Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Pretrage Ultrazvuk prije i tijekom trudnoće

Ultrazvuk prije i tijekom trudnoće

Ultrazvuk prije i tijekom trudnoće

Ultrazvuk u trudnoći prenatalni je dijagnostički pregled kojim se na najjednostavniji način provjerava je li sa plodom i trudnoćom sve u redu. Prenošenjem ultrazvučnih valova visoke frekvencije stvara se vizualna slika, pa se tako kontrolira djetetov rast i razvoj. Ultrazvukom izvan trudnoće prati se zdravlje žene i preporučuje se raditi ultrazvuk barem jednom godišnje.

Kada i koliko često je potrebno ići na ultrazvuk u trudnoći?

Ako je trudnoća uredna, u Hrvatskoj se preporučuju najmanje dva ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće, dok Europska udruga za perinatalnu medicinu savjetuje tijekom trudnoće obaviti barem tri ultrazvučna pregleda. Za prvi se najčešće savjetuje pričekati do 7.-8. tjedna trudnoće kako bi se mogli odmah vidjeti i otkucaji srca kod bebe. Kod trudnica kod kojih postoji rizik od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, ali i nekih drugih bolesti, savjetuju se češće kontrole, a samim time je i veća potreba za ultrazvučnim pregledima. Pojavom 3D i 4D ultrazvuka, često se potreba za ultrazvukom zanemaruje i odlazi se na njega mnogo češće no što je potrebno.

Ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće

U prvom tromjesečju ultrazvuk transvaginalnom sondom se radi kako bi se potvrdila trudnoća, utvrdilo radi li se o višeplodnoj trudnoći, o koliko se djece radi i kako bi se uklonile moguće sumnje na neke komplikacije kao što su izvanmaternična trudnoća i nepravilno napredovanje ploda. Prate se otkucaji srca djeteta, položaj posteljice i količina plodne vode.

Ultrazvučnom biometrijom mjeri se udaljenost od tjemena do trtice bebe i prema tome se procjenjuje starost ploda. Kod neredovitih ciklusa i ovulacija trudnoća može odstupati od procjene na temelju posljednje mjesečnice.

Dodatnu pažnju prilikom ultrazvučnog pregleda u prvom tromjesečju posvećuje se nuhalnom prosvjetljenju (manja količina tekućine koja se nakuplja pod kožom stražnjeg dijela vrata i kralježnice. Veća količina tekućine može ukazivati na kromosomopatiju, najčešće Down sindrom), mjerenju nosne kosti i početku pupkovine na stijenci bebinog trbuha. Ako određena mjerenja i anatomski detalji budu odstupali od normalnih, trudnici će se savjetovati dodatne dijagnostičke pretrage.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

U drugom tromjesečju trudnoće, kada trudnica zna da srce kuca, koliko djece nosi i je li sa trudnoćom sve u redu, najčešći razlog odlaska na ultrazvuk jest otkrivanje spola bebe, dok liječnik fokus stavlja na prepoznavanje anatomskih anomalija, od onih najblažnih, do najtežih.

U slučaju sumnje na anatomske anomalije, trudnici se savjetuje odlazak na amniocentezu (analiza stanica iz plodne vode) ili kordocentezu (analiza krvi iz pupkovine, poznatija kao Nifty i Harmony testovi). Mjerenje duljine cervikalnog kanala ultrazvukom može na vrijeme otkriti znakove prijetećeg pobačaja i rizike za prijevremeni porod.

Ultrazvuk u trećem tromjesečju trudnoće

Ultrazvuk u posljednjem tromjesečju trudnoće provodi se kako bi se nastavio pratiti djetetov razvoj, ali u ovoj fazi kada je beba već velika važno je pratiti i položaj posteljice, kao i količinu plodne vode. U slučaju krvarenja ultrazvuk se provodi češće kako bi se otkrio njegov uzrok.Ako se radi o blizanačkoj trudnoći prati se položaj beba kako bi se mogao napraviti plan poroda s obzirom na položaj beba.

