Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Pretrage Papa test: Sve što trebate znati

Papa test: Sve što trebate znati

Papa test: Sve što trebate znati

Papa test dobio je ime po svom tvorcu, Georgeu Nicholasu Papanicolau, grčkom liječniku koji je osmislio ovaj način detektiranja promijenjenih premalignih stanica davnih 1920-ih. Iako sam Papa test dobio na popularnosti tek 30-ak godina nakon i danas je zaslužan za najveći dio detektiranih promjena na grliću maternice ovom bezbolnom metodom koja uspješno može otkriti rak vrata maternice i prije nego se razvije.

Koliko češto je potrebno odlaziti na Papa test?

Savjetuje se sa redovitim odlascima na Papa test krenuti nakon 18. godine starosti, odnosno nakon početka seksualnog života. Intenzitet odlazaka razlikuje se ovisno o podneblju u kojem živite. Dok se u Americi savjetuju odlasci na Papu svake 2-3 godine, u Europi je učestalija praksa raditi Papu svake godine. Razlog tome je što se rak vrata maternice razvija postepeno, najčešće kroz nekoliko godina, pa se tako redovitim odlascima na kontrolu iz godine u godinu promjena u stanicama može uočiti u početnoj fazi i uspješno liječiti neinvazivnim metodama i spriječiti da abnormalne stanice postanu maligne.

Kako i kada se izvodi Papa test?

Papa test najbolje je izvoditi između 10. i 17. dana menstruacijskog ciklusa jer je tada najveća mogućnost uočavanja promjena na tkivu i u stanicama. Liječnik tada umeće speculum (metalni ili plastični) kako bi njime mogao raširiti stijenke rodnice  i grlić maternice učiniti dostupnijim za kvalitetno uzimanje uzorka. Sam test nije bolan, no svakako nije ni najugodnija stvar na svijetu. Štapićem lagano se “sastruže” uzorak tkiva koji se prenosi na stakalce i potom se šalje na analizu. Uzorak se uzima na stražnjem dijelu rodnice te sa vanjskog i unutrašnjeg dijela vrata maternice.

Kod urednih nalaza dovoljno je ponavljati Papa test jednom godišnje. Nakon neurednih nalaza i uočenih oboljenja savjetuje se ponoviti Papa test nakon liječenja ili unutar 6 mjeseci. Svakako se ne preporučuje raditi Papa test u manjem razmaku od 6 tjedana. Razlog tome je što je potrebno određeno vrijeme kako bi se tkivo na mjestu uzimanja uzorka oporavilo kako ne bi došlo do bolova, krvarenje i iritacije.

Kako se pripremiti za Papa test?

Prije Papa testa svakako obavijestite liječnika ako se nedavno uzimali određene lijekove.

48 sati prije Papa testa izbjegavajte:

  • koristiti vaginalne kreme, vaginalete, gelove
  • nemojte koristiti tampone
  • poželjno je izbjegavanje spolnih odnosa.

24 sata prije Papa testa izbjegavajte:

  • kupke i kupanje u kadi
  • kao ni bilo koji drugi oblik ispiranja rodnice osim klasičnog tuširanja s izbjegavanjem korištenja agresivnih sredstava za pranje koji mogu utjecati na pouzdanost rezultata Papa testa.

Rak vrata maternice

U današnje vrijeme je strašno neodgovorno ne izvršavati redovne preventivne preglede s obzirom da je potvrđeno kako je jedan od glavnih uzročnika razvoja raka vrata maternice dugotrajna upala uzrokovana HPV-om koja je Papa testom jasno uočljiva već u začecima. Upravo redoviti preventivni pregledi doveli su do smanjenja broja smrtnosti od raka vrata maternice. To je ujedno drugi najčešći uzrok raka kod žena, odmah iza raka dojke. Godišnje od njega u Hrvatskoj oboli oko 300 žena i nažalost, još uvijek umire trećina od tog broja, 100 žena svake godine. Iako pravilni preventivni pregledi mogu učiniti puno, mnogo žena još uvijek ne odlazi na njih, pa do otkrivanja raka dolazi kao i 40-ih godina prošlog stoljeća u uznapredovalom stadiju  (i često neizlječivoj fazi).

