Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Porod Kako se pripremiti za opušten i pozitivan prirodni porod?

Kako se pripremiti za opušten i pozitivan prirodni porod?

Drage mamice, pripremiti se za prirodan, smiren, opušten i lijep porod možete na više načina, prvi od njih je edukacija, drugi su vježbe disanja i vježbe opuštanja. Educirati se možete putem tečajeva, radionica, knjiga ili priručnika za trudnice i njihove partnere. Na njima ćete upoznati liječnike, primalje, doule ili porodne edukatore koji će vas podučiti kako si olakšati za početak trudnoću i kako se pripremiti za porod. Na radionicama ćete biti okružene trudnicama i parovima koje zanimaju iste teme i brinu iste stvari kao i vas. Educirati se možete grupno i individualno putem svojih liječnika, primalja, vaše Doule i ostalih stručnih osoba u vašoj okolini. Moja preporuka je svakako „Čarolija trudnoće i majčinstva, školica za trudnice, rodilje i partnere“, koja vam daje sve informacije i praktične savjete na jednom mjestu. Uz naravno i on-line izdanje za trudnice koje su na mirovanju.

Moja preporuka je da na edukaciju krenete sredinom drugog tromjesečja trudnoće. Svakako odaberite predavanja koja govore o prehrani, tjelovježbi, promjenama u vašem tijelu tijekom trudnoće, kako si možete pomoći kada porod krene, o vašem novorođenčetu, pomoći u danima babinja, dojenju i svemu onom što vas očekuje.

Vaš porod započeti će trudovima, u početku laganim, neravnomjernim i gotovo bezbolnim. Kako će porod teći i jačati tako će vaši trudovi uhvatiti ritam, razmak između trudova će postajati sve kraći, a trudovi će postajati bolniji i sve duži i duži. Kako bi si olakšali možemo naučiti tehnike kako se opustiti, kako se kretati, kako disati i što činiti kako bi se kroz porod kretali sigurno, opušteno i što manje bolno. Da je porod nepredvidljiv treba imati stalno na umu i treba mu se prilagoditi!

Strah ćemo umanjiti tako što ćemo unaprijed istražiti sve što nam porod i majčinstvo donosi, tako se više ničega nećemo bojati, jer znat ćemo kako porod teče i kako si možemo pomoći.

U početku će vam trudnoću voditi liječnik ginekolog kod kojeg se kontrolirate. Sljedeći korak je odabir rodilišta, raspitajte se o svim rodilištima u svom gradu i prema svojim željama odredite ono koje vam najbolje odgovara. Dio grada neka vam ne stvara nelagodu jer porođaj teče lagano korak po korak i stižete u svako od njih. Nakon odabira rodilišta treba odabrati i liječnika koji će vam voditi trudnoću u trudničkoj ambulanti od 36 tjedna (u doba korone od 38 tt.) do samog porođaja.

Kojeg god liječnika odaberete vjerujem da nećete pogriješiti. Rađaonice i protokoli u pojedinim rodilištima se razlikuju, ali u svakoj od njih dočekat će vas visoko educirano osoblje, medicinska oprema i sve ono što je za porod potrebno. Odjeli babinjača uglavnom su u svim rodilištima koncipirani tako da novorođenčad može biti 24 sata u blizini svoje majke. Od bebe ćete se odvojiti samo u doba higijene i pregleda. U rodilištu ćete boraviti od tri do pet dana ukoliko sve bude u najboljem redu (u doba korone to može biti i skraćeno).

Kako bi se što bolje pripremili za porođaj u nastavku ću opisati neke od situacija koje bi vas mogle zabrinjavati:

Kako je svaki porod nepredvidiv i drugačiji najviše bi vas moglo brinuti hoćete li prepoznati trudove. One prave svakako ćete prepoznati, oni neće prestati nakon promjene položaja i gibanja, već će se nastaviti i s vremenom će loviti svoj ritam. Ukoliko ste sami s partnerom i nemate stručnu pratnju najbolje je da u bolnicu krenete kada trudovi ulove ujednačeni ritam i postanu jači. Ukoliko primijetite da vam je pukao vodenjak, tj. da je plodova voda počela otjecati polagano se spremite, pojedite, popijte nešto i lagano krenite prema bolnici.

Po dolasku u bolnicu susrest ćete se sa bolničkim osobljem koje je tu za vas i vaše dijete, budite pozitivni, pitajte sve što vas u tom trenutku zanima, jer konačno je stigao taj dan kada ćete postati roditelji. Vi i vaš partner ne trebate brinuti ni o čemu u sigurnom ste okruženju, zbrinuti i spremni za sve što je ispred vas.

Kako se opustiti? Svojim trudnicama savjetujem da kroz treće tromjesečje “vježbaju” opustiti se svakodnevno same ili u paru. Ugodno se smjestite, prigušite svjetlo, pustite laganu glazbu, upalite svjećicu s eteričnim uljem po svom izboru, dišite i pokušajte se potpuno opustiti opuštajući skupinu po skupinu mišića. Naučeno će nam pomoći da se lakše vratimo u isto stanje kada porod krene, u suprotnom samo ćete se stalno pitati „Kako je ono naša Doula rekla da se trebamo opustiti?“

Kada porod krene tako ćemo smanjiti psihičku i fizičku napetost i to će nam uvelike pomoći. Opustiti se možete i uz dodir, pritisak ili masažu vašeg partnera ili vaše Doule. Ako uvježbate i ovladate tehnikama usmjerenih maštanja, meditacije, hipnoze i slično možete si pomoći. Vježbe disanja naučiti ćete na tečajevima i radionicama za trudnice, vaša Doula zadužena je za to! Ukoliko budete ustrajne i uvježbate ih tijekom trudnoće disanje bi vam moglo uvelike skratiti i olakšati porođaj.

Podrška kroz porod veoma je važna, ona će sudjelovati u porodu, voditi vas kroz njega, davati vam ritam i biti tu za vas kada god je zatrebate. Ukoliko ste odlučili da to bude vaš partner educirajte se zajedno, ukoliko vaš partner nije spreman za tako kompleksnu ulogu nemojte mu zamjeriti, u kombinaciji s vašom Doulom znati će što treba raditi, a pridružiti će vam se u pravo vrijeme kako bi na Zlatnom satu uživali zajedno s vašom bebicom.

Svakako izradite plan poroda. On će biti u skladu s vašim željama, podložan je promjenama, a liječnici i bolničko osoblje uvažavati će vaše želje sve dok je sve u redu s vama i vašom bebom.

I za kraj budite pozitivni, okruženi ljudima kojima vjerujete i spremni za najljepši događaj u vašem životu. Sretno!

Za Mamin kutak piše:

Doula Sanja Bukač Štritof

www.doulasanja.com

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!