Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Porod Što se događa s mamom, a što s bebom nakon poroda?

Što se događa s mamom, a što s bebom nakon poroda?

Babinje je razdoblje u životu žene koje počinje nakon porođaja i obuhvaća narednih šest do osam tjedana. U tom razdoblju žena proživljava turbulentno razdoblje, tada ženu zovemo babinjačom. To je doba prilagodbe jer cijelom organizmu treba vrijeme da se navikne na nove uvijete života. Ženin organizam proživjeti će razne promjene, organi se vraćaju na mjesto, oblik, veličina i funkcija vraća se na staro. Prvih 14 dana ženi je potreban potpuni odmor, mir i podrška okoline kako bi se mogla posvetiti djetetu i ponovno vratiti svojim obavezama.

Nakon tog stresnog perioda žena se malo po malo može vraćati svojim obavezama, a najvažnije od svega je osluškivati svoje tijelo. Ženi će tijelo sve reći.

Ženino psihološko stanje jako je važno, pod utjecajem hormona svaka žena na novonastalo stanje reagira drugačije, različito vremensko razdoblje joj treba i svakoj drugačija količina podrške.

Nakon dolaska na odjel babinjača sestra će majku posjetiti nekoliko puta, izmjeriti će joj krvni tlak, temperaturu i razgovarati s njom o fizičkom stanju. Mama će se dignuti uz pomoć sestre, a kasnije i sama kada bude stabilna na nogama. Mamu će liječnici obići dva puta tijekom dana, porazgovarati o tome kako se osjeća, ima li mlijeka, pogledati će smanjuje li se maternica kako treba, zanimati će ih informacije o zarastanju rane i o tome kako se mama osjeća. Važno je i prvo mokrenje i stolica zbog normalnog funkcioniranja mokraćnog i probavnog sustava. Šest sati nakon vaginalnog poroda vrijeme je da se uz sestrinu pomoć mama digne iz kreveta i šeće, dizanje treba poticati da se spriječi nastanak trombo-embolijske bolesti.

Nakon carskog reza mama će se dignuti za šest do osam sati nakon zahvata. U babinju se preporuča piti veće količine vode i jesti manje količine hrane više puta. Mama, izbjegavaj hranu koja napuhava, kavu, pušenje i sve ono što bi moglo naškoditi tebi ili djetetu!

U danima nakon porođaja vrlo je važno da se žena odmara i da spava. Mama, ako imaš bolove ili patiš od nesanice savjetuj se s liječnikom i uzmi neko od sredstava za spavanje, ukoliko nemaš volje, teka, bojiš se i ne osjećaš se dobro to bi mogao biti prvi znak psihoze u doba babinja, svakako treba obratiti pažnju na to važno stanje.

Higijena u danima nakon poroda izrazito je važna, ranu treba održavati redovno čistom i suhom, samo uz pomoć čiste vode. Što se lijekova tiče uvijek se prvenstveno savjetuj s liječnikom jer sve što konzumiraš putem mlijeka dolazi i u organizam djeteta. U bolnici ćete ostati toliko koliko je potrebno da se ti i dijete oporavite i sigurni i zdravi napustite bolnicu. Nakon dolaska kući budite posvećeni djetetu, no svakako osluškujte i sebe i svoje potrebe. Pazi na svoje zdravlje da se problemi na vrijeme uoče i komplikacije saniraju.

Kako se ženino tijelo oporavlja u danima babinja?

Maternica i spolni organi vraćaju se u normalno stanje, želja im je vratiti se u stanje prije porođaja. To se može, ali i ne mora dogoditi. Maternica se smanjuje i spušta na svoje mjesto u zdjelicu. Spontani trudovi potiču smanjenje i istiskivanje suvišnog tkiva, krvi i sluzi iz maternice. Osim spontanih majka će tijekom dojenja osjetiti i podražajne trudove uslijed jačeg izlučivanja hormona oksitocina što je potpuno normalno u danima babinja.

Ukoliko pokušate opipati maternicu osjetiti ćete da je ona tvrda i u stalnoj kontrakciji koja služi kao obrambeni mehanizam od upale, jer njenim stezanjem smanjuje se ranjiva površina u maternici i tako utječe na zatvaranje krvnih žila i pukotina kroz koje bi mogle uči bakterije, te na taj način smanjuje i krvarenje. Nakon porođaja vaša posteljica će se odljuštiti i iskliznuti, rana će lagano cijeliti, a krv i tkivo će se izlučiti sa sekretom koji nazivamo lohije.

One će s vremenom mijenjati boju dok ne postanu prljavo žute i na kraju prozirne. Vrlo je važno održavati higijenu, redovito mijenjati uloške i ne primati ih prstima jer su vrlo vrlo zarazne. Nakon izmjene dobro operi ruke!

Ukoliko primijetiš da si dobila povišenu temperaturu, glavobolju, zimicu i opće stanje ti je loše, ili ukoliko lohije imaju neugodan miris … hitno se obrati liječniku, jer sve nabrojano upućuje na mogućnost sepse.