HPV

HPV je virus koji se najčešće prenosi spolnim putem i poznato je čak 150 tipova HPV-a. Dok se neki sami povlače unutar godine do dvije i bez liječenja ili tek jačanjem imuniteta, 15 tipova HPV-a ima mogućnost razviti rak na vratu maternice. Najopasniji su tipovi 16 i 18 (u 80% slučajeva) i nazivaju se virusima visokog rizika. Kod detektiranja nekog od ovih tipova svakako je potrebno daljnjim kontrolama i liječenju pristupiti s povećanim oprezom.

Rezultati Papa testa

Rezultati su pouzdani u otprilike 70-80% izvedenih testova i upravo zato se savjetuje ponoviti Papa test svake godine. Ukoliko na prethodnom testu nisu uočene nepravilnosti i anomalije na stanicama kako bi se u ponovljenom testu na vrijeme otkrile.

Prva stavka rezultata Papa testa utvrđuje je li uzorak primjeren za analizu ili ne. Ako je došlo do određene kontaminacije uzorka daljnja analiza se neće moći napraviti te će Papa test biti potrebno ponoviti.

Potom se promatra i određuje čistoća uzorka.

Stupanj čistoće 1 – Zdrava vaginalna flora sa prisustvom laktobacila i epitelnih stanica s pokojom bakterijom i leukocitom.

Stupanj čistoće 2 – Ukazuje na upalno stanje sa smanjenim prisustvom laktobacila i epitelnih stanica, dok je broj bakterija i leukocita povećan.

Stupanj čistoće 3 – Ukazuje na snažnu upalu bez laktobacila i zanemarivim brojem epitelnih stanica dok su bakterije i leukociti pronađeni u velikom broju.

Leukociti pronađeni u uzorku ukazuju na upalu, a moguće je i uvrditi uzročnike ako se radi o gljivicama, Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Herpes simplex virusu, Gardnerella vaginalis ili HPV-u. Ako postoji sumnja na nešto od navedenog, provode se dodatne pretrage i počinje se s terapijom liječenja ukoliko se sumnje pokažu točnima.

Glavni cilj Papa testa jest otkriti prisutnost premalignih stanica u rodnici i vratu maternice i odrediti stupanj raširenosti i jačinu upale, a ovisno o intenzitetu nalaz se procjenjuje kao:

CIN I – Blaga upala, moguće provoditi isključivo terapiju jačanja imuniteta i  upala može sama proći i tkivo se zaliječiti, savjetuje se ponoviti Papa test kroz 6 mjeseci kako bi se provjerilo smiruje li se upala ili napreduje prema CIN II.

CIN II – Snažnija upala, biopsijom ili kolposkopijom se provjerava koliko tkiva je zahvaćeno i koliko je duboko u tkivu, što ujedno može biti ubrzan put prema izlječenju jer se uzimanjem uzorka ujedno i smanjuje količina zahvaćenog tkiva. U slučaju HPV-a liječnik će vas uputiti na genotipizaciju HPV-a te potom vjerojatno započeti s primjerenom terapijom. Čak i ako se utvrdi da je pristan visokorizični soj HPV-a, to ne znači da imate karcinom, već tek da je rizik veći i da je potrebno pravovremeno liječenje i intenzivnije kontroliranje stanja.

CIN III – Vrlo snažna upala  i CIN III je moguće utvrditi tek nakon biopsije te se u tom slučaju ide na uklanjanje zaraženog tkiva kako bi se izbjeglo napredovanje do CIS-a.

CIS (Cancer in sito- “rak na mjestu”) – je svakako najmanje poželjan nalaz, no ako se pravovremeno krene s uklanjanje zaraženog tkiva, pravom terapijom, ali i paralelnim jačanjem imuniteta na prirodan način velike su šanse za potpuni oporavak uz suradnju s liječnicima.

Zaraženo tkivo se uklanja krioterapijom (zamrzavanjem zaraženog tkiva nakon čega se ono ljušti i nestaje), elekričnom omčom (LLETZ ili LEEP- skida se površinski sloj i šalje na citološku analizu, pogodna i za žene koje još nisu i tek planiraju rađati), konizacijom (kirurško uklanjanje zaraženog dijela vrata maternice) ili lasersko uklanjanje.