate s bebom. Sve nezadovoljstvo, uz dosadašnji plač, beba će vrlo čitljivo iskazivati i mrštenjem čela kada nešto nije kako je ona zamislila. Neodoljiv osmijeh i dalje je prisutan i uljepšava i najteže dane svakom roditelju.

Osim motorički, bebin napredak lako je uočiti i po tome što je od rođenja do ovog perioda većina beba gotovo udvostručila porođajnu težinu. Naravno, odstupanja su sasvim normalna i svaka beba je različita, no dok god beba lijepo napreduje, motorički se dobro razvija što je kroz redovite kontrole potvrđeno i od strane pedijatra, tada nema razloga za zabrinutost. Iako neki roditelji već sada počinju s uvođenjem krute hrane, ako se beba dobro razvija, savjetujemo vam da ipak pričekat još barem nekoliko tjedana. Beba bi u ovom tjednu možda uz pomoć roditelja već mogla i sjediti s obzirom koliko se uzdiže, no dok se beba samostalno ne posjedne ne preporučuje se postavljati ju u taj položaj.

Većina beba sada već spava noću između 7 i 8 sati, a još uvijek ima i nekoliko dnevnih spavanja. Kako ste do sada vi bili u fokusu bebi, sada se njezin vidokrug proširuje, pa tako beba primjećuje sve više pokreta i boja koji se pojavljuju u njezinoj okolini. Boja bebinih očiju polako se mijenjati, jer tek oko šestog mjeseca će beba poprimiti boju očiju koju će imati ostatak života.

NASTAVI ČITATI: Peti mjesec razvoja bebe