Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Porod Vodenjak i plodna voda: Sve što trebate znati u trudnoći

Vodenjak i plodna voda: Sve što trebate znati u trudnoći

Vodenjak i plodna voda: Sve što trebate znati u trudnoći

Vodenjak je zadužen za zaštitu bebe i vrlo rijetko dolazi do filmskog pucanja vodenjaka kao što smo to navikli gledati na ekranima. Pucanje vodenjaka najčešće je blaže i otjecanje plodne vode je puno sporije. Vodenjak može puknuti na donjem dijelu (kada dolazi do naglog i obilnog izlijevanja plodne vode) ili može doći do visokog prsnuća vodenjaka (kada plodna voda otječe polako i gotovo neprimjetno).

Kada dolazi do pucanja vodenjaka?

U većini slučajeva do pucanja vodenjaka dolazi kada je beba dovoljno razvijena i spremna za porod. Do trudova može doći prije ili poslije pucanja vodenjaka. U slučaju da trudovi izostanu i nekoliko sati nakon pucanja vodenjaka, tada se savjetuje uputiti u bolnicu kako biste bili pod liječničkim nadzorom u slučaju da je beba ostala bez plodne vode. Tada je potrebno pratiti vitalne znakove i liječnici procjenjuju je li potrebno inducirati porod ili ne. Uglavnom u prva 24 sata nakon pucanja vodenjaka ne postoje rizici za bebu ako otječe čista i bistra plodna voda.

Ako prilikom pucanja vodenjaka primijetite da je plodna voda mutna ili zelena, odmah se uputite u bolnicu. Obojanost plodne vode ukazuje na prisutnost mekonija (prve bebine kakice) i može dovesti do infekcija ako se beba naguta ovakve plodne vode.

Ako do trudova dođe prije nego je vodenjak pukao, kada trudovi jačaju i trudnica se otvara, ponekad je potrebno liječničko kidanje vodenjaka kako bi se ubrzalo porod i olakšalo trudnici.

Ako do pucanja vodenjaka dođe prije termina kada još bebica nije spremna za samostalno disanje izvan majčine utrobe moguće se da će se pokušati odgoditi porod ako je u plodovim ovojima ostalo dovoljno plodne vode da bi se beba mogla nastaviti razvijati. Tada trudnica mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom, a razvoj djetetovih pluća ubrzava se davanjem sintetiziranog glukokotriokoida koji nadomješta djelovanje prirodnog kortizola.

U slučajevima kada je potrebno poroditi ženu što prije, a još uvijek nije došlo do pucanja vodenjaka, tada se prokida vodenjak što nazivamo amniotomijom što se ujedno smatra i induciranjem poroda.

Kako izgleda pucanje vodenjaka?

Iako se u filmovima često može vidjeti naglo otjecanje velike količine vode kao znak pucanja vodenjaka, u stvarnosti je to vrlo rijetko tako. Uglavnom voda otječe polako, često je to moguće primijetiti tek kao mokru mrlju na rublju i ponekad trudnice niti ne primijete da je došlo do pucanja vodenjaka. Kod nešto jačeg otjecanja osjećaj je kao mokrenje koje ne možete zaustaviti.

Ako se bojite da bi do pucanja vodenjaka moglo doći dok ste izvan doma, mogla bi vas utješiti činjenica da u većini slučajeva do pucanja vodenjaka dolazi tokom noći ili ujutro nakon ustajanja iz kreveta.

Kada dođe do puknuća vodenjaka, odnosno amniotičke vrećice koja štiti bebu cijelu trudnoću, dolazi do sporijeg ili bržeg otjecanja plodne vode, odnosno amniotičke tekućine, koja je bistra, bez boje i mirisa i uglavnom je iscuri između 600 do 800 mililitara.

Kako prepoznati pucanje vodenjaka?

Osim naravno otjecanja plodne vode, postoji još načina kako uočiti da je došlo do pucanja vodenjaka. Sam trenutak pucanja vodenjaka ne treba vas plašiti jer nije bolan, a često ne donosi sa sobom ni nelagodu. Većina rodilja svjedoči kako je pucanje vodenjaka bilo popraćeno laganim zvukom poput otvaranja boce šampanjca. U blažim oblicima zvuk se uspoređuje s pucanjem balončića, a otprilike je takav i osjećaj. Kao kratkotrajan pritisak koji završava određenim olakšanjem. Čak i u slučajevima kada vodenjak ne pukne sam, već ga liječnici buše prilikom poroda, nećete osjetiti bol.

Kako se ponašati nakon pucanja vodenjaka?

Nerijetko pucanje vodenjaka stvori kod budućih roditelja određenu dozu panike. A za paniku svakako ovdje nema mjesta. Ako je plodna voda koja otječe čista, tada imate vremena smireno se otuširati, spremiti i uputiti u bolnicu. Ako je plodna voda zelena, odnosno u njoj je prisutan mekonij, tada svakako pokušajte ubrzati dolazak u bolnicu. Isti je slučaj ako u plodnoj vodi ima krvi.

Nakon pucanja vodenjaka ne preporučuje se imati spolne odnose i kupati se u kadi jer je beba sada izloženija bakterijama iz okoline. Naravno, tuširanje je dopušteno. Po mogućnosti izbjegavajte snažne sapune, najbolje bi se bilo otuširati tek mlakom vodom.

Kako biste bili mirniji, nakon pucanja vodenjaka možete nazvati bolnicu u kojoj planirate roditi i obavijestiti ih o pucanju vodenjaka, opisati određene nedoumice ako ih imate i zatražiti savjet.

Zanimljivosti u vodenjaku i plodnoj vodi

  • Beba je na kraju trudnoće okružena sa 500-1000 ml plodne vode u vodenjaku.
  • Beba u plodnu vodu luči urin i ostale sekrete.
  • Plodna voda se neprestano proizvodi i obnavlja tako da beba uvijek unosi sterinu plodnu vodu i organizam.
  • Nakon pucanja vodenjaka uvijek ostaje dovoljno plodne vode u vodenjaku kako bi beba i tada imala dostatak protok kisika i hranjivih tvari.
  • Kako se plodna voda obnavlja, čak i u slučajevima nedostatke količine plodne vode kroz trudnoću, moguće je da se sve izregulira dostatnim unosom tekućine, zdravom prehranom i strogim mirovanjem.
  • Vodenjak u trudnoći štiti bebu od udaraca, ali i infekcija iz okoline zahvaljujući samoj membrani, ali i antimikrobnim peptidima koje plodna voda sadrži.
  • Vodenjak i plodna voda zaslužni su za pravilnu regulaciju tjelesne temperature kod bebe u trbuhu.
  • Iako je naš dojam da plodna voda nema mirisa, istraživanja su pokazala da upravo taj blag miris plodne vode ima izrazito smirujuć utjecaj na novorođenče.
  • Pucanjem vodenjaka s prednje strane djetetove glave dolazi do obilnijeg i naglog izlijevanja plodne vode, dok prsnuće iza djetetove glave dolazi u kombinaciji sa laganim “curkanjem” plodne vode.
  • Nakon što započnu kontrakcije plodna voda služi kao neki oblik jastuka koji štiti bebu od utjecaja tlaka.
Misliš da znaš sve o vodenjaku i plodnoj vodi?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Znate li prepoznati lažne trudove? Pogledaj video i saznaj više!

Imaš komentar na članak?