Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Porod Inducirani porod: Kada i zašto je potreban?

Inducirani porod: Kada i zašto je potreban?

Inducirani porod: Kada i zašto je potreban?

Inducirani porod, kako i samo ime govori je potaknuti porod koji bi se trebao prakticirati samo kada za to postoje medicinske indikacije, kada je trudnoća prenesena, kada se primjećuje slabljenje aktivnosti djeteta ili dolazi do promjena u plodnoj vodi (ona postaje zamućena ili zelena). Još jedan od čestih uzroka induciranog poroda jest i pucanje vodenjaka s izostankom početka prirodnih trudova kroz nekoliko sati ili određene dijagnoze majke ili djeteta koje bi se mogle pogoršati odgađanjem poroda.

Kako teče inducirani porod?

Inducirani porod podrazumijeva više metoda i lijekova kojima se postepeno pokušava potaknuti porod. Cilj induciranog poroda jest uspješan vaginalni porod koji se ubrzava zbog sigurnosti majke i/ili bebe. Postupke indukcije poroda trebalo bi koristiti oprezno i isključivo kada za to postoji opravdan razlog. U slučajevima kada postoji realna opasnost za majku ili dijete zbog određenih zdravstvenih problema, moguće je da će liječnici ugovoriti zakazani inducirani porod ako do tog dana porod sam ne krene.

  1. Prvi korak induciranja poroda jest kidanje vodenjaka (amniotomija) kada se medicinskom iglom (plastičnom) buši vodenjak i time pokušava potaknuti kontrakcije i ubrzati porod. Ova metoda induciranja poroda koristi se kod trudnica kod kojih je uočeno otvaranje i cerviks je omekšao i skratio se. Važno je pratiti vrijeme amniotomije jer se nakon 12 sati od nje povećava rizik od infekcija kod djeteta i savjetuje se uzimanja antibiotika preventivno.
  2. Drugi korak induciranja poroda je indukcija prostaglanidima (gel, pilule ili ampule) čiji cilj je omekšati cerviks i tako olakšati otvaranje kada dođe vrijeme za porod. Prakticira se kod žena kojima je termin prošao, ali i kod trudnica kod kojih su trudovi započeli, no nije došlo do razmjernog otvaranja, čime tijelo automatski nije spremno za vaginalni porod. Ovaj oblik indukcije može se koristiti više puta za redom u razmaku od nekoliko sati.
  3. Treći korak induciranja poroda je ujedno i najpoznatiji, takozvani drip (sintocinon- lijek jednak oksitocinu) . Oksitocin je prirodni hormon koji se otpušta iz hipofize i zaslužan je za poticanje trudova i jačanje kontrakcija tijekom poroda. Drip se preporučuje trudnicama kod kojih je vrat maternice skraćen i mekan, trudnica je otvorena, no ne dolazi prirodno do jačanja trudova. Moguće je da je vodenjak pukao ili je prethodno probijen amniotomijom. Problem kod ovog načina indukcije jest doziranje koje je individualno od trudnice do trudnice, pa dok kod nekih trudnica doista dovede do jačih i periodično pravilnih trudova, može doći i do vrlo bolnih i intenzivnih trudova bez pauza koje izrazito izmore trudnicu i ona gubi energiju za tiskanje kada za to dođe vrijeme. Može se kombinirati sa epiduralnom anestezijom kako bi se trudnici umanjili bolovi.

Kada je potreban inducirani porod?

Inducirani porod se izvodi samo kada postoji opravdana potreba za njih, a donosimo vam najčešće razloge:

  • Prenesena trudnoća iza 41. tjedna trudnoće
  • Postoje indikacije da je posteljica ostarila i počela gubiti funkciju pa beba ne dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari
  • Plodna voda je mutna ili zelena (mekonijska) ili je njezina količina oskudna
  • Zastoj rasta ploda
  • Kronične bolesti majke (visok krvni tlak, akutna bolest bubrega)
  • Patologija trudnoće (preeklampsija, eklampsija,gestacijski dijabetes, gestacijska hipertenzija)

Prednosti induciranog poroda

Bez obzira što može biti izrazito bolan, može trajati i izmoriti trudnicu, inducirani porod itekako ima svojih prednosti. Upravo na ovaj način se jednom ili više metoda može uspješno izbjeći porod carskim rezom koji sa sobom nosi znatno veće rizike za majku i dijete. Osim rizika i oporavak nakon induciranog poroda je osjetno kraći u odnosu na oporavak od carskog reza. Također, prilikom induciranog poroda trudnica je budna i svjesna svega, pa samim time i svjesno prisustvuje dolasku djeteta na svijet što je sigurno svim majkama jedna velika prednost kada netom nakon poroda može vidjeti i primiti bebu.

Nedostaci induciranog poroda

Glavni nedostatak induciranog poroda jest što ne reagiraju sve trudnice jednako na metode indukcije i ponekad uz sve nabrojane načine indukcije ne dolazi do prirodnog poroda i žena na kraju izmučena ipak završava na carskom rezu. Veliki problem kod indukcije može biti i pogrešna procjena točno datuma začeća čime se žene “tjera” na inducirani porod iako možda do stvarnog termina poroda još imaju vremena. Upravo kako biste to izbjegli poželjno je prilikom pokušaja ostvarivanja trudnoće pratiti cikluse, kada nastupa ovulacija i kada je moglo doći do trudnoće. Nedostatak indukcije svakako je i snažna bol i uzastopni trudovi na koje se gotovo nemoguće pripremiti i porod tada nerijetko postaje dosta traumatično iskustvo za trudnicu.