Krvarenje odmah nakon poroda upućuje na mogući razdor u porođajnom kanalu, zaostalo tkivo posteljice, poremećaji u zgrušavanju krvi ili ozljeda maternice. Najčešće se radi o njezinoj atoniji zbog velike rastegnutosti.

Međica je dio između vaginalnog otvora i anusa, tijekom poroda ona će se jako napeti pa postoji opasnost od pucanja. Ukoliko primalja primijeti da međica nije dovoljno rastezljiva napraviti će što manji rez kako se tkivo ne bi raspucalo. Epiziotomija se neće raditi rutinski već samo ukoliko bude zaista potrebno.

Rana od epiziotomije šiva se odmah po porodu pod lokalnom anestezijom. Ranu treba održavati čistom i suhom kako bi što brže zacijelila i kako ne bi došlo do upale, pucanja šavova ili drugih komplikacija.

Dojke pod utjecajem hormona posteljice sazrijevaju do kraja trudnoće. Rođenjem djeteta i izbacivanjem posteljice mlijeko se stvara, te izlučuje u mliječne mjehuriće te ono navire. Grudi će bubriti, a drugi i treći dan će znatno i otvrdnuti kada je moguće i povišenje temperature. Osjećati ćeš pritisak i bol. Prvih dana izlučivanje mlijeka nije potpuno pa se ono zadržava u kanalićima dojke. Hormon oksitocin je nužan za izlučivanje mlijeka stoga je važno dijete stavljati redovno i najmanje petnaest, dvadeset minuta na svaku dojku. Vrlo je važno da se dojka isprazni do kraja. Napetost u dojkama možete ublažiti izdajanjem tek toliko da dojke opuste i receptom naših baka – ohlađenim kupusom koji se stavlja u trudnički grudnjak i redovito mijenja.

Što ako dođe do zastoja mlijeka?

Često se pojavljuje šestog ili sedmog dana nakon poroda, a uzrok su stalno pune dojke, tj. njihovo nedovoljno pražnjenje. Najčešći razlog je nešto što djetetu onemogućava normalno sisanje. Na infekciju treba posumnjati ukoliko ne pomaže ništa kako bi se mlijeko ispraznilo iz dojke.

U slučaju infekcije valja primijeniti čvrsti grudnjak, obloge i antibiotike ukoliko je potrebno. Kod dojenja dosta često pojavljuju se ragade, napukline kože koje bole i peku. Nastaju kada dojenče ne prihvati dojku kako treba, pazite da dijete prihvati dojku cijelim ustima i što veći njezin dio. Tada je jako važno da se promijeni položaj bebe na dojci kako bi se dojka što prije oporavila.

Nakon poroda iscjedak koji vlaži vašu rodnicu biti će oskudan no to će se normalizirati početkom menstrualnog ciklusa. Moglo bi se dogoditi da rodnica nakon poroda bude uža ili šira nego prije njega. Nemojte se brinuti zbog toga, taj se problem može riješiti samo se javite svom liječniku i izložite mu problem. To je jako važno!

Spolne odnose se preporučuje nastaviti kada prođu dani babinja. Kada babinjača doji, hormon prolaktin onemogućuje ovulaciju, pa žena u pravilu neće zanijeti, nakon toga ponovno se počinje izlučivati hormon koji potiče ovulaciju i menstruaciju. Prvu menstruaciju dojilja može dobiti nakon tri do četiri mjeseca, a žene koje ne doje četiri do šest tjedana nakon poroda. Međutim to je vrijeme jako varljivo i zato se već na prvom pregledu savjetujte s liječnikom vezano za kontracepciju.

Beba nakon poroda

Prvi i najizazovniji zadatak je disanje, beba će prodisati nakon nekoliko sekundi tada će je primalja rezanjem pupkovine fizički odvojiti od majke. Bebu će izvagati, izmjeriti, pregledati i staviti na majčina prsa. Novorođenče će dobiti narukvicu s brojem kao i majka koju ne treba skidati do odlaska kući.

Nakon što liječnici i primalje saniraju majku, mama, tata i beba ostati će sami na zlatnom satu. To je najljepše vrijeme za novu obitelj koje će provesti zajedno.

Nakon zlatnog sata dijete odlazi u sobu za bebe, tamo je pod nadzorom i brigom liječnika i sestara. Beba će u rodilištu biti cijepljena, biti će joj napravljene pretrage i biti će zbrinuta do odlaska kući.

Kod kuće za bebu je važna pažnja, ljubav, dojenje i higijena. Dijete treba redovno prematati, dojiti, nositi, maziti, staviti na povišeno da se riješi nepotrebnog zraka koji mu se kreće probavnim sustavom.

Bebe ne možete naviknuti na ruke, a niti razmaziti no nemojte ih ni odvikavati od ruku. Kroz devet dugih mjeseci dijete je bilo konstantno uz majku, nosilo se, ljuljuškalo, hranilo i grijalo na sasvim drugačiji način.

I zato učinite svom djetetu tako stresan period lijepim, volite ga, ljuljuškajte, mazite, masirajte, pričajte, pjevajte i dijete će biti sretno i zadovoljno!

Za Mamin kutak piše:

Doula Sanja Bukač Štritof

www.doulasanja.com