Kod trudnica sa visokim krvnim tlakom, dijabetesom, preeklampsijom ili nekim drugim problemom u trudnoći mogući su češći pregledi kako bi se pratilo kako ove tegobe utječu na dijete. U slučaju rizika za dijete savjetuje se hospitalizacija, kada je beba dovoljno zrela za samostalan život može se dati injekcija za ubrzan razvoj pluća i potaknuti porod ako bude potrebno. Kod beba kod kojih se već u trbuhu otkrije određena srčana mana ili problemi sa srcem može se s liječenjem početi dok je beba još u trbuhu. Kod eventualnih urinarnih problema sa bebom, moguće je izvesti operaciju na bebi u trbuhu.

Kako prema kraju trudnoće dolazi do sazrijevanja i starenja posteljice, važno je pratiti napredak djeteta kako bi se na vrijeme moglo reagirati ako oslabljena funkcija posteljice počne ugrožavati bebu.

3D/4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk još uvijek nisu sastavni dio ultrazvučne opreme, pa trudnice uglavnom na ovaj tip ultrazvuka odlaze u privatne ordinacije. Ova metoda liječnicima omogućava višepresječni i prostorni prikaz- realističnu sliku djeteta (3D) i isti prikazan u stvarnom vremenu- pokrete djeteta (4D). Liječnicima je putem 3D i 4D ultrazvuka jednostavnije uočiti određene neurološke probleme u razvoju bebe.

Izvode se između 18. i 22. tjedna trudnoće jer je beba dovoljno velika da se može dobro pregledati, a još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje pa je prikaz kretnji i bebe same bolji nego kasnije u trudnoći. Ako je beba okrenuta guzom prema van pregled se može odužiti, a liječnik može savjetovati mami da pojede ili popije nešto slatko i prošeta kako bi se beba razbudila i time se povećala šansa da se okrene i bolje vidi. Uz malo sreće, roditelji na 4D ultrazvuku mogu vidjeti kako se beba smije, siše palac ili zijeva.

Ultrazvuk prije trudnoće

Ultrazvuk je neizostavna metoda u suvremenoj ginekologiji i opstetriciji i iako se najčešće govori o njegovoj važnosti u trudnoći, ne treba zanemariti brojne tegobe koje se mogu otkriti ultrazvukom i izvan trudnoće. Ultrazvukom se jednostavno i uspješno prati anatomija male zdjelice, dobroćudni i zloćudni tumori maternice, jajovoda, jajnika, mokraćnog mjehura i krvnih žila u zdjelici. Ultrazvukom je moguće uočiti i prisutnost slobodne tekućine u zdjelici, kao i povećanje limfnih čvorova.

Izvan trudnoće bitno je pratiti u kojem se dijelu ciklusa ultrazvuk izvodi jer su šanse da se sve mnogo bolje vidi u pravilu od 5. do 15. dana ciklusa. U zadnjem dijelu ciklusa moguće je bolje uočiti tek eventualne anomalije na maternici.

Ultrazvuk se obavlja preko trbuha (transabdominalno) i putem rodnice (transvaginalno), a česta je i kombinacija obje metode istovremeno. Transvaginalno je znatno lakše dobro vidjeti organe, no ovaj vid ultrazvuka ne prakticira se u slučaju tumora u abdomenu ili kod djevojaka koje još nisu imali spolne odnose.

U praksi se najčešće koristi 2D ultrazvuk, a po potrebi je moguće color dopplerom i pulsirajućim dopplerom provjeriti prokrvljenost organa male zdjelice, ali i pratiti stanje krvnih žila.

Iako bi se kod redovnog pregleda trebao napraviti i utlrazvuk, najčešće indikacije za njegovo izvođenje ipak su bolovi, problemi sa menstruacijom, nenormalno krvarenje, utjecaj puberteta na žensko reproduktivno zdravlje, neplodnost, tumori ili problemi nakon poroda.

U slučaju uočenog mioma na maternici ultrazvukom se prati njegov rast, kao što je to slučaj i sa cistama. Kod žena koje pokušavaju ostvariti trudnoću utlrazvukom se može pratiti rast folikula i zadebljavanje sluznice maternice izvan ili tijekom postupka potpomognute oplodnje.