Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Porod Epiziotomija: rizici i oporavak nakon zahvata

Epiziotomija: rizici i oporavak nakon zahvata

Epiziotomija

Epiziotomija je zahvat kirurškog rezanja međice tijekom poroda ili neposredno prije poroda. Svrha epiziotomije je olakšanje prolaska bebe kroz porođajni kanal i ubrzavanje poroda, no posljednjih godina sve češće liječnici savjetuju izbjegavanje posezanja za ovom metodom jer sa sobom donosi i dodatne rizike od infekcija i duži oporavak od poroda.

Bol kod epiziotomije

Sam rez prilikom izvođenja epiziotomije uglavnom ne boli. Rodilji se, ako već nije primila epiduralnu analgeziju, ubrizgava lokalni anestetik kako ne bi osjetila sam rez. Ako analgetici počnu popuštati bol je moguća prilikom šivanja nakon samog poroda.

Kada je epiziotomija opravdana?

Iako se u nekim bolnicama izvodi gotovo rutinski, kod većine vaginalnih poroda, njegova upotreba je opravdana isključivo u slučajevima gdje je život trudnice ili bebe ugrožen te je potrebno maksimalno ubrzati porod i olakšati prolazak bebi kroz porođajni kanal. Još jedan od opravdanih razloga za epiziotomiju jest velika procijenjena porođajna težina bebe, što može ujedno otežati porod i donijeti sa sobom određene komplikacije.

Epiziotomija je svakako sigurnija za majku od carskog reza jer nije klasična operacija već vanjski rez koji se jednostavno zašije nakon poroda. No, valja imati na umu da se dugo vjerovalo da je epiziotomija bolja za trudnicu kako ne bi došlo do prirodnog pucanja međice tijekom samog izgona. Ipak, dokazano je da se trudnica brže oporavlja od pucanja međice nego od epiziotomije, oporavak je kraći i manje bolan.

Rizici epiziotomije

Osim što može produžiti oporavak nakon poroda, epiziotomija sa sobom nosi i povećan rizik od brojnih upala i infekcija same rane. Mnoge rodilje svjedoče i dugotrajnoj boli na mjestu šavova od epiziotomije, osobito tijekom seksualnih odnosa nakon poroda. Tu je i dodatni posao održavanja šavova suhima i čistima, što nije baš lako nakon poroda. Vanjski šavovi se šivaju koncem koji se nakon što rana zaraste postepeno otpadaju, dok se unutarnji šavovi razgrađuju u organizmu s vremenom.

Održavanje higijene nakon epiziotomije

Ranu je potrebno održavati suhom i čistom kako bi se smanjio rizik od infekcija i upala. Liječnici savjetuju higijenu isključivo toplom vodom, uz strogu zabranu korištenja sapuna i gelova za tuširanje koji mogu dodatno iritirati ionako osjetljivo područje. Vrlo je važno nakon svakog tuširanja temeljito osušiti ranu. Izbjegavajte korištenje vlažnih maramica i ako nakon nužde osjećate peckanje i bol, svakako je bolja opcija istuširati vaginalno područje. Ležanje u kadi kao klasično kupanje potrebno je izbjegavati sve dok rana u potpunosti ne zaraste.

Kako smanjiti rizik od potrebe za epiziotomijom?

Ako pod svaku cijenu želite izbjeći epiziotomiju važno je to napomenuti medicinskom osoblju prije poroda. Postoje načini kako možete prirodnim putem smanjiti potrebu za epiziotomijom. Prvi i najvažniji način svakako su Kegelove vježbe koje će povećati elastičnost vaših vaginalnih mišića. Nadalje, poželjno je u trudnoći masirati međicu prirodnim uljima koja će kožu međice dodatno hidratizirati, ali i učiniti elastičnijom, pa su šanse da će doći do pucanja kože na tom mjestu ujedno i manje.

Kod žena kod kojih je u prethodnim trudnoćama izvedena epiziotomija povećava se rizik za istom i u sljedećim trudnoćama, pogotovo ako je razmak između trudnoća kratak. Epiziotomija se tada često preventivno izvodi kako na mjestu prethodne epiziotomije ne bi došlo do većeg pucanja međice.

Oporavak od epiziotomije

Dok je kod oporavka nakon pucanja međice često dovoljno dva do tri tjedna za oporavak, nakon epiziotomije se uglavnom očekuje potpuni oporavak i zarastanje rane unutar 6 tjedana od poroda. Naravno, puno toga ovisi i o organizmu, pa je oporavak moguć i znatno kraći, ali i duži ako dođe do određenih komplikacija kao što je infekcija rane ili pucanje šavova kod naprezanja.