fb_pixel

Prenatalna dijagnostika

Prenatalna dijagnostika predstavlja dijagnostičke postupke za utvrđivanje zdravstvenog stanja ploda. Najčešće se koristi za otkrivanje kromosomskih anomalija.

Amniocenteza: kako se provodi i što otkriva?

Amniocenteza je dijagnostička metoda za dokazivanje postojanja određenih kromosomskih i genetskih poremećaja, ali i za provjeru mogućih nekompatibilnosti rezus-faktora majke i bebe.

Ultrazvuk prije i tijekom trudnoće

Ultrazvuk u trudnoći prenatalni je dijagnostički pregled kojim se na najjednostavniji način provjerava je li sa plodom i trudnoćom sve u redu. Prenošenjem ultrazvučnih valove visoke frekvencije stvara se vizualna slika, pa se tako kontrolira djetetov rast i razvoj. Ultrazvukom izvan trudnoće prati se zdravlje žene i preporučuje se raditi ultrazvuk barem jednom godišnje.

Papa test: Sve što trebate znati

Papa test dobio je ime po svom tvorcu, Georgeu Nicholasu Papanicolau, grčkom liječniku koji je osmislio ovaj način detektiranja promijenjenih premalignih stanica davnih 1920-ih. Iako sam Papa test dobio na popularnosti tek 30-ak godina nakon i danas je zaslužan za najveći dio detektiranih promjena na grliću maternice ovom bezbolnom metodom koja uspješno može otkriti rak vrata maternice i prije nego se razvije.

Spermiogram: kada se preporučuje i kako se pripremiti?

Spermiogram služi kako bi se utvrdila razina plodnosti kod muškarca. Nakon godinu dana nezaštićenih spolnih odnosa ukoliko ne dođe do trudnoće, potrebno je napraviti dodatne pretrage kako bi se provjerila plodnost oba partnera. Muškom partneru uglavnom se prvo savjetuje napraviti spermiogram.

Izdvojeni sadržaj

Razvoj bebe

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj