fb_pixel

Kako se pripremiti za opušten i pozitivan prirodni porod?

Podrška kroz porod veoma je važna, ona će sudjelovati u porodu, voditi vas kroz njega, davati vam ritam i biti tu za vas kada god je zatrebate.

Što se događa s mamom, a što s bebom nakon poroda?

Babinje je razdoblje u životu žene koje počinje nakon porođaja i obuhvaća narednih šest do osam tjedana. U tom razdoblju žena proživljava turbulentno razdoblje, tada ženu zovemo babinjačom.

Carski ili vaginalni: Način poroda te ne čini boljom ili lošijom...

Mnogo faktora utječe na to hoće li žena uspjeti roditi vaginalno ili će biti potreban carski rez.

Vodenjak i plodna voda: Sve što trebate znati u trudnoći

Vodenjak je zadužen za zaštitu bebe i vrlo rijetko dolazi do filmskog pucanja vodenjaka kao što smo to navikli gledati na ekranima. Pucanje vodenjaka najčešće je blaže i otjecanje plodne vode je puno sporije. Vodenjak može puknuti na donjem dijelu (kada dolazi do naglog i obilnog izlijevanja plodne vode) ili može doći do visokog prsnuća vodenjaka (kada plodna voda otječe polako i gotovo neprimjetno).

Epiziotomija: rizici i oporavak nakon zahvata

Epiziotomija je zahvat kirurškog rezanja međice tijekom poroda ili neposredno prije poroda. Svrha epiziotomije je olakšanje prolaska bebe kroz porođajni kanal i ubrzavanje poroda, no posljednjih godina sve češće liječnici savjetuju izbjegavanje posezanja za ovom metodom jer sa sobom donosi i dodatne rizike od infekcija i duži oporavak od poroda.

Carski rez: koji su rizici i koliko traje oporavak?

Carski rez kirurški je porod gdje se rezom kože, vezivnog tkiva, maternice i plodovih ovoja pravi put do djeteta i beba se kroz rez vadi direktno iz majčine utrobe.

Inducirani porod: Kada i zašto je potreban?

Inducirani porod, kako i samo ime govori je potaknuti porod koji bi se trebao prakticirati samo kada za to postoje medicinske indikacije, kada je trudnoća prenesena, kada se primjećuje slabljenje aktivnosti djeteta ili dolazi do promjena u plodnoj vodi (ona postaje zamućena ili zelena).

Izdvojeni sadržaj

Razvoj bebe

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj